15 octombrie, Ziua Părinţilor de Îngeri. Cei care au pierdut un copil, consiliați psihologic gratuit

DE Catinca Doboș | 12.06.2024 - 14:56
15 octombrie, Ziua Părinţilor de Îngeri. Cei care au pierdut un copil, consiliați psihologic gratuit - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

A fost promulgată legea pentru instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani.

SHARE

Astăzi, 12 iunie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Această zi va purta numele de „Ziua Părinţilor de Îngeri”.

Părinții care au pierdut un copil vor beneficia de acces gratuit la zece ședințe de consiliere psihologică, pe o perioadă de șase luni de la data decesului, conform actului normativ, potrivit News.ro.

Citește și: Nicolae Ciucă: Agresorii de copii vor primi pedepse mai mari, pentru faptele lor

„Se instituie ziua de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, intitulată «Ziua Părinţilor de Îngeri».

În scopul marcării «Zilei Părinţilor de Îngeri», autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza evenimente şi activităţi publice”, arată legea promulgată de către președintele României.

Părinţii copilului decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la implinirea vârstei de 18 ani, care sunt sau nu asiguraţi în sistemul de asigurări sociale de sănătate la data decesului acestuia, beneficiază de zece şedinţe de consiliere psihologică gratuite, pe o perioadă de 6 luni de la respectiva dată.

Citește și: Vești bune, pentru părinți. Saloanele, obligate să le ceară acordul pentru tatuaje și piercinguri

„Decontarea şedinţelor de consiliere psihologică se realizează de la bugetul de stat alocat Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială şi agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Finanţarea cheltuielilor se asigură de la bugetul de stat sau din alte surse de finanţare, inclusiv fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, potrivit legii, prin Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale”, mai spune sursa citată.

De asemenea, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Sănătăţii elaborează normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor, care vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te