VIDEO Cum au bătut avioanele Chinei J-10C temutele Typhoon ce zboară și în România. Miza: miliarde $

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.05.2024 - 15:38
VIDEO Cum au bătut avioanele Chinei J-10C temutele Typhoon ce zboară și în România. Miza: miliarde $ - Foto: Profimedia Images
VIDEO Cum au bătut avioanele Chinei J-10C temutele Typhoon ce zboară și în România. Miza: miliarde $ - Foto: Profimedia Images

VIDEO Cum au bătut avioanele Chinei J-10C temutele Typhoon ce zboară și în România. Miza: miliarde $. J-10 CE autohton din China a trezit interesul unor potențiali cumpărători.

SHARE

VIDEO Cum au bătut avioanele Chinei J-10C temutele Typhoon ce zboară și în România. Miza: miliarde $. J-10 CE autohton din China a trezit interesul unor potențiali cumpărători precum Arabia Saudită și Egipt.

Mașina de publicitate din China a scos povești despre J-10 CE, care a învins avioane de luptă occidentale proeminente, precum Eurofighter Typhoon, în jocurile de război.

VIDEO Cum au bătut avioanele Chinei J-10C temutele Typhoon ce zboară și în România. Miza: miliarde $

Chengdu J-10 Vigorous Dragon este o aeronavă de luptă cu greutate medie, monomotor și multirol, dezvoltată de China. La începutul anului 2024, bloggerii militari chinezi au celebrat o afirmație neverificată, conform căreia avioanele J-10CE ar fi prevalat asupra Eurofighter Typhoon, în toate cele nouă exerciții care au implicat cele două avioane.

Raportul se pretindea a fi de la exercițiile aeriene Pakistan-Qatar, numite exercițiul aerian Zilzal-II. Avioanele J-10CE, recent introduse în Forțele Aeriene din Pakistan (PAF), au aruncat provocarea asupra unor Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene din Qatar, în prima confruntare.

Exercițiul ar avut loc pe 10 ianuarie 2024, iar utilizatorii chinezi de rețele sociale au văzut exercițiul ca pe un test pentru avionul de luptă chinez din generația 4,5, împotriva unui avion european de aceeași generație.

Citeşte şi: 2 Typhoon au interceptat deasupra României un avion iranian. Dronă spion a SUA deasupra Mării Negre

Bloggerii militari chinezi au sărbătorit rapoartele neverificate, despre atacul pe care J-10CE, varianta de export a lui J-10C, le-a înmânat Typhoons atunci când s-au luptat unul împotriva celuilalt de nouă ori. Avioanele Typhoon sunt prezente şi echipele de poliţie aeriană NATO de la Marea Neagră.

Trei dintre cele mai bune avioane de luptă ale NATO au avut o primă ieșire în teatru de operații, la frontiera estică a Alianței, iar cea mai bună dronă a Pentagonului și-a făcut apariția easupra Mării Negre.

Un avion ucrainean a sfidat Forțele Aeriene Ruse și s-a îndreptat în siguranță, în Balcani. Când avionul ucrainean se afla în aer, lângă granița dintre Ucraina și Ungaria, planificatorii operațiunilor aeriene ale NATO au concentrat cel puțin trei avioane de luptă Typhoon ale Royal Air Force.

Confruntaţional

Entuziaștii de pe Douyin, versiunea chineză la TikTok, au numit exercițiile ZilZal-II drept confruntarea dintre cele două tipuri de avioane de luptă. Potrivit afirmațiilor, J-10CE a câștigat în patru exerciții de luptă aeriană, dincolo de raza vizuală, și în alte cinci lupte.

„Dacă această afirmație poate fi confirmată, arată că avioanele de luptă din generația anterioară ale Chinei sunt îmbunătățite continuu și au dobândit abilități similare, sau chiar superioare, în comparație cu avioanele europene”, a declarat Liu Xiaofei, un influent blogger militar cu 7,4 milioane de adepți. într-un videoclip de pe Douyin.

Ofensiva de farmec pentru avionul J-10CE

Afirmațiile sunt semnificative, deoarece aeronava se află în avangarda eforturilor Chinei de a promova exporturile militare. Țările din Orientul Mijlociu se uită de asemenea la Vigorous Dragon ca la o alternativă mai ieftină la armele occidentale.

J-10C a debutat în Orientul Mijlociu, cu o apariție la Dubai Air Show, în noiembrie 2023. Avioanele de luptă PLAAF J-10C au participat la cea de-a 18-a ediție a Dubai Air Show, care a fost găzduită în Emiratele Arabe Unite.

