O genă din ADN-ul uman poate vindeca o boală mortală. Ce au descoperit cercetătorii?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.07.2024 - 10:29
O genă din ADN-ul uman poate vindeca o boală mortală. Ce au descoperit cercetătorii - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Oamenii de știință au făcut recent o descoperire crucială în medicină. Aceasta ar putea ajuta la vindecarea unei boli mortale. Peste jumătate de milion de oameni sunt diagnosticați cu aceasta în fiecare an.

SHARE

O genă din ADN-ul uman ar fi responsabilă cu supraviețuirea bolnavilor de cancer pancreatic. Această boală are cea mai scăzută rată de supraviețuire din toate formele cele mai frecvente ale bolii. 

Este al 12-lea cel mai frecvent cancer la nivel mondial, conform datelor medicale, iar peste 500.000 de oameni de pe glob sunt depistați în fiecare an cu o astfel de boală. 

O genă din ADN-ul uman poate vindeca o boală mortală. Ce au descoperit cercetătorii?

Cancerul pancreatic este capabil să oprească moleculele uneia dintre cele mai importante gene ale organismului, ajutând boala să crească şi să se răspândească rapid, au descoperit cercetători din Marea Britanie şi SUA. 

Cancerul pancreatic este al 12-lea cel mai frecvent cancer la nivel mondial și are cea mai scăzută rată de supravieţuire dintre toate formele cele mai frecvente ale bolii.

Caracterul letal al cancerului pancreatic i-a nedumerit pe experţi de mulţi ani, dar descoperirea oferă speranţă în căutarea unui tratament care ar putea eradica boala.

Citește și: Medic român tratează pacienți de cancer în SUA: Cât e de ereditar și care sunt simptomele frecvente

Dr. Maria Hatziapostolou, de la Centrul de Cercetare a Cancerului John van Geest al Universităţii Nottingham Trent, a declarat: "Această lucrare, care a oferit o nouă înţelegere şi cunoaştere a modului în care se comportă cancerul, va contribui, sperăm, la deschiderea drumului pentru tratamente potenţiale în viitor". 

Ea a adăugat: "Cancerul pancreatic are cel mai scăzut nivel de supravieţuire dintre toate cele 20 de cancere comune. Supravieţuirea pacienţilor peste cinci ani s-a îmbunătăţit foarte puţin de ceva timp şi, prin urmare, este extrem de important să găsim noi modalităţi de a înţelege mai bine această boală, cum se răspândeşte şi de ce este atât de agresivă". 

Cancerul pancreatic este adesea diagnosticat într-un stadiu avansat, când opţiunile de tratament devin limitate, mai mult de jumătate dintre pacienţi murind în trei luni de la diagnosticare. Printre personalităţile marcante care au murit de această boală se numără Alan Rickman, John Hurt, Steve Jobs şi Patrick Swayze.

Citește și: Cercetător român la Oxford: Boli incurabile pentru care va exista leac foarte curând. „E o speranță”

Pentru studiu, publicat în revista Gastro Hep Advances, cercetătorii au analizat atât mostre de ţesut sănătos, cât şi mostre de ţesut de cancer pancreatic. Aceştia au descoperit că aceste cancere pancreatice au declanşat un proces cunoscut sub numele de metilarea ADN-ului, determinând deconectarea moleculelor din gena HNF4A, în mod normal benefică, permiţând tumorilor să crească extrem de rapid.

Gena HNF4A este esenţială pentru sănătatea umană, deoarece ajută multe dintre organele corpului să funcţioneze corect. Însă cercetătorii au descoperit că beneficiile genei pot fi dezactivate de cancerul pancreatic. 

Hatziapostolou a spus: "Pierderea HNF4A determină dezvoltarea şi agresivitatea cancerului pancreatic şi ştim acum că se corelează cu supravieţuirea redusă a pacienţilor".

În proiect au fost implicaţi şi oameni de ştiinţă de la Universitatea din Nottingham, Universitatea Stanford şi Universitatea din California şi Centrul medical Cedars-Sinai, Los Angeles, scrie news.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te