Tensiuni maxime. Grănicerii egipteni au tras asupra soldaților israelieni la granița Rafah

DE Adina Mutăr | 27.05.2024 - 17:51
Grănicerii egipteni au tras asupra unui camion cu soldați israelieni la granița Rafah - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Tensiuni maxime. Grănicerii egipteni au tras asupra soldaților israelieni la granița Rafah. Televiziunea saudită a relatat despre schimb de focuri între armata israeliană IDF și armata egipteană.

SHARE

Tensiuni maxime. Grănicerii egipteni au tras asupra soldaților israelieni la granița Rafah, a relatat televiziunea Al-Hadath din Arabia Saudită, potrivit ynetnews.com

În urmă cu câteva ore, un incident a avut loc la punctul de control palestinian Rafah de la granița cu Egiptul, care este în prezent controlat de unitățile IDF.

Potrivit presei israeliene, soldații egipteni au deschis focul asupra unui camion israelian, iar israelienii au tras și ei mai multe focuri de armă ca răspuns.

Tensiuni maxime. Grănicerii egipteni au tras asupra soldaților israelieni la granița Rafah

Presa egipteană susține că soldații IDF au fost primii care au deschis focul.

Numărul de răniți și uciși în timpul incidentului nu a fost comunicat oficial, dar se pare că un soldat egiptean a fost ucis și mai mulți răniți.

Acesta nu este primul incident de acest fel între Egipt și Israel. În octombrie 2023, un tanc al IDF a atacat „în mod accidental” poziții egiptene în apropierea punctului de control Kerem Shalom,  apoi nouă grăniceri egipteni au fost răniți, dar incidentul a fost rapid oprit.

Incidentul de astăzi a avut loc pe baza tensiunilor extreme legate de bombardarea taberei de refugiați palestinieni Rafah. Tabăra s-a mărit după atacurile Israelului asupra Fâșiei Gaza, când li s-a spus oamenilor să plece spre Rafah.

Chiar pocurorul militar superior al Israelului a descris luni ca fiind „foarte grav” atacul aerian asupra Rafah, care, potrivit autorităților sanitare din Gaza, a ucis zeci de civili palestinieni, și a declarat că o anchetă a forțelor armate este în curs. 

„Detaliile incidentului sunt încă în curs de investigare și ne angajăm să o conducem în detaliu”, a declarat generalul-maior Yifat Tomer Yerushalmi la o conferință a Asociației Baroului din Israel.

Spania, Irlanda și Norvegia vor recunoaște statul Palestina

Atacul Israelului de duminică asupra punctului Rafah, a intensificat și mai mult tensiunile la nivel internațional, Spania, Irlanda și Norvegia, reiterând luni anunțul de recunoaștere a statului Palestina.

Atentatul de duminică a fost condamnat pe scară largă de miniștrii de externe ai celor trei țări europene, subliniind urgența unei încetări permanente a focului și a unei soluții cu două state.

Citește și: Războiul Israel - Hamas: Nicio soluție la orizont

Adresându-se la o conferință de presă comună în capitala Belgiei, Bruxelles, ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide, a subliniat caracterul „obligatoriu” al hotărârii Curții Internaționale de Justiție (CIJ), care a ordonat Israelului să oprească ofensiva asupra Rafah, potrivit Anadolu.

Ministrul irlandez de Externe, Michael Martin, a condamnat atacul de la Rafah, descriind criza umanitară din Gaza drept „barbară” și îndemnând Israelul să-și înceteze imediat operațiunile militare.

Citește și: VIDEO Hamas a lansat rachete spre Israel prima oară după 4 luni. A fost lovit Tel Aviv

„Nu vom fi în niciun fel deviați de la obiectivul principal al deciziei noastre de a recunoaște statul Palestina”, a precizat Martin.

Ministrul spaniol de Externe, Jose Manuel Albares, a reafirmat necesitatea încetării imediat a focului în Rafah și a subliniat importanța respectării „dreptului internațional”.

Albares și-a anunțat, de asemenea, intenția de a obține sprijin din partea altor națiuni UE pentru a susține decizia CIJ și pentru a lua măsuri pentru a o pune în aplicare dacă Israelul continuă să ignore decizia instanței.

„Obiectivul nostru este să recunoaștem mâine statul Palestinei, să depunem toate eforturile posibile pentru a obține o încetare permanentă a focului cât mai curând posibil și, în cele din urmă, să ajungem la pacea finală”, a declarat ministrul spaniol.

Recunoașterea coordonată a statului Palestina de către Spania, Irlanda și Norvegia este văzută ca un pas semnificativ către relansarea eforturilor pentru o rezoluție pașnică în Orientul Mijlociu.

Miniștrii au subliniat colectiv că această mișcare urmărește să sprijine forțele moderate, non-violente și să rupă ciclul violenței, promovând un viitor în care atât statul palestinian, cât și cel israelian pot coexista pașnic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te