Pentru ce boală primești 3.000 de lei de la stat? 1.000.000 de români suferă de aceasta

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 20.05.2024 - 11:19
Pentru ce boală primești 3.000 de lei de la stat - Foto: freepik.com (rol ilustrativ)

Pacienții care suferă de o boală gravă pot primi 3.000 de lei de la stat. Trebuie însă să îndeplinească anumite condiții. Conform unor raporte, aproximativ 1.000.000 de români au astfel de afecțiuni.

SHARE

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 5% din populația României suferă de o formă de tulburare depresivă (diagnosticată, aflată sub tratament). Altfel spus peste un milion de români ar suferi de depresie. 

Este o boală tratabilă, însă trebuie ca oamenii să meargă la medic. 

Pentru ce boală primești 3.000 de lei de la stat? Aproximativ 1.000.000 de români suferă de aceasta

Depresia este o tulburare mentală caracterizată prin schimbări profunde în starea de spirit, gânduri și comportament. Potrivit specialiștilor, depresia clinică este diagnosticată atunci când simptomele persistă timp de cel puțin două săptămâni. 

Tinerii sunt, de obicei, mai predispuși la a dezvolta depresia, însă nu este o boală exclusivă a lor. Anxietatea este, de obicei, asociată cu simptomele de depresie, iar manifestările acestei afecțiuni pot avea efecte asupra desfășurării vieții de zi cu zi. Specialiștii spun că, în anumite cazuri, depresia poate afecta grav calitatea vieții arată tion.ro.

Citește și: Din ce a câștigat bani Andreea Marin după ce nu a mai avut emisiune TV. Cine a scăpat-o de depresie

Depresia poate afecta pe oricine, independent de vârstă, sex sau statut socio-economic, iar persoanele care trec prin asta trebuie să caute ajutor, pentru a primi un tratament adecvat. Însă, mulți nu își permit acest lucru. În Constanța este inițiat, încă de anul trecut, un program numit STOP DEPRESIA, însă acesta nu a fost aplicat, scrie focuspress.ro.

Persoanele care suferă de depresie urmau să primească 3.000 de lei, sprijin financiar pentru tratarea afecțiunii. Mai mulți constănțeni au depus deja cereri pentru a beneficia de aceste tichete. Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială din Constanța, un număr de 46 de persoane au solicitat acest sprijin. Dar când vor primi banii, încă nu se știe, pentru că există încă un dosar pe rolul instanțelor de judecată.

În august 2023, la Tribunalul Constanța au fost înregistrate două dosare, ce vizează programele BEBE TRUSOU și STOP DEPRESIA, prin care Instituția Prefectului solicită anularea hotărârilor adoptate în luna ianuarie 2023. În ceea ce privește programul BEBE TRUSOU, instanța a emis o hotărâre definitivă stabilind că acesta este legal. Însă, pentru programul STOP DEPRESIA, încă există dosarul pe rol.

Persoana beneficiară trebuie să îndeplinească următoarele condiții de acordare a sprijinului financiar:

-să aibă domiciliul stabil pe raza municipiului Constanta de cel puțin 1 an;

-să fie diagnosticată cu depresie, în baza unei scrisori medicale eliberate de către un medic specialist;

-venitul net pe membru de familie (sau persoană singură) să fie, în ultima lună, sub 5.000 de lei;

-să depună cererea pentru acordarea sprijinului financiar.

Sprijinul financiar se acordă o singură dată şi este folosit exclusiv la plata psihoterapiei necesare pentru tratarea depresiei, oferită în cabinete acreditate de Colegiul Psihologilor din România.

Câți oameni suferă de depresie în lume

Pe plan mondial, depresia afectează 322 de milioane de persoane.

Altfel spus, echivalentul a 4,4% din populația globală se confruntă cu această problemă de sănătate mintală care, trebuie conștientizată și controlată, prin îngrijire de specialitate.

Citește și: Șapte semne că un om este în depresie. Prietenul tău are nevoie urgentă de medic

„Principalele manifestări ale depresiei sunt starea depresivă, o tristețe profundă, apăsătoare, ce apare de la primele ore ale dimineții și se accentuează în a doua parte a zilei.

Aceasta are o durată de minim 2 săptămâni. Apoi, avem fatigabilitatea, o stare de oboseală intensă, care uneori ține persoana în pat, afectându-i semnificativ funcționalitatea zilnică. O altă manifestare este anhedonia, incapacitatea de a simți plăcere în activități care în mod normal ar aduce plăcere.

Adică, spre exemplu, dacă un microbist nu mai este atras de niciun aspect al fotbalului, treptat sau dintr-o dată. Mai pot apărea, desigur, ca urmare a acestora, retragerea socială, persoana devine retrasă, vorbește mai lent, cu un ton scăzut, își restrânge sfera de activități, nu mai face aceleași lucruri pe care le făcea cu ușurință înainte, se simte incapabilă ori inutilă.

Citește și: Credea că totul este pierdut, dar gestul unui străin i-a salvat viața: ”Nu sări!”. Totul e amintire

Nu în ultimul rând, vorbim de inapartenență, simte că nu aparține familiei, grupului de prieteni, echipei în care activează. Deseori apar tulburări de somn și de apetit alimentar sau sexual care au un impact puternic asupra persoanei”, a explicat Carina Dragu, medic primar psihiatru Spitalul Clinic CF Timișoara, pentru tion.ro.

Cei care au astfel de simprome trebuie să meargă la medic. Medicul de familie ori psihologul pot bănui pacientul că suferă de depresie – lucru care poate fi confirmat de medicul psihiatru. Ulterior, se poate face o schemă de tratament, care, de obicei, este un mix între terapie și medicație.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te