Ungaria șantajează Europa. Blochează fondurile UE pentru statele membre în interesele Lukoil

DE Daniel Toșa | Actualizat: 25.07.2024 - 10:03
Ungaria șantajează Europa. Blochează fondurile UE pentru statele membre în interesele Lukoil - Foto: Profimedia images

Ungaria șantajează Europa. Blochează fondurile UE pentru statele membre interesele Lukoil. Ungaria anunță că va bloca fondurile UE pentru statele membre până când Ucraina va permite tranzitul Lukoil.

SHARE

Ungaria va bloca rambursările Uniunii Europene pentru statele membre care au furnizat muniții Ucrainei până când Kievul va permite tranzitul petrolului de la compania rusă Lukoil printr-o conductă pe teritoriul său, a declarat marți (23 iulie) ministrul ungar de externe.

Ungaria șantajează Europa. Blochează fondurile UE pentru statele membre interesele Lukoil 

Slovacia și Ungaria au declarat la începutul acestei luni că au încetat să mai primească petrol de la Lukoil prin conducta Druzhba după ce Ucraina a impus luna trecută o interdicție privind tranzitul resurselor de la Lukoil pe teritoriul său.

De asemenea, ca răspuns la situația de marți, Ministerul Energiei din Ungaria a convocat un grup de lucru privind securitatea aprovizionării, care "a examinat măsurile luate până în prezent și posibilele etape următoare", se arată într-o declarație a ministerului.

"Atât timp cât această problemă nu este rezolvată de Ucraina, toată lumea ar trebui să uite de plata celor 6,5 miliarde de euro din compensația Facilității Europene pentru Pace (FEP) pentru transferurile de arme", a declarat ministrul de externe Péter Szijjártó, citat de postul de televiziune ATV.

Citește și: Ungaria, „vândută total Rusiei”, vorbește „putineza”: „O superputere nucleară nu poate fi învinsă”

Kievul afirmă că a blocat petrolul de la Lukoil, dar fluxurile globale nu au fost reduse prin conducta care deservește și alți furnizori.

Oleoductul Druzhba, care leagă Rusia de fostele state din blocul socialist din Europa de Est, a rămas funcțional după mai bine de doi ani de război, chiar dacă UE a renunțat la majoritatea celorlalte surse de aprovizionare cu energie rusească.

Ungaria, în special, a rămas deosebit de dependentă de petrolul rusesc și afirmă că nu își poate aproviziona rafinăriile fără acesta.

Citește și: Ungaria, „jokerul” din mâneca lui Putin: Orban blochează din nou banii UE pentru apărarea Ucrainei

Ungaria și Slovacia au solicitat luni Comisiei Europene să medieze o procedură de consultare cu Ucraina. Procedura ar permite ca problema să ajungă în instanță dacă organismul executiv al UE nu acționează în termen de trei zile.

EPF, creat în 2021, funcționează ca un sistem de rambursare care oferă membrilor UE rambursări pentru trimiterea de muniții către alte țări.

De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, statele membre care au dat arme Ucrainei pot solicita compensații din acest fond. Dar Ungaria blochează de mai bine de un an plata următoarei tranșe din banii FPE, invocând diverse probleme în interesele Rusiei și a lui Vladimir Putin.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te