SUA desfășoară forțele nucleare. Rusia trimite în Cuba fregată cu Zircon. O nouă criză a rechetelor?

DE Adina Mutăr | 08.06.2024 - 17:55
usia trimite în Cuba fregată dotată cu Zircon. O nouă criză a rechetelor? - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

SUA desfășoară forțele nucleare. Rusia trimite în Cuba fregată dotată cu Zircon. O nouă criză a rechetelor? Rusia a refuzat să discute un tratat care să înlocuiască START-3 care se încheie în 2026, iar China nu a vrut să negocieze arsenalul său nuclear în creștere.

SHARE

SUA desfășoară forțele nucleare. Rusia trimite în Cuba fregată dotată cu Zircon. O nouă criză a rechetelor? 

Pranay Vaddi, director principal pentru controlul armelor, dezarmare și neproliferare la Consiliul Național de Securitate a declarat că Washingtonuleste forțat să extindă desfășurarea forțelor nucleare strategice pentru a descuraja amenințările oponenților Rusia, China și Coreea de Nord.

SUA desfășoară forțele nucleare

„Putem ajunge într-un punct în care va fi necesar să extindem numărul de arme desfășurate pentru a descuraja adversarii noștri, să protejăm poporul american și pe aliații și partenerii noștri”, a spus Vaddi, potrivit mil.in.ua.

Președintele american, Joe Biden, a semnat o strategie actualizată cu privire la condițiile de utilizare a armelor nucleare de către SUA.

„Președintele a semnat recent linii directoare actualizate privind condițiile de utilizare a armelor nucleare, care țin cont de realitățile noii ere nucleare. S-a luat în considerare creșterea și diversitatea arsenalului nuclear al RPC, precum și nevoia de a limita Rusia, RPC și Coreea de Nord în același timp”, a subliniat Pranay Vaddi.

Statele Unite au în plan să înceapă să producă noi focoase nucleare, pentru prima dată în 40 de ani.

În viitor, noile focoase nucleare vor deveni parte din rachetele balistice intercontinentale (ICBM) Trident D5 din dotarea submarinelor.

Pentru a accelera dezvoltarea și a reduce costurile, noul focos se va baza pe tehnologii și soluții deja dezvoltate în modelele anterioare.

În prezent, ICBM-urile de pe submarine pot folosi focoase nucleare W76 și W88 disponibile în arsenalul SUA. Dar au peste 25 de ani și există îngrijorări cu privire la siguranța lor.

Rusia „actualizează” criza rachetelor din Cuba

O flotilă rusă – inclusiv un submarin modern cu rachete de croazieră cu propulsie nucleară - se îndreaptă spre Cuba într-o rară desfășurare ale forțelor ruse.

Oficialii cubanezi afirmă că niciuna dintre navele Marinei ruse care se îndreaptă spre Caraibe nu transportă arme nucleare, într-un efort de a reduce tensiunile dintre Moscova și Washington.

Ministerul Forțelor Armate Revoluționare din Cuba a confirmat că submarinul avansat cu rachete de croazieră cu propulsie nucleară de clasa Yasen-M Kazan și alte trei nave rusești, inclusiv fregata Proiectul 22350 Amiral Gorșkov, petrolierul Pașin și remorcherul de salvare Nikolai Ciker vor andoca în capitala Cubei în perioada 12-17 iunie, potrivit War Zone.

Oficialii americani au spus că se așteaptă ca navele și aeronavele rusești să sosească în Caraibe pentru un exercițiu militar, „ca răspuns mai larg al Moscovei la sprijinul american pentru Ucraina”.

Decizia președintelui Joe Biden de a permite Ucrainei să folosească armele furnizate de SUA pentru a lovi în interiorul Rusiei a înfuriat Kremlinul.

Atât nava Kazan, cât și fregata Amiralul Gorșkov sunt echipate cu silozuri cu sistem de lansare verticală care pot găzdui rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Kalibr.

Acestea pot fi folosite pentru lovituri anti-navă și ținte pe uscat.

Navele pot au și rachete de croazieră supersonice anti-navă Oniks. 

Amiral Gorșkov a fost prima navă de război a Marinei Ruse care a fost dislocată operațional cu noile rachete de croazieră hipersonice Zircon.

Lansarea de rachete hipersonice Zircon de pe fregata Amiral Gorșkov a avut loc în 2023, înainte de desfășurarea în Marea Norvegiei.

Citește și: VIDEO Rusia a folosit prima oară racheta cu 2 focoase KH-101, de 14.000.000$. Ucraina a doborât-o

Moscova a avertizat că ar putea face „pași asimetrici” în altă parte a lumii, ca răspuns la susținerea Ucrainei de către Washington.

În special, președintele Vladimir Putin a spus că Rusia ar putea furniza arme cu rază lungă de acțiune în „regiuni” din întreaga lume unde ar putea fi folosite pentru lovituri împotriva țintelor occidentale. 

Citește și: VIDEO Forțele Navale ale Ucrainei, operațiuni de debarcare în Marea Neagră. Antrenate de România

O astfel de regiune ar putea fi Cuba, bazată pe relația istorică strânsă dintre Havana și Moscova.

Totodată reprezintă și un simbol al tensiunilor maxime SUA-Rusia. Desfășurarea armelor nucleare sovietice pe insulă a declanșat Ccriza Rachetelor din Cuba în 1962, când marile puteri au fost foarte aproape să declanșeze un război nuclear..

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te