Cine sunt pensionarii care au luat bani nemunciți la pensie? Ministrul muncii a făcut anunțul

DE Alex Darvari | Actualizat: 15.07.2024 - 08:43
Cine sunt pensionarii care au luat bani nemunciți la pensie? Ministrul muncii a făcut anunțul - Foto: FB

Cine sunt pensionarii care au luat bani nemunciți la pensie? Ministrul muncii, Bucura Oprescu a făcut anunțul și vorbește de faptul că procentul este unul foarte mare.

SHARE

În România au existat scandaluri legate de faptul că s-au acordat pensii de handicap pentru oameni care nu aveau o afecțiune. Pensia de handicap este mică de numai câteva sute de lei, dar mulți o „vânează”.

Citește și: Ministrul muncii anunță cine sunt pensionarii nedreptățiți la pensie după recalculare. Cum rezolvă?

Citește și: Cu cât crește pensia la recalculare după 35 ani munciți? Diferențe de sute de lei între pensionari

Citește și: Fata Andei Călugăreanu trăiește cu pensia minimă. Ce sacrificii a făcut să își ducă copilul la mare?

Citește și: Cum iei sute lei în plus la pensie chiar dacă nu ai lucrat pentru ei? Ce zice ministrul muncii?

O altă categorie de pensionari care primesc mii de lei nemunciți în fiecare lună sunt magistrații. Statul le subvenționează pensia și cu 14.000 de lei lunar.

Citește și: Trimiterea adeverințelor cu pensia recalculată, încă o amânare? Documentele nu au ajuns la Poștă

Ministrul muncii spune că, pe un eșantion reprezentativ, a identificat mulți pensionari care iau o pensie deși nu au acest drept.

Cum s edă această pensie?

Indemnizația de handicap se acordă de la data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă sau, după caz, de la data încetării calităţii de asigurat, cu excepţia asiguraţilor pe bază de contract de asigurare socială dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, în situaţia pensiei de invaliditate.

Citește și: Ce se întâmplă cu indicele de corecție la recalcularea pensiei? Ministrul muncii: Ei sunt avantajați

Cine sunt pensionarii care au luat bani nemunciți la pensie? Ministrul muncii a făcut anunțul

„Am demarat controale cu privire la încadrarea în grad de handicap după sesizările primite. Până acum, verificările în 5 județe au relevat că aproximativ 1.200 de dosare aveau nereguli legate de procedurile comisiei, iar la aproape 200 există suspiciuni de documente false,” a explicat ministrul, potrivit Realitatea TV.

Documente false însemană că respectivii pensionari au luat bani pe care NU îi merită la pensie. Altfel zis, ei ar fi putu munci în continuare dar au obținut în FALS documentele care atestă incapacitatea de muncă.

În urma acestor descoperiri, ministrul Muncii a afirmat că „au fost sesizate organele competente și sunt anchete în desfășurare pentru a adresa aceste probleme cât mai curând posibil.”

„Ca urmare a sesizarii primita de la dumneavoastră am demarat controale cu privire la încadrarea în grad de handicap. Până în acest moment au fost deja făcute verificări în 5 județe. Am început cu județele cu numărul cel mai mare de persoane încadrate în grad de handicap.

Pe un esantion de 10%, au fost verificate un număr de 1.713 dosare, au fost găsite nereguli la un număr de circa 1.400 de dosare”, a spus ministrul al realitatea TV.

De la 1 ianuarie 2024, indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități s-a majorat la 462 de lei (de la 419 lei), în cazul existenței unui handicap grav (70% din ISR), și la 350 de lei (de la 317 lei), în cazul handicapului accentuat (53% din ISR).

Citește și: Cine sunt românii care nu primesc pensie sau indemnizații înainte de Paște? Care sunt motivele?

Magistrații iau 14.000 lei pentru care nu au muncit

Există 11.000 de magistrați care iau pensii speciale. Doar un sfert reprezintă pensia contributivă. Restul pensiei este acordată de la buget, deși pensionarii-magistrați nu au muncit pentru ea.

 Cea mai mare pensie specială din magistratură a fost de 24.151 de lei. Doar 6.700 de lei a reprezentat contribuția plătită la asigurările sociale cât timp a muncit.

Restul de pensie de peste 17.000 de lei a fost partea necontributivă. Este cadoul oferit respectivul magistrat de către stat.

Pnesia medie în magistratură este 21.000 de lei. Cum doar 7.000 lei este pensia contributivă, rezultă că statul le dă magistraților, în medie, 14.000 lei la pensie pentru care nu au muncit. Și asta se întâmplă în fiecare lună.

Citește și: Cine sunt cei 11.000 pensionari privilegiați ce iau zeci de mii lei pensie pentru care nu au lucrat?

Cde se întâmplă cu dovezile cu pensia recalculată?

Acest lucru nu s-a întâmplat. Trimiterea adeverințelor cu pensia recalculată a fost amânată pentru final de iunie, apoi pentru 10 iulie. În final, Casa Națională de Pensii a anunțat că data oficială la care va începe acest proces este 15 august.

Surse de la Casa de Pensii au spus pentru Newsweek că nici luna august nu e un termen sigur. Adeverințele cu pensiile recalculate se află, încă, la Casa de Pensii. Ele nu au ajuns la Poșta Română.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te