Și-a urmat pasiunea și acum câștigă 115.000 $. ”M-au învățat că banii nu cresc în copaci”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 03.10.2023 - 20:13
Jae Byun, antrenor de baschet

Un profesor și-a urmat pasiunea pentru sport și acum câștigă mai mult decât colegii săi. Spune că nu va renunța la cariera sa. Însă nu a fost dintotdeauna așa. Au fost momente în care a stat cu părinții pentru a se descurca cu banii.

SHARE

Tânărul dascăl își iubește meseria de profesor de matematică la un loceu și antrenor de baschet. Iar acum are un salariu cu 6 cifre fîcând ceea ce îi place. 

Însă nu a plănuit de la început să urmeze o careieră în educație. 

Și-a urmat pasiunea și acum câștigă 115.000 $. ”M-au învățat că banii nu cresc în copaci”

În timp ce urma cursurile Universității din California, Irvine, Jae Byun s-a specializat în economie de afaceri cu planuri de a lucra în cele din urmă în industria financiară. Cu toate acestea, după ce a terminat o serie de stagii în acest domeniu, s-a răzgândit.

„În timp ce treceam prin acele stagii și trec prin acele experiențe, m-am trezit că îmi doresc ceva diferit”, spune Byun pentru CNBC Make It.

În 2013, în ultimul an de facultate, Byun a acceptat un post de antrenor de fotbal la fostul său liceu din Orange County, California. A jucat fotbal la universitate și baschet în timp ce era student și și-a amintit că antrenorii lui îi spuneau că predarea este o carieră stabilă, cu venituri bune în zona lor.

“Nu avea să mă facă milionar, dar îmi permitea să am timp și libertate. Asta m-a atras cu adevărat”, spune el.

Din acel moment, a decis să se orienteze către educație.

Byun s-a născut în Coreea de Sud și a locuit acolo cu părinții și sora lui până la vârsta de 4 ani. În 1996, familia a emigrat în Fullerton, California, unde a crescut Byun.

„Am fost în Orange County aproape toată viața mea”, spune el.

Tatăl lui Byun lucrează ca șofer de camion, iar mama lui lucrează la un spa, locuri de muncă pe care le-au ocupat de când au sosit în SUA. Faptul că și-a privit părinții săi trezindu-se devreme și lucrând ore multe l-a făcut să învețe să prețuiască munca grea.

„Părinții mei m-au învățat valoarea banilor și acei bani nu cresc în copaci”, spune Byun. „Există o cantitate limitată așa că trebuie să o folosești cu înțelepciune, să o folosești pentru lucrurile care contează cu adevărat pentru tine.”

S-a mutat cu părinții

Inițial, părinții lui Byun nu au fost prea încântați de decizia lui de a lucra în educație, deoarece credeau că este o slujbă prost plătită și că se va lupta să aibă grijă de el însuși.

„Au fost puțin dezamăgiți la început, dar nu prea cunoșteau recompensele și beneficiile care vin și din predare”, spune el.

Cu toate acestea, au ajuns la idee. De fapt, Byun locuiește în prezent cu ei.

S-a mutat pentru o perioadă de timp și a trăit pe cont propriu din noiembrie 2021 până în martie 2022. El spune că mutarea înapoi la părinții lui i-a permis să economisească bani și să-i ajute cu cheltuielile casnice.

„Facem din acesta un efort de echipă pentru a plăti facturile și a avea grijă unul de celălalt”, spune el.

Deși știe că nu trebuie, Byun plătește părinților săi 800 de dolari pentru chirie și ajută la acoperirea unora dintre facturile la utilități.

„Sunt sigur că părinții mei m-ar lăsa să trăiesc acasă gratuit pentru că știu cât de adâncă este dragostea lor pentru copiii lor”, spune el. „Dar, pentru mine, am vrut să răspund acea dragoste.”

Cum a ajuns să aibă un salariu atât de mare

Byun nu a început imediat să câștige un salariu de șase cifre ca profesor – i-a luat aproximativ șase ani să ajungă acolo.

După ce a absolvit UC Irvine în 2014, și-a petrecut un an și jumătate câștigându-și acreditarea de predare de la California State University, Fullerton. Părinții lui l-au ajutat să acopere costul programului, care era între 15.000 și 20.000 de dolari la acea vreme, spune el. El a promis că le va plăti înapoi și este mândru că a reușit să-și îndeplinească promisiunea.

“M-am simțit foarte bine. Părinții mei au încercat inițial să fie defensivi și să spună: „Nu avem nevoie, nu vrem”, spune el. „Le-am dat cu forță și mi-am dat seama că asta a însemnat foarte mult pentru ei”.

Byun a început să predea la vechiul său liceu în 2016. În timp ce preda, a obținut un master în administrare educațională în 2018 de la Universitatea Concordia.

A câștigat 59.000 de dolari în primul an, dar știa că salariul lui va crește în timp.

La fel ca majoritatea sistemelor școlare publice, districtul școlar al lui Byun plătește profesorii conform unui program. Aceste informații sunt publice și arată cât de mult se pot aștepta ca profesorii să câștige pentru fiecare an pe care îl finalizează.

Byun este plătit doar pentru cele 10 luni din an când școala este în sesiune. În cele două luni de vară, a predat școala de vară și a antrenat programe de vară.

Pentru anul școlar 2021-2022, salariul său de bază a fost de aproximativ 102.000 USD. Districtul școlar al lui Byun i-a plătit o bursă de 4.500 de dolari pentru antrenarea de baschet, iar el câștigă venituri suplimentare prin predare și antrenor în timpul verii.

Venitul său anual de aproape 115.000 de dolari este mai mult decât câștigă mulți profesori din SUA. În medie, profesorii din California câștigă aproximativ 88.000 de dolari pe an, potrivit Asociației Naționale pentru Educație , în timp ce profesorii din Mississippi aduc aproximativ 48.000 de dolari anual.

„Știu că unii oameni din alte state se vor uita la acest salariu și vor fi uimiți”, spune Byun. „Dar costul vieții în Orange County este motivul pentru care aceste salarii au crescut atât de mult”.

„Acesta a fost unul dintre lucrurile care m-au determinat să încerc să lucrez pentru acest district, știam că acest district plătește bine și are grijă de angajații lor”, adaugă el.

Dar Byun nu s-a apucat de predare doar pentru un salariu. El vrea să-i ajute pe tineri să dobândească abilități de viață și să-și folosească propriile experiențe de viață pentru a inspira următoarea generație.

„Mi-am dorit foarte mult să iau tot ce am învățat și să-mi folosesc experiențele pentru a ajuta pe altcineva sau pentru a ajuta un alt copil în viitor”, spune el.

Byun speră că povestea sa va inspira mai mulți tineri să devină profesori și să le arate că este posibil să câștigi un venit bun în același timp.

„Predatul este o profesie grozavă”, spune el. „Avem nevoie de profesori buni și antrenori buni înapoi în sistemul nostru de învățământ”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te