VIDEO Ucraina a pus pe fugă Flota Mării Negre a lui Putin. Care a fost rolul României și al SUA?

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.05.2024 - 09:29
VIDEO Ucraina a pus pe fugă Flota Mării Negre a lui Putin. Care a fost rolul României și al SUA? - Foto: Newsweek / Colaj

Ucraina a pus pe fugă Flota Mării Negre a lui Putin, după ce a Kievul a atacat cu rachete Crimeea în câteva rânduri. Drone și avioane de recunoaștere ale SUA și ale aliaților, care au intrat și în spațiul aerian românesc, au identificat țintele. Rusia a acuzat dur acest lucru.

SHARE

Rusia nu are în prezent nave de război desfășurate în Marea Neagră, a declarat miercuri Marina ucraineană, la scurt timp după ce Moscova a declarat că Kievul a atacat Crimeea anexată cu rachete furnizate de SUA - folosind sisteme de rachete tactice ale armatei, sau ATACMS.

VIDEO Ucraina a pus pe fugă Flota Mării Negre a lui Putin. Care a fost rolul României și al SUA?

 În cursul nopții trecute, Forțele Armate ale Ucrainei au executat un nou atac masiv asupra Peninsulei Crimeea cu rachete balistice de tip ATACMS. 

Nu e primul atac de acest fel.

La mijlocul lunii trecute, Ucraina a distrus 5 lansatoare S-400 rusești în Crimeea într-o noapte. În noaptea de 17 aprilie, un aerodrom militar al Regimentului 39 de elicoptere al Armatei 4 de Gardă a Forțelor Aeriene ruse din apropierea orașului Geankoi din Crimeea a fost atacat.

Citește și: VIDEO Rachete SUA ATACMS au distrus 5 lansatoare rusești de 3.000.000.000$, în Crimeea într-o noapte

Avioane de informații venite din România

Newsweek România a scris că experții ruși cred că Ucraina a lovit ținte din Crimeea după ce avioane de recunoaștere venite din spațiul aerian românesc au identificat țintele.

C„Inamicul încearcă să ne distrugă apărarea antiaeriană; aceleași avioane străine de recunoaștere continuă să planeze deasupra România și peste apele neutre ale Mării Negre. Sarcina este evidentă - nu pot justifica primirea unui nou pachet de ajutor pentru forțele armate ucrainene pe front. Vor încerca să organizeze o lovitură masivă de rezonanță. Atenție”, scrie canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar.

Citește și: Panică în Rusia după atacul cu rachete ATACMS asupra Crimeei. Atenție la avioane ce vin din România!

Newsweek a scris că Aliații României din NATO au trimis, în 18 aprilie și în numai 24 de ore, patru aeronave deasupra Mării Negre. Unele au intrat prin spațiu aerian al României, altele au venit prin Bulgaria. Un Boeing Poseidon spionează, aproape zilnic, deasupra Deltei Dunării.

Citește și: VIDEO Aliații României au trimis drone, avioane cu torpile, de spionaj în Marea Neagră. Cine e ținta

Marea Neagră, liberă de vapoare rusești

Revenind, la ziua de 1 mai, armata ucraineană nu a detectat miercuri dimineață nave de război rusești în Mările Neagră și Azov. "În Mările Neagră și Azov [navele inamice] lipsesc", a declarat serviciul de presă al Marinei ucrainene.

Kievul a vizat Flota rusă din Marea Neagră pe tot parcursul invaziei pe scară largă a președintelui Vladimir Putin în țară, care a început în februarie 2022. Ucraina a promis că va inversa anexarea Crimeei de către liderul rus în 2014, care acum servește drept centru logistic central al Moscovei pentru forțele sale din sudul Ucrainei, arată Newsweek International

Se pare că Rusia a mutat unele dintre navele sale prețioase din Flota Mării Negre din portul său din Crimeea pentru a evita noi pierderi în urma atacurilor reușite ale dronelor și rachetelor de croazieră ucrainene.

Imagini din satelit din octombrie anul trecut au arătat că Flota Rusiei fugea de la Sevastopol la Novorossiysk, în Krasnodar Krai, în sudul Rusiei, în timp ce Ucraina viza navele Moscovei. Navele se îndreptau, de asemenea, către portul naval rusesc din Feodosia, mai la est, în Peninsula Crimeea anexată.

Rușii au fugit

Imagini din satelit mai recente, de luna trecută, împărtășite de către cercetătorul OSINT din surse deschise MT Anderson, par să arate că Flota Mării Negre a abandonat în mare parte principalele sale baze navale din Crimeea.

"Obiectivul final al Kievului este "absența completă a navelor militare ale așa-numitei Federații Ruse în regiunile Azov și Marea Neagră", a declarat în martie purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, căpitanul Dmytro Pletenchuk.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te