Șoferii care suferă de o boală foarte răspândită în România pot rămâne fără permis de conducere

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.06.2024 - 14:15
Șoferii care suferă de o boală foarte răspândită în România pot rămâne fără permis de conducere - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Șoferii care suferă de o boală foarte răspândită în România pot rămâne fără permis de conducere. Sute de mii de români și-ar putea pierde dreptul de a mai conduce în cazul în care sunt depistați că suferă de o anumită afecțiune medicală.

SHARE

Atunci când vine vorba de condus un autovehicul pe drumurile publice, soferii știu că trebuie să fie în cea mai bună formă atât fizică cât și psihică. 

Șoferii care suferă de o boală foarte răspândită în România pot rămâne fără permis de conducere

Nu de puține ori s-au întmplat accidente rutiere din cauză că șoferii și-au pierdut brusc capacitățile de condus chiar în timp ce se aflau la volan. Multe dintre aceste accidente s-au întâmplat din cauza faptului că șoferii sufereau de anumite afecțiuni medicale.

Este și cazul diabeticilor. Aceștia au un regim special atunci când trebuie să obțină sau să reînnoiască permisul de conducere, din cauza riscurilor pe care glicemia scăzută le poate prezenta la volan. 

Deși diabetul nu este asociat cu un risc crescut de accidente față de non-diabetici, există anumite situații în care șoferii diabetici pot pune în pericol siguranța lor și a celorlalți participanți la trafic.

Citește și: Mulți șoferi consideră că știu să schimbe vitezele. Ce se poate întâmpla dacă „sari” din 4 în 2?

Diabeticii care necesită insulină trebuie să fie examinați de un medic pentru a-și putea obține sau reînnoi permisul de conducere. Capacitatea de a conduce este certificată dacă aceștia demonstrează că monitorizează regulat metabolismul și mențin glicemia stabilă.

Clasificarea diabeticilor conform regulamentului privind permisul de conducere:

Diabetici tratați doar cu dietă sau medicamente non-insulinice:

Aceștia pot conduce fără restricții, deoarece riscul de hipoglicemie este redus.

Diabetici care iau produse farmaceutice de tip sulfoniluree:

Aceștia prezintă un risc scăzut de hipoglicemie, dar trebuie să fie examinați de un medic și să obțină un raport medical care să ateste stabilitatea metabolică.

Citește și: Atenție, șoferi! Sunteți prinși băuți sau drogați la volan, rămâneți până la 10 ani fără permis

Diabetici tratați cu insulină:

Aceștia au un risc ridicat de hipoglicemie, necesitând un raport medical și verificarea regulată a stării metabolice la fiecare șase săptămâni.

Recomandări pentru șoferii diabetici:

Evitarea condusului pe timp de noapte:

Șoferilor diabetici li se recomandă să evite condusul pe timp de noapte și călătoriile lungi care perturbă ritmul obișnuit de viață.

Purtarea documentației necesare:

Este important să aibă asupra lor documente care să ateste condiția lor medicală, pentru a evita confuziile în cazul unor probleme de comportament, care ar putea fi confundate cu consumul de alcool sau droguri.

Semne de avertizare ale hipoglicemiei:

Nervozitatea, transpirația, paloarea, tremurul, senzația de foame și bătăile rapide ale inimii sunt semne de avertizare ale hipoglicemiei, potrivit Tk.de

Când glicemia scade, creierul primește mai puțină energie, ceea ce poate duce la amețeli, dureri de cap, tulburări de vedere și vorbire, precum și amorțeală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te