A fost prima vizită a echipei de acrobație în Dubai, de când a trecut de la J-10A, la noul J-10C.

La acea vreme, echipa J-10C a efectuat patru demonstraţii de zbor și a prezentat trei programe diferite, constând din cel puțin 20 de manevre. Spectacolul de la Riad a pictat cerul în culorile drapelului național al Arabiei Saudite.

Citeşte şi: 

În ianuarie 2024, un videoclip publicat de Forțele Aeriene ale Armatei Populare de Eliberare ale Chinei (PLAAF), la sfârșitul lunii trecute, a arătat o realimentare foarte rară a șapte avioane de luptă J-10C, de către o singură aeronavă de realimentare YY-20.

A fost o demonstrație uimitoare a puterii PLAAF. Avioanele J-10C erau pe cale să participe la World Defense Show, din Arabia Saudită. Forțele aeriene și delegația militară a Chinei au participat la ceremonia de deschidere a celui de-al doilea spectacol militar mondial, pe 4 februarie, în capitala saudită Riad.

Foto: Profimedia Images

Pe 5 februarie, Forțele Aeriene ale Armatei Populare de Eliberare a Chinei (PLA) au participat la o expoziție aeriană, în timpul Show-ului Mondial de Apărare de la Riad.

Citeşte şi: 

Potrivit colonelului senior Xie Peng, purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene PLA, acesta este al zecelea zbor în străinătate al echipei, care prezintă atracția „Gărzii de Onoare pe cerul albastru” din China.

Avionul de vânătoare J-10, de fabricație chineză, s-a înălțat pe cer, la expoziția anuală de arme din Arabia Saudită, demonstrând legăturile tot mai mari de apărare dintre puterea asiatică și al cincilea cel mai mare consumator de arme din lume.

J-10C este în serviciu cu Forțele Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului (PLAAF), ale Forțelor Aeriene din Pakistan (PAF) și ale Forțelor Aeriene Navale ale Armatei Populare de Eliberare (PLANAF).

Radar indigen

Pakistanul a introdus oficial J-10C, în forțele sale aeriene, în anul 2022. Acesta servește ca avion de luptă de greutate medie, alături de avionul de luptă ușor, dezvoltat în comun de China şi Pakistan, JF-17.

Aparatele de zbor sunt introduse în Escadrila 15 „Cobras” și au sediul la Baza Aeriană Minhas. J-10C este o versiune îmbunătățită a J-10B. Dispune de un radar indigen AESA, PL-10 de căutare în infraroșu (IIR), motor WS-10B și rachete aer-aer PL-15.

J-10 C este adesea comparat cu variantele îmbunătățite ale americanului F-16 Fighting Falcon. La fel ca F-16, J-10 se mândrește cu o structură aerodinamică extrem de agilă, instabilă din punct de vedere aerodinamic, stabilizată de computer, în sistemul său de control al zborului fly-by-wire.

Instrumente digitale din sticlă

Capacitățile sale includ angajarea dincolo de raza vizuală, lovitura de precizie aer-sol, instrumente digitale din sticlă, din cabina de pilotaj, realimentarea în zbor și implicarea în războiul electronic.

Pakistanul a fost primul cumpărător al avioanelor J-10, considerate a fi mai avansate decât JF-17. În ianuarie 2024, Pakistanul a desfășurat J-10, pentru a escorta dronele JF-17C și Wing Loong II, pentru o serie de lovituri aeriene și de artilerie, în interiorul Iranului.

Au existat de asemenea informaţii că Arabia Saudită se gândește la achiziționarea avioanelor de luptă J-10C. Egiptul și-a manifestat interesul pentru achiziționarea lor.

Se aşteaptă comenzi

În anul 2019. China Military Online a publicat un articol, în care spune că se așteaptă la comenzi pentru una sau două duzini de aparate de zbor, din Laos și Bangladesh. Forțele Aeriene din Bangladesh operează o duzină de avioane de vânătoare chineze J-7, MiG-29 rusești și Su-30 Flankers.

În anul 2018, o delegație a Forțelor Aeriene din Bangladesh a fost în China, pentru a inspecta J-10. Articolul de pe site-ul chinezesc afirma că Bangladeshul avea nevoie de avioane J-10, pentru a contracara avioanele franceze Rafale, ale Indiei.

Interesant este că Bangladesh a explorat și alternativa reprezentată de Eurofighter Typhoons și nu era interesat de Dassault Rafales, deoarece India le opera deja.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te