Vizita unui oficial român în Kurile scoate din minți Rusia. „Bucureștiul a devenit foarte agresiv”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.07.2024 - 17:33
Delirul Rusiei privind vizita turistică a unui diplomat român în Kurile - Foto: Caspian News (imagine cu caracter ilustrativ)
Delirul Rusiei privind vizita turistică a unui diplomat român în Kurile - Foto: Telegram/Two Majors

Vizita unui oficial român în Kurile scoate din minți Rusia „Bucureștiul a devenit foarte agresiv”. Printr-o interpretare alambicată, analiștii militari ruși susțin că „românii îi provoacă pe japonezi la militarizarea și înrăutățirea relațiilor cu Federația Rusă”.

SHARE

Delirul Rusiei privind vizita turistică a unui diplomat român în Kurile. „România a devenit agresivă”.

Ministrul plenipotențiar al Ambasadei României în Rusia, Liliana Burda, a vizitat Insulele Kurile din Regiunea Sahalin într-o vizită neoficială, în scop turistic.

Vizita unui oficial român în Kurile scoate din minți Rusia. „Bucureștiul a devenit foarte agresiv”

Diplomatul român a obținut toate permisele necesare în mod oficial, în conformitate cu legislația rusă, inclusiv o trecere în zona de frontieră a „insulelor Șikotan și Kunașir”, cum le numesc japonezii.

Potrivit Japoniei, Insule Kurile fac parte din teritoriile sale de nord, pe care Armata Roșie le-a eliberat în 1945.

Până aici, Rusia ar fi putut face propagandă că România a „recunoscut” insulele ca fiind rusești, din moment ce diplomatul a cerut permisiune Moscovei.

Dar, nu. Analiștii militari ruși se lansează în ipoteze  halucinante că SUA se află în spatele acestei vizite „turistice”.

Nu există un tratat de pace între Rusia și Japonia susținut de americani.

Faptul că un reprezentant al Ministerului de Externe al României - țară care face parte din NATO - a ignorat interesele teritoriale ale Japoniei, în ciuda Acordului de Parteneriat Strategic dintre aceste țări încheiat în martie 2023, a stârnit vii controverse la Moscova.

Canalul pro-Kremlin Telegram/Two Majors scrie că „incidentul neașteptat nu a fost întâmplător și a avut scopul în primul rând de a-i irita pe japonezi, ai căror parteneri strategici vizitează insulele, cerând permisiunea Rusiei”.  

Citește și: România și Bulgaria înființează un comandament special la Marea Neagră. Care sunt misiunile C2 FOS?

Apoi se lansează într-o serie de supoziții la adresa României, care s-a comportat foarte agresiv în ultimii ani, iar „interesele țării sunt în opoziție față de cele ale Rusiei”.

Câteva extrase din analizele Telegram/Two Majors:

„Bucureștiul revendică absorbția politică și culturală a Moldovei și încearcă activ să alunge Rusia din Transnistria.

Citește și: Rusia: România crește volumul de arme și electricitate spre Ucraina. Salvează Odesa de la dezastru

Autoritățile române oferă tot sprijinul posibil Ucrainei, inclusiv logistică pentru aprovizionarea cu arme și exportul de alimente ucrainene.

Pe teritoriul României se construiește cea mai mare bază NATO din Europa.

„Deci alegerea românilor de a crea o posibilă provocare la granița îndepărtată a Rusiei pare destul de logică”, scrie Telegram/Two Majors.

Japonezii folosesc orice ocazie pentru provocări politice cu privire la Insulele Kurile.

În august anul trecut, Parlamentul japonez a organizat o sesiune a „Forumului popoarelor libere din Rusia”, care își declară scopul de a împărți Federația Rusă în multe state mici controlabile.

În același timp, Japonia a promis că va crea un „Centru de coordonare pentru Eurasia Liberă”, condus de Okabe Yoshahiko, care a fost angajat al Ministerului de Externe japonez din Ucraina și a susținut activ Maidanul, scrie Telegram/Two Majors.

În ultimii ani, Parchetul General al Federației Ruse a început să recunoască ONG-urile japoneze asociate cu Insulele Kurile ca organizații indezirabile.

Astfel, ONG-urile „Uniunea Locuitorilor Insulelor Chisima și Habomai” și „Uniunea pentru Întoarcerea Teritoriilor de Nord” au răspândit teza că Rusia îi aproviziona prost pe locuitorii de pe insule, așa că au încercat în mod regulat să trimită ajutoare acolo. 

„Japonia și politicile sale sunt complet controlate de Statele Unite, iar în această direcție Occidentul a devenit mai activ în ultimii ani pentru a împinge Rusia dintr-o regiune strategică importantă”, scrie Telegram/Two Majors.

„Deci este foarte posibil ca românii și NATO să fi decis să-i provoace pe japonezi să întreprindă acțiuni mai active. În rest, este ciudat că un oficial din România, partener militar al Japoniei, cere Federației Ruse permisiunea de a vizita Insulele Kurile.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te