Un olimpic timişorean vrea să lucreze la NASA. Ce făcea el la cinci ani

DE Florin Budescu | Actualizat: 26.06.2024 - 18:46
Un olimpic timişorean vrea să lucreze la NASA. Ce făcea el la cinci ani - Foto: tion.ro

Un olimpic timişorean vrea să lucreze la NASA. Ce făcea el la cinci ani. Pentru Alexandru Kelemen, lumea este într-o continuă mișcare. Este elev la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”.

SHARE

Un olimpic timişorean vrea să lucreze la NASA. Ce făcea el la cinci ani. Pentru Alexandru Kelemen, lumea este într-o continuă mișcare. Este elev la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, din Timișoara.

Anul acesta a venit acasă cu primul loc la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, la categoria sa de vârstă.

Un olimpic timişorean vrea să lucreze la NASA. Ce făcea el la cinci ani

Acest lucru înseamnă două aspecte: pe de-o parte, nu trebuie să susțină evaluarea națională; pe de altă parte, se pregătește de barajul pentru etapa internațională a concursului, care va avea loc în Nepal.

Alexandru Kelemen a început să viseze la minunile cosmosului încă din copilărie. Ce i-au alimentat curiozitatea și entuziasmul au fost nenumăratele filme și documentare pe care le-a urmărit la televiziunile de profil.

„Încă de la cinci ani m-am uitat la documentare pe Discovery Science, despre astronomie, și așa am descoperit aceste științe exacte.

Citeşte şi: Elevii români scriu istorie la Olimpiada Asiatică de Fizică: 5 medalii de AUR și 2 de ARGINT

La Olimpiadă am început să merg din clasa a cincea, la cea de informatică, care a fost singura organizată în acel an cu pandemia, la care am luat argint și m-a motivat.

Din clasa a șasea am putut să merg la toate olimpiadele la care am vrut. Am mers la matematică, fizică și la informatică – la toate m-am calificat la națională.

Atunci mi-am descoperit mai mult pasiunea pentru fizică, care a început să îmi placă foarte mult în clasa a șasea, la care am luat medalie de aur. Așa am continuat către clasa a șaptea.

Citeşte şi: Un elev a ajuns la Olimpiada Națională de Biologie deși nu a trecut etapa județeană. Luase un punct

Am început din nou cu olimpiadele, iar pe toate trei, dar am vrut să abordez și astronomia”, a spus Alexandru Kelemen pentru Tion.

Elevul de la Moisil știe ce înseamnă munca. Pentru că astronomia și astrofizica nu sunt tocmai aprofundate la școală, în niciun caz în gimnaziu, s-a orientat să învețe în afara orelor.

„Am început prin a mă înscrie la două cercuri: unul la un centru, organizat de doamna profesor Simona Ivașcu, și încă un cerc de la UVT, organizat de domnul profesor universitar Florin Secoșan.

Planuri mari

În Astronomie întotdeauna există ceva nou de descoperit. Niciodată nu poți să te oprești din a descoperi tot mai multe lucruri, iar acest lucru îmi place. Oricât ai ști, întotdeauna mai există ceva”, a mai spus Alex.

Alex are planuri mari. Nu va fi astronaut, dar se gândește serios să lucreze pentru una din agențiile spațiale mondiale. Vrea să se pregătească în domeniu, la facultate.

Între timp, olimpiadele vor fi priorități în programul tânărului, conform Tion.

„De la liceu aș vrea să continui cu aceste olimpiade naționale la care am tot mers, poate să încerc să mă organizez mai bine timpul și, de anul viitor, poate chiar de anul acesta aș încerca să ajung la următorul nivel, să mă calific la olimpiade internaționale. Încă nu m-am decis definitiv ce voi urma.

Vrea matematică-fizică

Aș vrea o facultate specializată pe mate-fizică, care să aibă cursuri de astronomie, fie că este în țară, fie că este în străinătate, iar ca meserie, probabil în străinătate, undeva la NASA (National Aeronautics and Space Administration)sau ESA(European Space Agency)”, a mai afirmat olimpicul la astronomie și astrofizică.

Pentru Alexandru Kelemen, vacanța nu înseamnă repaus. Urmează să plece în Suceava, pentru pregătirea și selecția loturilor lărgite și restrânse ale României.

Vrea să se califice pentru concursul de profil de la nivel internațional. Dacă reușește, Alex va reprezenta România la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, care se desfășoară anul acesta în Nepal.

În timpul său liber, tânărul își rupe atenția de la hărți ale boltei cerești și de la problemele și ecuațiile astrofizicii și cântă la pian.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te