SUA desfășoară rachete cu rază lungă de acțiune în Germania. Putin amenință Berlinul cu represalii

DE Adina Mutăr | 12.07.2024 - 19:09
SUA desfășoară rachete cu rază lungă de acțiune în Germania - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

SUA desfășoară rachete cu rază lungă de acțiune în Germania. Putin amenință Berlinul cu represalii. Decizia Statelor Unite de a-și crește dramatic capacitățile de foc cu rază lungă de acțiune în Europa, începând din 2026, declanșează un răspuns dur din partea Rusiei.

SHARE

SUA desfășoară rachete cu rază lungă de acțiune în Germania. Putin amenință Berlinul cu represalii.

O nouă cursă de rachete se desfășoară în Europa. Planul SUA prevede „desfășurări episodice” urmate de „staționare pe termen mai lung” a diferitelor tipuri de rachete cu rază lungă de acțiune, anunțând că, în cele din urmă, cel puțin unele dintre acestea vor fi dislocate permanent în Germania, într-o revenire la epoca Războiului Rece.

SUA desfășoară rachete cu rază lungă de acțiune în Germania. Putin amenință Berlinul cu represali

Declarația SUA notează că armele desfășurate vor avea „raza de acțiune semnificativ mai mare decât cele lansate de la sol din Europa”.

Este vorba de racheta multifuncțională SM-6 și racheta de croazieră Tomahawk, precum și „arme hipersonice de dezvoltare” - o referire la Dark Eagle, posibil și sistemul de rachete hipersonice lansate de la sol Operational Fires (OpFires) și racheta balistică cu rază scurtă de acțiune Precision Strike Missile (PrSM), ambele fiind în curs de dezvoltare.

Într-o declarație comună, Statele Unite și Germania au spus că desfășurarea noilor arme va „demonstra angajamentul Statelor Unite față de NATO și contribuțiile sale la descurajarea integrată europeană”.

În ceea ce privește termenele pentru introducerea acestor rachete în Germania, armata americană și marina americană lansează deja rachetele SM-6 și Tomahawk ca parte a sistemelor de la sol și acestea au fost desfășurate temporar atât în ​​Europa, cât și în Pacific.

Mai puțin clar este dacă Dark Eagle al Armatei SUA va fi gata pentru desfășurare în Europa în 2026. După ce a avut o fază de dezvoltare dificilă până acum, Biroul de Responsabilitate Guvernamentală (GAO) a declarat luna trecută Congresului că se așteaptă acum să fie lansată prima baterie completă în anul 2025.

Potrivit twz.com, Dark Eagle - Arma Hipersonică cu Rază Lungă, sau LRHW - este planificat să poată lovi ținte la cel puțin 2.700 km distanță.

Citește și: Franța, Germania, Italia şi Polonia vor să dezvolte un nou tip de rachetă care să acționeze la 500km

În temeiul Tratatului privind forțele nucleare cu rază intermediară (INF), semnat de Mihail Gorbaciov din partea Uniunii Sovietice și președintele SUA Ronald Reagan în 1987, Rusia și Statelor Unite au interzis desfășurarea de rachete de croazieră la sol nucleare sau convenționale și rachete balistice cu raze de acțiune între 500 km și 5.000 km.

Mministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a descris această mișcare drept „o altă confirmare foarte vizibilă a politicii extrem de destabilizatoare a SUA în era post-INF”.

Citește și: SUA împrumută Polonia cu 2.000.000.000 $ ca să-i cumpere avioanele F-35 și tancurile Abrams

„Așa cum am avertizat în mod repetat, acțiunile Statelor Unite și ale sateliților săi de a crea amenințări suplimentare cu rachete la adresa Rusiei nu vor fi lipsite de un răspuns adecvat din partea noastră.”

Cu câteva zile înainte, Putin a lansat un avertisment dur către Berlin, subliniind posibile opțiuni de represalii în cazul în care armele furnizate de germani ar fi folosite de Ucraina împotriva țintelor din Rusia.

Dacă acest lucru s-ar întâmpla, Rusia ar putea furniza arme cu rază lungă de acțiune în „regiuni” nespecificate din întreaga lume, d unde ar putea fi lansate pentru lovituri împotriva țintelor occidentale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te