SUA trimit militari în Ucraina ca să țină avioanele F-16 în viață. „Nu le putem întreține România”

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.06.2024 - 17:47
SUA trimit militari în Ucraina ca să țină avioanele F-16 în viață. „Nu le putem repara în România” - Foto: Profimedia Images

SUA trimit militari în Ucraina ca să țină avioanele F-16 în viață. „Nu le putem transporta și întreține în România”, spun oficiali americanilor. SUA sunt, astfel, gata să treacă o linie roșie, aceea de a nu trimite soldați în țara invadată de Putin.

SHARE

SUA sunt pe cale să întreprindă una din cele mai îndrăznețe și mai riscante mișcări de la debutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Citește și: Care țară ar urma să trimită soldați împotriva Ucrainei? SUA monitorizează

Militari specializați în întreținerea armamentului pe care SUA l-a donat Ucrainei ar urma să ajungă la Kiev. Astfel, soldați americani vor urma să întrețină avioanele F-16 sau tancuriler Abrams chiar în Ucraina.

Interesant este că, potrivit CNN, avioanele F-16 ar fi trebuit întreține în România.

Administrația Biden se îndreaptă spre ridicarea unei interdicții de facto pentru contractorii militari americani desfășurați în Ucraina, au declarat pentru CNN patru oficiali americani familiarizați cu această chestiune, pentru a ajuta armata țării să întrețină și să repare sistemele de arme furnizate de SUA.

SUA trimit militari în Ucraina ca să țină avioanele F-16 în viață. „Nu le putem întreține în România”

Modificarea ar marca o altă schimbare semnificativă în politica administrației Biden privind Ucraina, în timp ce SUA caută modalități de a oferi armatei ucrainene un avantaj în fața Rusiei.

Citește și: Romania sărită din schemă în afacerea „F-16 pentru Ucraina". De unde vor ataca avioanele americane?

Politica este încă în curs de elaborare de către oficialii administrației și nu a primit încă aprobarea finală din partea președintelui Joe Biden, au declarat oficialii.

"Nu am luat nicio decizie și orice discuție despre acest lucru este prematură", a declarat un oficial al administrației. "Președintele este absolut ferm că nu va trimite trupe americane în Ucraina".

Odată aprobată, schimbarea va fi probabil promulgată în acest an, au declarat oficialii, și va permite Pentagonului să ofere contracte companiilor americane pentru lucrări în Ucraina pentru prima dată de la invadarea Rusiei în 2022. Oficialii au declarat că speră că acest lucru va accelera întreținerea și repararea sistemelor de arme utilizate de armata ucraineană.

În ultimii doi ani, Biden a insistat ca toți americanii, și în special trupele americane, să stea departe de linia frontului ucrainean.

Casa Albă a fost hotărâtă să limiteze atât pericolul pentru americani, cât și percepția, în special din partea Rusiei, că armata americană este angajată în luptă acolo. Departamentul de Stat a avertizat în mod explicit americanii să nu călătorească în Ucraina începând din 2022, arată CNN

România, hangar de reparații

Ca urmare, echipamentele militare furnizate de SUA care au suferit daune semnificative în luptă au trebuit să fie transportate în afara țării, în Polonia, România sau alte țări NATO, pentru reparații, un proces care durează.  

Trupele americane sunt, de asemenea, disponibile pentru a-i ajuta pe ucraineni în ceea ce privește întreținerea de rutină și logistica, dar numai de la distanță, prin chat video sau telefon securizat - un aranjament care a venit cu limitări inerente, deoarece trupele și contractorii americani nu pot lucra direct pe sisteme.

Oficialii administrației au început să reconsidere în mod serios aceste restricții în ultimele câteva luni, au declarat oficialii, pe măsură ce Rusia a continuat să câștige pe câmpul de luptă, iar finanțarea SUA pentru Ucraina a stagnat în Congres.

Permiterea contractanților americani cu experiență, finanțați de guvernul SUA, să mențină o prezență în Ucraina înseamnă că aceștia vor putea ajuta la repararea mult mai rapidă a echipamentelor deteriorate, de mare valoare, au declarat oficialii. Un sistem avansat care, potrivit oficialilor, va necesita probabil întreținere periodică este avionul de luptă F-16, pe care Ucraina urmează să îl primească în cursul acestui an.

Întreținere, made in USA?

Companiile care licitează pentru contracte vor trebui să elaboreze planuri solide de reducere a riscurilor pentru a atenua amenințările la adresa angajaților lor, a declarat un oficial.

Discuțiile urmează unei serii de decizii luate de SUA în ultimele luni pentru a încerca să ajute Ucraina să-i învingă pe ruși. La sfârșitul lunii mai, Biden a acordat Ucrainei permisiunea de a lovi ținte din interiorul Rusiei, în apropierea graniței cu orașul ucrainean Harkov, cu arme americane - o cerere pe care SUA a respins-o în mod repetat în trecut. Săptămâna trecută, această politică a părut să se extindă din nou, atunci când consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat că Ucraina ar putea contraataca oriunde de-a lungul frontierei dintre Ucraina și Rusia folosind arme americane.

"Acesta ar fi un efort mult mai concentrat și mai bine gândit pentru a sprijini Ucraina în țară", a declarat ofițerul în retragere Alex Vindman, care a fost director pentru afaceri europene în cadrul Consiliului Național de Securitate al fostului președinte Donald Trump.

Vindman a făcut presiuni asupra administrației pentru ridicarea restricțiilor timp de aproape doi ani și a declarat că administrația lucrează la un plan de relaxare a restricțiilor încă de la începutul acestui an.

"Ucraina este un aliat", a declarat Vindman pentru CNN. "SUA are interese de securitate națională acute și critice în sprijinirea Ucrainei și există o mulțime de măsuri de atenuare a riscurilor".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te