Cât lasă românii bacșiș curierului? ”I-am spus să îmi dea 10 lei înapoi. A strâmbat din nas”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 28.05.2024 - 12:07
Cât lasă românii bacșiș la curier? ”I-am spus să îmi dea 10 lei înapoi. A strâmbat din nas” - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Mulți români primesc colete prin curier. Unii lasă bacșiș pentru fiecare comandă. Alții nu plătesc deloc. Sunt însă și oameni care lasă bani în plus livratorilor deși spun că nu le face deloc plăcere acest lucru și se simt obligați cumva să facă acest lucru.

SHARE

Pe rețelele de socializare utilizatorii discută despre orice. Unii se întreabă, de exemplu, dacă este corect să lase bacșiș la curieri. Milți spun că deși nu ar vrea să facă acest lucru, lasă bani pentru că practic se simt obligați de atitudinea livratorului. 

Alții spun că nu lasă nimic celor care nu se poartă frumos.

Cât lasă românii bacșiș la curier? ”I-am spus să îmi dea 10 lei înapoi. A strâmbat din nas”

Un subiect de discuție postat pe rețeaua Reedit a avut sute de reacții și comentarii. O femeie îi întreba pe utilizatori dacă 

”Întotdeauna las bacșiș (minim 10%) pentru comenzile de mâncare. Iar la restul curierilor (adică cei care-mi aduc colete comandate online) las de regulă 5 lei - câteodată chiar și 10 dacă pachetul e mai greu.

Cei de la GLS, Fan Courier s.a.m.d, sunt mereu surprinși că le dau bani, dar cei care fac livrare de mâncare nu. S-a întâmplat ceva recent care m-a făcut să-mi pun întrebări în legătură cu cât e normal să dai bacșiș.

Citește și: Ce salarii au șoferii de la firmele de curierat. Este un domeniu unde se recrutează masiv

Am comandat un produs gătit de la un restaurant din oraș la care comanda minima e de 30 de lei. Mâncarea comandată de mine costă 35. A venit curierul, i-am înmânat 50 de lei și i-am spus să-mi dea 10 înapoi. La care el face "Chiar?" Adică se aștepta să-i las 15 lei bacșiș, aproape 50% din valoarea comenzii. I-am răspuns "Da," și mi-a dat restul pufnind de nemulțumire. So, voi cât dați bacșiș? Sunt eu prea zgârcită? Sau au ajuns curierii să aibă așteptări prea mari?”, a postat femeia pe rețeaua respectivă.

Clienții spun că se simt ”obligați” deși nu le place deloc să dea

Ceilalți utilizatori au reacționat imediat la acest subiect. Unii au spus că se simt ”obligați ” să lase bacșiș deși nu le este deloc confortabil să dea.

Alții sunt de părere că este bine să lase bani curierilor.

”El a vrut sa îi lași 15 bacșiș pentru o comanda de 30. Așa se întâmplă când sunt învățați să primească bani aiurea. Una e să lași bacșiș din comoditate iar alta e sa lași pentru că ești "împins/obligat". Are salariu și trebuie să-și facă treaba. Sa nu aud că "sunt plătiți foarte prost". Câți oameni primesc minimul pe economie în alte domenii și nu primesc bacșiș? Nu mai luați rahaturile astea din America unde sunt o grămadă de nereguli și alte legi față de noi”, i-a răspuns un utilizator.

Citește și: Probleme la o firmă de curierat după ce Inteligența artificială a început să înjure clienții

”Eu nu las aproape niciodată bacșiș. Mai nou comand cu card-ul... Nu dau eu bacșiș dinainte. Nu am avut probleme. Am mai lăsat bacșiș doar dacă era super departe restaurantul de mine. Iar la curieri nici atât”, a comentat altul. 

„Acum ceva ani aveam o jenă dacă nu lăsam bacșiș, dar acum nu mai las nimic.

Mâncarea comandată este mult over priced oricum, adesea comenzile sunt greșite, iar la finalul zilei nu sunt obligat să plătesc salariu curierului. Este efectiv serviciul pe care îl oferă contra-cost. Atât timp cât ne vă fi 'milă' de curieri nu se va schimba nimic din partea angajatorului/corporație.

E același principiu că și cu bacșișul băgat pe gât la restaurant.

Excepția evidentă este situația când un curier sau chelner îmi face personal o impresie bună prin cine știe ce chestie, sau mă ajută cu cine știe ce alta chestie și așa mai departe. Dar nu voi plăti implicit un bacșiș pentru un serviciu pe care-l plătesc deja. De asemenea, voi lăsa bacșiș dacă este vorba de vreun bătrânel care se chinuie să aibe o sursă de venit în plus. Același lucru și pentru adolescenții care muncesc pt. banii lor, e ceva de încurajat.

Altfel, nu am milă de patroni și corporații care nu-și plătesc angajații corect și se bazează pe empatia noastră că să își permită mașină aia scumpă, concediu în Bali, sau tzoalele alea pentru nevastă-sa”, a explicat o altă persoană.

Un curier spune însă că atunci când primește bacșiș se simte bine dar că nu cere nimănui și are clienți care îi cer și alte servicii pe care nu i le plătesc.

”Eu sunt curier la bolt food. Se simt scumpirile, aproape nimeni nu mai lasă bacșiș. E nice să primești bacșiș? Normal, cui nu ii place. Dar nu ii deloc necesar, îs plătit decent și așa. Not great not terrible. Totuși pentru tipa care și-a comandat 3 baxuri de apa (2l sticla) la etaju 5 într-un bloc fără lift și apoi m-a rugat să i le pun pe raft in debara a fost cam urât să nu lase absolut nimic. I-am pus apa pe raft totuși”, a spus acesta.

Oamenii care primesc des colete sau mâncare prin curier, spun că o bună parte din veniturile lor se duc pe aceste bacșișuri. Dar că nu lasă tuturor. 

”Era o perioadă în care lăsam și eu bacșiș 5 lei la curierul de la Tazz / Glovo / Food Panda. Dar într-o zi am făcut un calcul și la 3-4 comenzi pe săptămână înseamnă 80 de lei pe lună. Mie nu îmi dă nimeni bacșiș la job-ul meu și mi se pare ciudat să îi dau omului bani doar pentru că „își face treaba”.

Acum, dau bacșiș doar în cazuri excepționale - gen mi-a adus foarte repede mâncarea, e un curier mai bătrân și se vede că omului îi e greu dar totuși are nevoie de bani...

Foarte interesant, curierii străini din Asia sunt mult mai politicoși și prietenoși și îmi face plăcere să le dau bacșiș. Dacă vine un curier român cu scârbă în el, zău că nu primește nimic de la mine.

Cea mai mare economie la bacșiș a fost totuși când am renunțat să mai comand așa de mult și am început eu să îmi fac mâncare. Acum comand de 1-2 pe săptămâna maxim, uneori las, alteori nu, depinde de rapiditatea și politețea curierului”, a povestit acesta.

Și pe Facebook este acest subiect de discuție. Oamenii spun că lasă bani mai rar. Mulți folosesc easy box, iar celor care nu le duc coletele până la ușă, nu le lasă de loc bacșiș.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te