Puteți face o boală incurabilă dacă țineți alimentele în aceste recipiente. Semnal de alarmă tras

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 14.07.2024 - 19:49
Puteți face o boală incurabilă dacă țineți alimentele în aceste recipiente. Semnal de alarmă tras Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

O nouă cercetare a găsit o legătură directă între bisfenolul A, găsit și în recipientele din plastic pentru alimente și sticlele de apă, și posibilitatea de a dezvolta diabet de tip 2.

SHARE

Nu este bine să depozitați alimentele în acest fel: recipientele din plastic pot provoca boli grave.

Bisfenolul -A , cunoscut și sub numele de BPA,  poate fi găsit în sticle de apă și sifon, cutii de depozitare a alimentelor, sticle de apă și pahare de plastic, dar utilizarea lor în industria alimentară este, cel puțin, îngrijorătoare.

BPA a fost descoperit de un chimist rus în 1891, iar din anii 1950 încoace, a fost folosit în producția de materiale plastice, în special în producția de materiale plastice din policarbonat, care au devenit foarte răspândite datorită rezistenței mari la rupere și la căldură.

Puteți face o boală incurabilă dacă țineți alimentele în aceste recipiente. Semnal de alarmă tras

Așa a devenit unul dintre aditivii produși în cele mai mari cantități din lume, milioane de tone din acesta fiind produse în fiecare an.

Cu toate acestea, recent, au ieșit la iveală tot mai multe informații despre efectele grave dăunătoare asupra sănătății ale BPA , de exemplu, a devenit sigur că poate perturba funcționarea sistemului hormonal și poate afecta fertilitatea.

Cu toate acestea, conform unei noi cercetări , crește semnificativ șansa de a dezvolta diabet de tip 2 .

Citește și: Cum scapi de firele albe fără să te vopsești? Fructul cu beneficii minune pentru păr. Costă 5 lei

Un studiu revoluționar prezentat la sesiunile științifice din 2024 ale Asociației Americane de Diabet și publicat în revista Diabetes a constatat că BPA utilizat în ambalajele pentru alimente și băuturi poate reduce sensibilitatea la insulină, care afectează negativ metabolismul zahărului din organism.

În cadrul studiului  , cercetătorii au repartizat aleatoriu 40 de adulți sănătoși să primească fie un placebo, fie aproximativ 50 de micrograme de BPA pe kilogram de greutate corporală pe zi.

Ce se întâmplă cu sticlele din plastic

După 4 zile, cei care au primit BPA au fost mai puțin sensibili la insulină.

Cu toate acestea, această schimbare nu a fost observată la participanții din grupul placebo. Rezultatele oferă dovezi că administrarea de BPA poate crește riscul de diabet de tip 2.

Sticlele de plastic sunt omniprezente în întreaga lume pentru confortul lor, dar tot mai multe cercetări ridică îngrijorări cu privire la efectele asupra sănătății ale ingredientelor lor chimice.

Citește și: Ingredientul care te ajută să scapi de firele de păr despicate peste noapte. Acționează în 20 minute

Un alt studiu a constatat că sticlele de apă din plastic expuse la lumina soarelui pot elibera substanțe chimice nocive (căldura scurge și BPA din plastic). Această cercetare a investigat șase tipuri de compuși organici volatili eliberați din sticlele de apă din plastic expuse la lumina soarelui.

El a descoperit că anumite tipuri de sticle emit compuși organici extrem de toxici . Mai mult, din păcate, problema afectează o mulțime de oameni: conform ultimului raport al Agenției Europene pentru Protecția Mediului într-un sondaj efectuat în 11 țări europene, 92% dintre participanți aveau BPA în urină.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te