Ce se întâmplă cu salariile românilor care locuiesc în Germania? Sunt vizați cei cu venituri mici

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 30.04.2024 - 11:51
Schimbări în salariile românilor din Germania Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Sunt sute de mii de români care locuiesc și muncesc în Germania. Salariile lor sunt influențate de creșterea salariului minim. Deja acesta s-a majorat însă vor mai fi creșteri și în următorii ani.

SHARE

În prezent, salariul minim în Germania este 11,41 euro adică aproximativ puțin peste 1.900 de euro pe oră însă, anul viitor acesta va crește la 12,82 euro pe oră adică peste 2.200 de euro lunar. 

Însă veștile bune nu se opresc aici. În 2026, salariul minim ar putea ajunge la 15 euro pe oră adică aproximativ 2.600 de euro lunar. 

Acestea sunt sumele brute la un program de 8 ore pe zi, calculat la 22 de zile lucrătoare.

Ce se întâmplă cu salariile românilor care locuiesc în Germania? Suma la care se va ajunge

Astfel, invocând o directivă a Uniunii Europene privind creșterea salariului minim, Sindicatul Ver.di și Verzii din Bundestag au cerut o creștere a salariului minim la 15 euro pe oră.

Conform directivei UE, salariul minim ar trebui să fie de 60 la sută din venitul mediu - în prezent puțin peste 14 euro. „Deoarece salariile medii vor continua să crească, va fi nevoie de un salariu minim de 15 euro pe oră în 2026”, a spus șeful Ver.di, Frank Wernek.

Citește și: Mai mulți bani pentru românii din Germania. Cât este alocația pentru copii și ce beneficii mai au?

Comisia pentru Stabilirea Salariului Minim a decis ca salariul minim să crească de la actualul 12,41 euro la 12,82 euro în ianuarie 2025.

Verzii s-au pronunțat și în favoarea unui salariu minim mai mare. „Vrem un salariu minim din care să poată trăi oamenii care lucrează cu normă întreagă”, a declarat liderul Partidului Verzilor Katharina Dröge pentru ziarele RND. Verzii au vrut să pledeze „pentru o limită salarială cu adevărat mai mică”.

„Propunem ca limita inferioară pentru salariul minim, așa cum a propus UE, să fie de 60 la sută din salariul mediu. Asta ar însemna un salariu minim de peste 14 euro pentru 2024 și puțin sub 15 euro pentru 2025. Anterior, SPD și Partidul de Stânga au cerut un salariu minim mai mare .

Potrivit Oficiului Federal de Statistică, sectorul cu salarii mici s-a redus semnificativ în zece ani – dar 6,4 milioane de angajați din Germania primesc încă mai puțin de 13 euro pe oră, dintre care un milion în estul Germaniei.
 
 
Acest lucru reiese dintr-o solicitare a grupului Linke din Bundestag-ului. Liderul Linke, Martin Schirdewan, a reînnoit luni apelul de a majora salariul minim de la actualul 12,41 euro la 15 euro, scrie ziarulromanesc.de.

Cât va fi salariul minim în România?

Veniturile pentru aproximativ 1.700.000 de români vor fi majorate de la 1 iulie cu câteva sute de lei. Este vorba despre cei care au salariul minim pe economie și care în prezent primesc 3.300 de lei brut pe lună. 

Ultima majorare a fost în luna octombrie 2023. 

Citește și: Cu cât va crește salariul minim de la 1 iulie? Ce spune Comisia Europeană

Conform ministrului Muncii anul acesta, salariul minim ar putea ajunge la 3.700 de lei brut. Asta ar însemna 2.217 de lei net, adică 445.97 €.

”La finalul anului trecut am avut o întâlnire în Consiliul Național Tripartit unde orientarea pe care cele trei părți, reprezentanții confederațiilor sindicale, reprezentanții patronatelor și reprezentanții Executivului, este aceea ca de la 1 iulie 2024 să avem o valoare de 3700 de lei salariu minim pe economie.

Foarte important, pentru că și în acest mecanism pe care îl avem în lucru și la care lucrează colegii noștri de la Institutul Național de Cercetare în domeniul muncii și protecției sociale, ținem cont de trei componente.

Una dintre cele trei componente este reprezentată de productivitate. Este foarte important ca, în creșterea salariului minim, să nu se regăsească doar nevoia socială de creștere a venitului, ci aceasta să fie corelată cu creșterea productivității, astfel încât să avem și pentru angajatori o creștere sănătoasă, astfel încât angajatorul să își poată permite să vină cu creșteri suplimentare pentru angajați.

Citește și: La o lună de la creștere, salariul minim pe economie ar putea scădea din 2024. Care este explicația?

Important este ca și angajatul să fie preocupat în permanență să aducă un plus de valoare pentru angajator. Angajatorul trebuie să fie primul interesat să plătească mai bine un angajat bun, cu atât mai mult pe o piață a forței de muncă deficitară.

Este important ca salariul minim să reflecte ceea ce face angajatul efectiv. Pentru că sunt situații în care se găsesc și alte forme de stimulare a salariaților”, s spus Simina Bucura-Operscu

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te