Rusia "vânează" mercenari în 21 de ţări, ca să lupte împotrtiva Ucrainei. Unii sunt din America

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.05.2024 - 14:18
Rusia "vânează" mercenari în 21 de ţări, ca să lupte împotrtiva Ucrainei. Unii sunt din America - Foto: Profimedia Images
Rusia "vânează" mercenari în 21 de ţări, ca să lupte împotrtiva Ucrainei. Unii sunt din America - Foto: Profimedia Images

Rusia "vânează" mercenari în 21 de ţări, ca să lupte împotrtiva Ucrainei. Unii sunt din America. Rusia este angajată într-o amplă recrutare globală de mercenari, pentru a înrola străini, din cel puțin 21 de țări.

SHARE

Rusia "vânează" mercenari în 21 de ţări, ca să lupte împotrtiva Ucrainei. Unii sunt din America. Rusia este angajată într-o amplă recrutare globală de mercenari, pentru a înrola străini, din cel puțin 21 de țări, în războiul său împotriva Ucrainei.

Informaţie este potrivit unui raport Forbes Ucraina, care citează surse de informații din cadrul Direcției Principale de Informații (HUR) a Ucrainei,

Rusia "vânează" mercenari în 21 de ţări, ca să lupte împotrtiva Ucrainei. Unii sunt din America

Disperată pentru mai multă forță de muncă după ce a pierdut soldații în Ucraina, Rusia recrutează mercenari străini sau înșală civili străini în roluri de luptă promițând poziții bine plătite fără luptă.

Această activitate de recrutare se extinde la nivel global, vizează națiuni cu provocări economice precum Cuba, Nepal și țările din Asia Centrală, ca parte a efortului mai amplu al Rusiei de a-și consolida forțele.

Forbes afirmă că recrutorii ruși vizează în primul rând migranții și studenții, utilizând baze de date cu cetățeni străini care au căutat anterior consultări de angajare în Rusia.

Citeşte şi: Detașament prorus de „moldoveni” amenință că va merge la Chișinău să dea jos „conducerea românească”

Printre țările menționate de Forbes, este inclusă India. La începutul lunii martie, presa indiană a raportat două decese indiene confirmate printre cei recrutați.

Anterior, Biroul Central de Investigații al Indiei a anunțat arestarea a 35 de persoane legate de traficul de indieni în Rusia.

La nivel diplomatic, Ministerul Afacerilor Externe indian susține că este în comunicare constantă cu autoritățile ruse, pentru a asigura întoarcerea în siguranță a acestor persoane, dar repatrierea nu are loc.

Citeşte şi: EXCLUSIV Reacția MAE după ce Rusia s-a lăudat că a ucis 349 români: "Război de dezinformare"

Raportul Forbes menționează, de asemenea, că Nepal a suspendat permisele de muncă pentru cetățenii săi care se îndreptau spre Rusia și Ucraina, după ce cel puțin 10 nepalezi au murit pe linia frontului.

Alte sute de nepalezi fie serveau în forțele ruse, fie erau daţi dispăruți. Începând cu luna ianuarie, presa din Nepal a raportat că cel puțin 10 cetățeni nepalezi au fost uciși, ca mercenari ruși, în Ucraina, conform euromaidanpress.

Aproximativ 200 de nepalezi continuă să servească pe post de mercenari, în diferite roluri, în cadrul armatei ruse.

Citeşte şi: Cine e românul ucis luptând pentru apărarea Ucrainei? Putin anunțase că îl urmărește până la moarte

Guvernul Nepalului a suspendat eliberarea permiselor de muncă pentru cetățenii săi care își caută un loc de muncă în Rusia și i-a sfătuit să nu îşi riște viaţa în războiul din Rusia.

Rusia recrutează mercenari şi din Cuba, Venezuela și diverse națiuni africane, precum Burkina Faso, Mali și Republica Centrafricană.

Foto: Profimedia Images

Aici, grupul de mercenari Wagner își menține bazele militare. Drumul se extinde în Africa de Nord, cu excepția Marocului, care a sprijinit Ucraina.

Cubanezi

În septembrie și octombrie 2023, detaliile pașapoartelor a aproximativ 200 de cubanezi care s-ar fi alăturat armatei ruse au fost divulgate online de un grup OSINT pro-ucrainean, numit Inform Napalm.

Anterior, BBC a raportat că autoritățile cubaneze au emis declarații contradictorii, susținând mai întâi că arestează recrutori înainte ca ambasadorul în Rusia să spună că Havana nu are nici o problemă ca cubanezii să semneze legal contracte cu armata rusă – contrazicând poziția ministrului de externe împotriva implicării cubaneze.

În Orientul Mijlociu, spune Forbes, recrutorii sunt activi în Siria, Irak și Liban. Fostele republici sovietice precum Uzbekistan, Tadjikistan și Azerbaidjan sunt de asemenea vizate.

Iranul nu e sursă de mercenari

Europa nu este scutită, regiunile pro-ruse Găgăuzia și Transnistria Serbiei și Moldovei furnizând mercenari. În octombrie anul trecut, The Guardian a raportat că Rusia recrutează în mod activ sârbi și intenționează să mai redacteze sute, pe baza avertizorilor și a documentelor scurse.

În timp ce Iranul a înarmat Rusia cu drone și arme, acesta nu este o sursă de recruți de mercenari, potrivit raportului Forbes.

Raportul Forbes nu menționează în special statul client rus Belarus și Angola, menționate de un site web administrat de guvernul ucrainean în 2023 ca surse suplimentare de mercenari pentru Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te