40% din banii bebelușului lui Chirica, de la un afacerist care a făcut un schimb cu Primăria Iași

DE Alexandru Pop | Actualizat: 14.06.2019 - 10:28
Primarul Chirica s-a încurcat în avere/FOTO: reporteris.ro

Se complică lucrurile pentru primarul municipiului Iași: o parte din banii cu care fiul de 11 luni al lui Mihai Chirica a cumpărat o proprietate de 250.000 de euro au fost dați de un om de afaceri care, cu zece luni mai devreme, făcuse un schimb dubios de terenuri cu Primăria.

SHARE

Schimbul dubios de terenuri cu Primăria Iași a fost făcut chiar la inițiativa edilului ieșean. Primăria a luat un teren pe care nu poate face nimic, acesta fiind situat în jurul unui monument, și a dat la schimb unul în zona cea mai valoroasă din oraș.

Dezvăluirea aparține reporteris.ro.

Trei tentative de a face ceva, fără succes

După Agenția Națională de Integritate, care îi va verifica averea, este posibil ca și Direcția Națională Anticorupție să-l pună să dea cu subsemnatul pe primarul Chirica. Motivul: întrepătrunderea unei afaceri imobiliare personale cu patrimoniul municipiului Iași.

Totul a început în februarie 2014, când Iulian Lucan, patronul unei agenții imobiliare din Iași, a cumpărat de la Fundația Caritatea – vehiculul prin care Federația Comunității Evreiești își administrează imobilele retrocedate – trei parcele de teren în suprafață totală de 753 de metri pătrați, la prețul de 50.000 de euro. Parcelele se învecinează cu Sinagoga Mare și un monument dedicat victimelor Pogromului din 1941, din Iași.

____________________________________________

CITEȘTE ȘI

Bebelușul de 11 luni al primarului de Iași și-a cumpărat o proprietate imobiliară cu 250.000 de euro

Chirica stă într-o vilă căreia îi plătește soacra ratele și ar mai avea o vilă cu biserică în curte

____________________________________________

Imediat, Lucan a depus actele pentru a construi locuințe pe acel teren, dar solicitarea i-a fost respinsă având în vedere proximitatea. A încercat, tot fără succes, să obțină aprobări pentru construirea unei parcări și apoi a unui centru medical. Din nou, fără rezultat. Se poate spune că era vorba de un teren "mort", având în vedere învecinarea cu sinagoga, dar și cu celălalt monument.

Într-o declarație pentru reporteris.ro, Lucan a recunoscut problema, dar a susținut că terenul face parte din categoria "curți-construcții" și că avea posibilitatea de a da în judecată Primăria pentru a o forța să-i avizeze proiectele. Acest lucru putea dura, însă, 5-10 ani. Dacă te pui rău cu Primăria, ai doar de pierdut.

Salvați de o denumire

Urmează o succesiune de evenimente care par cusute cu ață albă. În noiembrie 2015, Consiliul Local, la inițiativa lui Chirica, decide să denumească întreaga zonă "Piața Prieteniei Româno-Israeliene". Era vorba de monumentul dedicat victimelor Pogromului, terenul lui Lucan și cel al altui om de afaceri din Iași pe nume Radu Sacagiu, care cumpărase și el la un preț modic o suprafață de la Caritatea aproape "buză în buză" cu Lucan; și acesta voise schimb, dar fusese refuzat.

Trei săptămâni mai târziu, Lucan se înființează la Primărie și cere un schimb de imobile pe motiv că "terenul proprietatea mea este actualmente afectat de acest obiectiv, adică Piața Prieteniei Româno-Israeliene. (...) vin cu două variante de schimb pentru a rezolva amiabil această situație".

Rămâne un mister cum poate o chestiune abstractă ca o denumire să "afecteze" proprietatea pentru care, oricum, Lucan încercase de trei ori până atunci să obțină aprobare să ridice ceva și nu reușise.

Decizia Consiliului Local de denumire a pieței a fost ca un jack pot și i-a venit mănușă lui Lucan.

Dar și celuilalt om de afaceri care deținea teren lângă monument (și acesta, în baza aceluiași argument cu "afectarea", a primit la schimb o suprafață "de cinci stele", lângă noul Palat de Justiție; ulterior, acest om de afaceri a călătorit de două ori cu primarul Chirica în Israel).

În hotărârile de Consiliu Local se scrie că ambele schimburi au avut loc la inițiativa primarului Mihai Chirica.

Evaluare suspectă

În Nota de fundamentare întocmită de specialiștii din Primărie la schimbul cu Lucan, tonul este unul defensiv, deși, dacă ar fi refuzat schimbul, Consiliul Local, atunci ca și acum majoritar în favoarea proiectelor depuse de Chirica, nu ar fi avut nimic de pierdut.

