Cât de periculoase sunt plitele pe gaz? 19.000 de decese premature pot fi atribuite folosirii lor

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.05.2024 - 07:00
Cât de periculos este să gătești pe plita cu gaz - Foto: Freepik.com (ril ilustrativ)
Cât de periculos este să gătești pe plita cu gaz - Foto: Freepik.com (ril ilustrativ)

Cercetătorii au descoperit că utilizarea sobelor și a mașinilor de gătit cu gaz este peirculoasă pentru sănătate. Conform acestora, concentrațiile mari de dioxid de azot poate irita sistemul respirator. Pericolul este mortal.

SHARE

Plitele de gătit și aragazurile cu gaz și propan cresc semnificativ expunerea la dioxid de azot în încăperile din toată casa. Aceste gaze se mișcă foarte repede prin casă și rămân în aer ore întregi. 

Astfel că îi afectează pe toți locuitorii imobilor respective. 

Cât de periculoase sunt mașinile de gătit pe gaz?

Aceste niveluri nesigure de expunere au avut efecte dăunătoare asupra sănătății a zeci de mii de oameni din Statele Unite, potrivit unui nou studiu.

Organizația Mondială a Sănătății a stabilit linii directoare pentru expunerea la diferiți poluanți ai aerului, iar noua cercetare – publicată vineri în revista Science – a constatat că oamenii ating 75% din limita anuală sugerată pentru dioxid de azot doar folosind o sobă cu gaz. Sobele electrice, pe de altă parte, nu au provocat emisii de dioxid de azot, scrie CNN.

Efectele asupra sănătății sunt grave. Respirarea aerului care conține concentrații mari de dioxid de azot poate irita sistemul respirator. Expunerea pe termen scurt poate exacerba bolile respiratorii, în timp ce expunerile mai lungi pot contribui la dezvoltarea unor afecțiuni precum astmul și la creșterea susceptibilității la infecții respiratorii.

„Nu există o cantitate sigură de expunere la acești toxici produși de gaz sau propan sau orice combustibil fosil, în exterior sau în interior. Nu am fost menți ca o specie umană să inhalăm aceste substanțe toxice”, a declarat dr. Kari Nadeau, președintele departamentului de sănătate a mediului de la Harvard TH Chan School of Public Health și coautor al noului studiu, la o conferință de presă. despre cercetare.

Mai mult de o treime din gospodăriile din SUA – aproape 50 de milioane – au o sobă cu gaz sau propan, potrivit datelor de la US Energy Information Administration.

Cine sunt cei mai expuși oameni

Dar dimensiunea și aspectul unei case, ventilația și comportamentele - cum ar fi tiparele de gătit - pot afecta nivelurile de expunere la dioxidul de azot din sobele cu gaz, ceea ce lasă multe comunități dezavantajate expuse unui risc crescut de efecte negative asupra sănătății.

Citește și: Un bărbat şi-a conectat singur casa la gaz. A băgat o conductă în pământ şi a legat-o la aragaz

Potrivit noului studiu, oamenii care locuiesc în locuințe care au mai puțin de 800 de metri pătrați sunt expuși la de patru ori mai mult dioxid de azot de la sobele cu gaz decât oamenii care locuiesc în locuințe mai mari de 3.000 de metri pătrați.

Efectele negative ale expunerii la dioxidul de azot de la o sobă cu gaz nu se limitează la cei care petrec cel mai mult timp gătind sau în bucătărie, au descoperit cercetătorii.

În dormitoarele care au fost testate, concentrațiile de dioxid de azot au depășit limita de expunere de 1 oră a Organizației Mondiale a Sănătății în 25 de minute de la gătit.

„Poluarea pe care o măsurăm călătorește de la bucătărie în dormitoare îndepărtate și călătorește departe și repede”, a spus Rob Jackson, profesor de științe a sistemului Pământului la Stanford și membru senior la Institutul pentru Mediu Stanford Woods și Institutul Precourt pentru Energie, care a fost investigatorul principal al noii cercetări. „Se mișcă foarte repede prin casă. Nu numai că ajunge repede în dormitoarele noastre, ci rămâne în aer ore întregi.”

Foto: Freepik.com

Bucătarii poartă cea mai mare povară – care afectează în mod disproporționat femeile – dar toată lumea din casă este în pericol de a respira poluarea, a spus el.

Specialiștii estimează că expunerea pe termen lung la dioxidul de azot din sobele cu gaz a cauzat aproximativ 50.000 de cazuri curente de astm pediatric în SUA.

Această estimare crește la aproximativ 200.000 de cazuri de astm pediatric atunci când se iau în considerare alte toxine eliberate de flăcările de la sobele cu gaz și expunerea pe termen scurt la dioxid de azot.

De asemenea, cercetătorii estimează că aproximativ 19.000 de decese premature pot fi atribuite expunerii pe termen lung la dioxidul de azot din sobele cu gaz.

Citește și: Cum și-a redus drastic o gospodină factura la energie? Nu mai folosește aragazul și cuptorul

Experții spun că este important să minimizezi cât mai mult posibil gătitul cu sobe pe gaz. Poluarea provine de la flăcări, așa că gătitul pentru perioade mai scurte de timp și cu căldură mai mică poate ajuta la reducerea emisiilor.

„Cheia este să folosiți mai puțin gaz”, a spus Jackson. „Există o relație liniară directă între cantitatea de gaz ars și cantitatea de poluare care se desprinde. Deci, tot ceea ce facem pentru a reduce gazul – folosiți câte un arzător la un moment dat – îi ajută pe oameni să le ajute sănătății.”

Mulți dintre cei care închiriază sau au venituri limitate s-ar putea să nu-și poată înlocui aragazul, dar folosirea unei plite cu inducție pentru a fierbe apa sau pentru a efectua alte sarcini de gătit poate fi de ajutor. Menținerea spațiului de gătit și a locuinței bine ventilate, cu aer nou care circulă la fiecare două ore, este de asemenea importantă.

„Majoritatea dintre noi petrecem 90% din timp sau mai mult în interior. Acesta este aerul pe care îl respirăm de cele mai multe ori”, a spus Jackson. „(Agenția pentru Protecția Mediului) nu reglementează și nu măsoară calitatea aerului din interior, așa că trebuie să ne asumăm și să acționăm pentru a curăța aerul oamenilor, deoarece este aerul pe care majoritatea oamenilor îl respiră și l-am ignorat de zeci de ani.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te