Care obiecte din casă și apartament atrag țânțarii? Cu ce vă îmbrăcați să nu fiți mușcat de căpușe?

DE Alex Darvari | Actualizat: 19.06.2024 - 08:49
Care obiecte din casă și apartament atrag țânțarii? Cu ce vă îmbrăcați să nu fiți mușcat de căpușe? - Foto: Pexels

Care obiecte din casă și apartament atrag țânțarii? Cu ce vă îmbrăcați să nu fiți mușcat de căpușe? vă spune pe baza unui interviu realizat de un medic specialist. Important: există locuri iubite de țânțari și vă spunem cum să le evitați.

SHARE

Țânțarii și căpușele pot transmite boli transmise prin vectori, iar acestea apar cu o frecvență mai mare. Ce pot face oamenii pentru a se proteja, bucurându-se în același timp de tot ceea ce au de oferit lunile de vară? Și ce tratamente sunt disponibile în cazul în care dumneavoastră sau cei dragi sunt mușcați?

dacă faceți drumeții sau ieșiți la iarbă, ar fi bine să purtați haine cu mâneci lungi și pantaloni la fel chiar dacă e mai cald.

Țânțarii sutn atrași de apă. Dacă aceți un ochi de apă care băltește afară sau în apartament, scăpați de el!

Citește și: Floarea care te scapă de țânțari, gândaci, căpușe. Crește pe toate gardurile, dar și în apartamente

Care obiecte din casă și apartament atrag țânțarii? Cu ce vă îmbrăcați să nu fiți mușcat de căpușe?

Dr. Leana Wen. Wen este medic de urgență și profesor asociat clinic la Universitatea George Washington spune ce trebuie făcut într-un interviu la cnn.

Ce este Lyme și de ce este ceva la care oamenii ar trebui să acorde atenție?

Boala Lyme este cea mai frecventă boală transmisă de căpușe.

Citește și: Planta care te scapă complet de căpușe pe timpul verii. Un buchet costă doar 9 lei

Persoanele care contractează boala Lyme pot prezenta simptome temporare similare gripei, cum ar fi dureri musculare, febră și dureri de cap. De asemenea, aceștia pot dezvolta o erupție cutanată și pot avea dureri articulare. Îngrijorarea cu Lyme este că unii pacienți netratați evoluează până la a avea simptome pe termen lung. Acestea pot fi severe și debilitante și pot include dureri nervoase continue, paralizie facială și funcții cardiace anormale.

Când este sezonul de vârf pentru boala Lyme?

untem în sezonul de vârf acum. În zonele în care boala este răspândită, cum ar fi estul Statelor Unite, oamenii pot fi mușcați de căpușe cu picioare negre, care sunt purtătoare ale bolii Lyme, din primăvară până în toamnă, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Anul trecut, au existat rapoarte conform cărora diagnosticele de Lyme au atins un vârf chiar înainte de vacanța de 4 iulie.

Ce pot face oamenii pentru a-și reduce șansele de a contracta boala Lyme?

MedicCel mai important pas este de a preveni mușcăturile de căpușe. Dacă vă aflați într-o zonă cunoscută ca fiind afectată de Lyme, ar trebui să purtați cămăși cu mâneci lungi și pantaloni atunci când faceți drumeții. Folosiți un repelent pentru insecte care conține ingredientul DEET. După activitate, examinați cu atenție pentru căpușe. Dacă aveți copii mici și animale de companie, faceți-vă timp să le examinați și pe acestea.

Dacă găsiți o căpușă, îndepărtați-o, păstrați-o pentru identificare într-un borcan mic și contactați furnizorul dumneavoastră de asistență medicală primară. Un tratament antibiotic timpuriu vă poate împiedica să dezvoltați boala Lyme. De asemenea, dacă ajungeți să dezvoltați simptome, faceți imediat un test. Tratamentul cu antibiotice poate reduce evoluția spre simptome cronice.

Ce zici de țânțari? Ce boli pot transmite?

Țânțarii pot transmite o mulțime de boli la oameni, inclusiv virusul West Nile, dengue și malaria.

West Nile este principala cauză a bolilor transmise de țânțari în Statele Unite continentale. În timp ce majoritatea persoanelor care suferă de această boală nu se îmbolnăvesc, aproximativ 1 din 150 de persoane infectate dezvoltă o boală gravă care poate fi fatală. În 2023, 47 de state au raportat cazuri de West Nile. În total, au fost raportate 2.406 cazuri în SUA.

Dengue este un alt virus transmis de țânțari. Epidemiile sunt frecvente la nivel global și, ocazional, sunt raportate cazuri în SUA. Cele mai multe dintre aceste cazuri apar la călători, dar tipurile de țânțari care pot răspândi dengue se găsesc în multe părți ale SUA. 

O altă infecție transmisă de țânțari, care este mult mai frecventă în alte părți ale lumii, este malaria. Dacă nu este tratată, simptomele pot deveni severe și pot evolua spre insuficiență renală, convulsii, comă și moarte. 

Ce ar trebui să facă persoanele care călătoresc în alte țări cunoscute pentru aceste boli și alte boli transmise de țânțari?

Wen: Îi sfătuiesc pe oameni să consulte ghidul cuprinzător al CDC, care include recomandări pentru fiecare țară de destinație, și să își facă o programare la medicul de familie sau la o clinică medicală de călătorie. În funcție de locul în care mergeți, de activitățile planificate și de istoricul medical personal, este posibil să vi se recomande vaccinuri suplimentare sau medicamente profilactice.

Ce poate face fiecare pentru a reduce șansele de a fi înțepat de țânțari?

Wen: Toată lumea ar trebui să țină cont de doi pași cheie. Primul este de a reduce mușcăturile. Puteți face acest lucru acoperind brațele și picioarele cu haine atunci când este posibil. Îmbrăcămintea tratată cu insecticidul permethrin poate oferi un strat suplimentar de protecție.

De asemenea, puteți folosi repelent de insecte. Asigurați-vă că folosiți repelenți care sunt înregistrați la Agenția pentru Protecția Mediului din SUA. Acestea vor conține ingrediente active precum DEET și sunt sigure, chiar și pentru copii și femei însărcinate.

Al doilea pas cheie este controlul sursei - adică reducerea țânțarilor din apropierea dumneavoastră. În timpul sezonului de vârf al țânțarilor, în timpul verii și la începutul toamnei, folosiți plase de protecție la ferestre și uși pentru a reduce numărul de țânțari din casa dumneavoastră.

În plus, este esențial să evitați apa stătătoare în grădina dvs., deoarece acestea sunt locuri de reproducere pentru țânțari. Verificați obiectele din jurul casei dvs. care ar putea reține apă - cum ar fi gălețile, containerele de gunoi, anvelopele și jucăriile - și goliți-le și spălați-le cel puțin o dată pe săptămână.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te