Lui Lucan, al cărui teren a fost evaluat de Primărie la peste 260.000 de euro (cu 210.000 euro mai mult decât dăduse pe el în februarie 2014) i s-au dat în contrapartidă, în octombrie 2017, 628 metri pătrați în zona 0 a Iașului, lângă Piața Independenței.

Este ciudat cum Primăria a acceptat evaluarea terenului lui Lucan la 260.000 de euro, de vreme ce ea însăși respinsese de trei ori proiectele acestuia pentru acel imobil, așadar era o recunoaștere directă a valoarii scăzute a imobilului. Investitorului, însă, probabil i-a sărit inima de bucurie atunci când a văzut suma.

Preț de 14 ori mai mare în 7 ani

La zece luni după acest moment, în august 2018, Lucan a cumpărat de la mama lui Chirica un teren de 486 metri pătrați în zona Copou-Aleea Mihail Sadoveanu din municipiul Iași, plătind 100.000 de euro. Femeia deținea imobilul din 2012, dată la care plătise pe el doar 7.300 de euro, la cursul de atunci! A obținut, așadar, în șapte ani, de 14 ori mai mult! Tranzacția Silvia Chirica-Iulian Lucan a avut loc cu 5 zile înainte de ”Afacerea Bebelușul”.

La acest teren frapează traseul anterior, unele chestiuni fiind dubioase. Într-un termen relativ scurt (2010-2012), suprafața a "călătorit" de la sora omului de afaceri Bogdan Cihodaru (cumătru cu Chirica - un controversat latifundiar profitor al unor retrocedări, inclusiv în zona respectivă, care i-au adus o condamnare definitivă într-un dosar al DNA) la doi bătrâni - Sofia și Nichifor Lupu, reprezentați de fiul lor. Prețul: 129 lei/mp. Aceștia i-au vândut o parte din teren Silviei Chirica, în mod cu totul surprinzător, cu doar 68 lei/mp!

"Eu nu știu de la cine am luat și cui i-am vândut. Băiatul meu s-a ocupat de toate astea, eu doar am semnat", a declarat, pentru reporteris.ro, Sofia Lupu.

"Printr-un context pe care nu vi-l spun acum..."

Nu este singura legătură dintre Lucan și Chirica. Primul a recunoscut că a intermediat, prin agenția sa imobiliară, achiziția de către bebeluș a domeniului de 250.000 de euro și, în plus, joacă periodic fotbal cu edilul: "Mă cunosc cu primarul pentru că mai jucăm fotbal împreună, el este invitat de onoare în grupul în care sunt și eu."

Referitor la afacerea cu mama primarului, Lucan a declarat că nu există legătură între cele două evenimente: "Eu am o agenție imobiliară, deci mă pricep la aceste afaceri. Anul trecut, impulsionat și de soția mea, am zis să căutăm un teren ca să ne facem o casă. Am prospectat piața din zonă, din Sadoveanu, și m-am speriat ce prețuri am găsit, foarte mari. Ca exemplu, era o suprafață de 1.400 mp ce aparținea lui Gabriel Surdu și care era la vânzare cu 400.000 de euro. Printr-un context pe care nu vi-l spun acum, am ajuns la terenul acesta de 486 mp. Doamna cerea 120.000 de euro, am negociat și l-am luat cu 100.000 de euro. Am făcut o afacere bună. Acum, dacă scot autorizația de construire, l-aș putea da cu 150.000 de euro. Dar vreau să-l păstrez să-mi fac o casă."

Ofertele consultate de reporteris.ro pe Internet, în zona respectivă, arată, însă, că parcelele se vindeau anul trecut cu prețuri cuprinse între 80 și 200 de euro.

Chirica: "Este o asociere total nepotrivită"

La rândul său, referitor la tranzacția mamei sale și la schimbul cu Lucan, Chirica a declarat pentru "Ziarul de Iași" că ”Este o asociere total nepotrivită.(...) De ce lucrurile trebuie amestecate dacă ele se petrec într-un cadru de legalitate? S-a făcut vreo tranzacţie pe sub mână, s-a trecut printr-o evaluare care nu a fost publică, s-a încercat forţarea unui demers în afara celui pe care legea îl prevede, a fost inoportună sau nu, trebuia rezolvată, are cineva vreo vină din toată povestea aceasta?"

Ulterior, el a explicat acest gest prin dorința de a-și proteja bunurile de o eventuală anchetă penală. În privința fondurilor, Chirica a explicat că 100.000 de euro proveneau din tranzacția parafată de mama sa cu Lucan, iar restul, din banii primiți la botezul bebelușului – 125.000 de euro și la nuntă – 57.000 de euro. El a mai adăugat că soacra sa are o afacere de anvergură în județul Neamț.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te