Trimiterea adeverințelor cu pensia recalculată, încă o amânare? Documentele nu au ajuns la Poștă

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 13.07.2024 - 16:24
Trimiterea adeverințelor cu pensia recalculată, încă o amânare? Documentele nu au ajuns la Poșta Română Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Trimiterea adeverințelor cu pensia recalculată, încă o amânare? Documentele nu au ajuns la Poșta Română Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Se pare că emiterea unor decizii cu pensia recalculată a pensionarilor va dura mai mult decât se așteaptau angajații Casei Naționale de Pensii. Procesul de tipărire cu formulele de calcul și predarea lor către Poșta Română, instituția care va face și trimitea este îngreunat.

SHARE

Deciziile cu recalcularea pensiilor trebuiau trimise încă din luna mai, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat din motive neclare.

Citește și: Ce se întâmplă cu indicele de corecție la recalcularea pensiei? Ministrul muncii: Ei sunt avantajați

Un număr de 4.900.000 de dosare de pensii au fost verificate, introduse în computer și recalculate pe baza noii formule. Adeverințele cu pensiile recalculate trebuiau să fie trimise începând cu finalul lunii mai.

Acest lucru nu s-a întâmplat. Trimiterea adeverințelor cu pensia recalculată a fost amânată pentru final de iunie, apoi pentru 10 iulie. În final, Casa Națională de Pensii a anunțat că data oficială la care va începe acest proces este 15 august.

Surse de la Casa de Pensii au spus pentru Newsweek că nici luna august nu e un termen sigur. Adeverințele cu pensiile recalculate se află, încă, la Casa de Pensii. Ele nu au ajuns la Poșta Română.

Trimiterea adeverințelor cu pensia recalculată, încă o amânare? Documentele nu au ajuns la Poștă

Deficiențele din sistem se pare că sunt mari întrucât nici în momentul de față nu a fost semnat protocolul cu Poșta Română pentru a trimite plicurile pensionarilor.

Surse din interiorul Casei de Pensii au declarat în exclusivitate pentru Newsweek faptul că deciziile trebuie trimise la poștă, puse într-un plic și duse la domiciliul pensionarilor. 

Citește și: O nouă categorie de pensionari va avea pensie mai mică la recalculare. Ce au muncit? Câți ani?

Acestea vor fi predate sub semnătură și în cazul în care beneficiarul nu va fi găsit acasă, documentele vor putea fi ridicate de la oficiile poștale de care aparțin.

Cine își asumă decalajul?

„În vederea aplicării Legii360/2023, Poșta Română să fie instituția care să asigure serviciile de pregătire și expediere a deciziilor de recalculare emise în baza dispozițiilor legii.

Pentru derularea acestor activități și pentru detalii, Ministerul Muncii urmează să încheie o convenție prin intermediul Casei Naționale de Pensii Publice cu Poșta Română pentru a stabili etapele de lucru și toate detaliile în vederea realizării acestui demers”, au declarat surse din cadrul Casei de Pensii.

Citește și: Anunț de la Casa de pensii. De ce reduceri pot beneficia pensionarii în iulie? Unde depun dosarul?

Pensionarii sunt revoltați de modul în care Casa Națională de Pensii gestionează această problemă, mai ales că o parte dintre ei nu vor primi niciun ban de la 1 septembrie. 

„Reforma sistemului public de pensii intră într-o nouă fază: de organizare logistică care va asigura comunicarea tuturor deciziilor și implementarea Legii 360/2023 începând cu 1 septembrie 2024.

Deciziile care se vor emite în baza acestei legi vor ajunge în timpul util la pensionarii sistemului public de pensii, probabil în intervalul 15-31 august. astfel încât la 1 septembrie să poată fi aplicată legea”, au mai spus angajații din cadrul Casei de Pensii.

Ce anunță Ministerul Muncii

Ministrul Muncii a oferit, ieri, precizări pentru Newsweek România în legătură cu procesuld e reclaculare al pensiilor.

„Transmiterea deciziilor de recalculare pentru toți pensionarii, indiferent că primesc pensia pe card sau prin factorul poștal, se va face în luna august, prin intermediul CN Poșta Română.

În prezent se desfășoară activitatea de verificare și listare a deciziilor de recalculare la toate casele teritoriale de pensii”, au spus reprezentanții Casei Naționale de Pensii, în exclusivitate, pentru Newsweek.

Citește și: Ministerul Muncii anunță stadiul recalculării pensiilor. Cum și când vin adeverințele la pensionari?

„Deciziile de recalculare în baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise de către casele teritoriale de pensii prin Poșta Română tuturor pensionarilor în intervalul 15-31 august”, a anunțat oficial Poșta Română.

Citește și: Casa de Pensii amână cu o lună trimiterea adeverințelor cu pensiile recalculate. Care e noua dată?

Formula recalculare

VPR (81 lei) x Numărul total de puncte

Număr puncte: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.

Perioadele asimilate se dau pentru perioada de concediu, armată, studii (0,25 puncte/an)

Punctele de stabilitate:

0,5 puncte / an pentru fiecare an de muncă între 25 și 30 de ani munciți

0,75 puncte / an pentru fiecare an de muncă între 30 și 35 de ani munciți

1 punct pentru fiecare an de muncă peste 35 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te