VIDEO De ce avioane F-18 de 110.000.000$ au aterizat pe o autostradă din UE? Avem și în România

DE Florentina Enache | Actualizat: 05.06.2024 - 15:50
VIDEO De ce avioane F-18 de 110.000.000$ au aterizat pe o autostradă din UE? Avem și în România - Foto: Profimediaimages.ro

De ce au aterizat avioane F-18 pe o autostradă dintr-o țară UE? Luni, Finlanda a trimis șapte avioane F-18 Hornet în România.

SHARE

Elvețienii au testat avioane F-18, aterizând și decolând pe o autostradă din vestul țării.

Forțele armate elvețiene testează capacitatea avioanelor de luptă pentru a opera din locuri improvizate, conform Reuters, citat Agerpres.

Citește și: VIDEO România, liber să dea Ucrainei sistemul de rachete Patriot. Un al doilea devine operațional

Într-un eveniment transmis în direct la televiziunea elveţiană, avioane de luptă F/A-18 au fost programate să aterizeze şi să decoleze pe o secţiune rurală a autostrăzii A1, între oraşele Avenches şi Payerne din partea francofonă a Elveţiei.

Câţiva spectatori şi serviciile de urgenţă au urmărit avioanele supersonice cu două motoare aterizând pe o porţiune închisă a autostrăzii.

Alain von Bueren, primul pilot care a aterizat pe autostradă, a declarat că totul a decurs conform planului, după ce a ieşit din avionul fabricat în SUA, conceput pentru a fi utilizat pe portavioane. 

Guvernul a declarat săptămâna trecută că testul a fost necesar deoarece toate activele forţelor aeriene elveţiene sunt concentrate pe trei aerodromuri din Payerne, Meiringen şi Emmen, făcându-le vulnerabile la sistemele de arme inamice cu rază lungă de acţiune.

Citește și: Olanda a finalizat instruirea secretă a 300 de pușcași marini ucraineni. Antrenați și în România

Pentru a atenua riscul unui atac cu arme cu rază lungă de acţiune, forţele armate elveţiene se bazează pe capacitatea de a-şi răspândi în mai multe spaţii activele şi de a le desfăşura din locuri descentralizate, posibil temporare, a precizat guvernul.

Citește și: Coșmarul lui Putin. SUA investesc încă 2.000.000.000$ în producția de HIMARS. Mentenanța, la Bacău

Această aterizare pe autostradă este prima din 1991 în Elveţia, ţară neutră, care la sfârşitul acestei luni va găzdui un summit major menit să deschidă calea către pace în Ucraina, la mai bine de doi ani după ce Rusia a invadat acest stat.

Finlanda a trimis șapte avioane F/A-18 Hornet în România

Finlanda, în prima sa misiune NATO de poliție aeriană, a trimis șapte avioane F/A-18 Hornet în România, care au aterizat, luni, la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu”. 

Ele vor staționa la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” două luni și vor executa misiuni alături de avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene Române și Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, conform Digi24. 

„Șapte aeronave F/A-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Finlandeze au aterizat luni, 3 iunie, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Detașamentul finlandez, constituit din aproximativ 80 de militari (piloți și personal tehnico-ingineresc) și aeronavele F-18 Hornet, va executa, împreună cu militari ai Forțelor Aeriene Române și militari ai Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, pentru aproximativ două luni”, potrivit unui anunț al Forțelor Aeriene Române.

Citește și: Franța testează arme secrete pentru a opri bruiajul Rusiei în Marea Neagră, ce afectează și România

„Timp de două luni, avioanele finlandeze se vor alătura unui detașament Typhoon al Royal Air Force și vor avea misiuni de alertă cu reacție rapidă și vor zbura alături de acestea și de avioanele F-16 românești, securizând în mod colectiv spațiul aerian al NATO și asigurând populația română”, a declarat locotenent-colonelul Rami Lindström, comandantul detașamentului finlandez de la Mihail Kogălniceanu, citat de sursa menționată.

„Obiectivul nostru aici, în România, este de a spori integrarea noastră în puterea aeriană a NATO prin perfecționarea și aprofundarea cooperării noastre cu Royal Air Force și Forțele Aeriene Române”, a adăugat el subliniind că desfășurarea este o etapă importantă pentru dezvoltarea în continuare a „capacității noastre de a opera de la o altă bază aeriană aliată”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te