Ciolacu vrea lege ca să poată împușca urșii agresivi. Documentul există de 4 ani, dar nu se aplică

DE Petre Bădică | 10.07.2024 - 16:46
Ciolacu vrea lege ca să poată împușca urșii agresivi. Documentul există de 4 ani, dar nu se aplică - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Premioerul Ciolacu vrea să dea o lege ca să se poată împușca urșii agresivi. Un document în acest sens există de 4 ani, dar nu se aplică.

SHARE

O tânără de 19 ani a fost ucisă de urs pe  se afla pe un traseu montan, pe Jepii Mici. Tânăra a fost ucisă și nimeni nu a putut interveni.

Ciolacu vrea lege ca să poată împușca urșii agresivi. Documentul există de 4 ani, dar nu se aplică

Newsweek a scris în această dimineață că există un raport public în care se arată că România nu poate gestiona o populație mai mare de 4.000 de urși. În România, sunt 8.000. În același document la care ne referim în LINK de mai jos spune carte instituții trebuie să urmărească populația de urși, ce măsuri trebuie să se ia pentru a diminua agresivitatea acestora. NU s-a luat nicio măsură.

Citește și: România poate ține sub control 4.000 urși, dar populația a ajuns la 8.000. 3 instituții vinovate

A fost nevoie de o tragedie pentru ca premerul să ceară o sesiune extrordinară pentru ca instutțiile să poată eutanasia urșii agresivi.

„Am vorbit și cu domnul ministru al Mediului și cu cei mai implicați și mai știutori în domeniu. Este o aglomerație în anumite zone. Nu mai au mâncare suficientă și de asta coboară.

Am vorbit și cu dl președinte al Camerei, dl Simonis, pentru că o astfel de modificare nu se poate face decât prin Parlament.

Pornim inițiativa și asta este, vom cere o sesiunea extraordinară.

Este evident că primează viața omului, dar nu va fi liber la împușcat urșii pe teritoriul României fiecare când vrem și cum dorim. Vor fi abordate zonele cu risc foarte mare”, a declarat premierul Ciolacu.

Sesiune pentru un act care există

Cadrul legal pentru eliminartea urșilor agresivi există din anul 2021. Aceste lucrui apar în ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 81 din 21 iulie 2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Aceasta spune:

(1) În vederea punerii în aplicare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență și pentru asigurarea serviciilor de specialitate privind alungarea, relocarea ori extragerea prin împușcare a exemplarelor de urs, unitatea administrativ-teritorială poate încheia contract de prestări servicii de permanență/intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun cu gestionarul, cu respectarea legislației din domeniul achizițiilor publice. 

Ce este extragerea prin împușcare?

Extragere prin împușcare - acțiunea umană imediată, specializată, efectuată în intravilanul localităților, de împușcare cu armă de vânătoare deținută legal a unui/unor exemplar/ exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora, care amenință viața ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora”, spuen Ordonanțșa pe care o aveți AICI

Citește și: Sfârșit tragic și prematur. Tânăra de 19 ani atacată de urs, găsită moartă. Animalul a fost ucis

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te