România dezminte că ar avea piloți ucraineni la antrenament pe F-16 în Centrul special Fetești

DE Adina Mutăr | 12.06.2024 - 21:08
Armata României dezminte că ar avea piloți ucraineni la antrenament pe F-16 în Centrul special Fetești - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Armata României dezminte că ar avea piloți ucraineni la antrenament pe F-16 în Centrul special Fetești. Newsweek Romania a scris în repetate rânduri că platforma rusească Telegram/Rybar publică informații din surse proprii despre implicarea României în ajutorul acordat Ucrainei.

SHARE

Armata României dezminte că ar avea piloți ucraineni la antrenament pe F-16 în Centrul special Fetești.

InfoRadar, o „platformă prin care MApN participă activ la combaterea dezinformărilor”, ce poate fi accesată doar de pe telefon, combate o știre semnalată de Newsweek Romania apărută pe canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar.

Newsweek Romania a scris în repetate rânduri că platforma rusească Telegram/Rybar publică informații din surse proprii despre implicarea României în ajutorul acordat Ucrainei.

Armata României dezminte că ar avea piloți ucraineni la antrenament pe F-16 în Centrul special Fetești

În privința avioanelor de luptă F-16 destinate Ucrainei, analiștii militari ruși au susținut că acestea se află deja în România și „au fost deja efectuate de mai multe ori zboruri de probă, în direcția regiunii Odesa, prin Tulcea spre Vilkovo și au făcut mai multe cercuri peste Zmein”. 

InfoRadar dezminte astfel de informații:

„Informații false cu privire la aeronavele F16 aflate pe teritoriul României. Vă semnalăm o știre falsă apărută pe canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar, conform căreia analiștii militari ruși susțin că au fost deja efectuate de mai multe ori zboruri de probă, în direcția regiunii Odesa – Insula Șerpilor, cu aeronave F-16 transferate Ucrainei de țări din NATO, de la baza aeriană Fetești, unde piloții ucraineni sunt antrenați. 

Aceeași sursă pro-Kremlin transmite „oficial” că infrastructura NATO va fi folosită de avioanele de luptă F-16 transferate Ucrainei pentru a lovi Rusia.
 
Este evident că așa-zisele informații oficiale transmise de canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar sunt false. Aeronavele F-16 transferate din Regatul Țărilor de Jos în Baza 86 Aeriană Borcea sunt folosite pentru pregătirea piloților la Centrul de Instruire F-16 inaugurat în luna noiembrie 2023, unde sunt instruiți în prezent piloți militari români, nu ucraineni.

Centrul European de Instruire F-16 (European F-16 Training Center - EFTC) de la Fetești a fost inaugurat în data de 13 noiembrie 2023 (https://www.mapn.ro/cpresa/18201_ceremonia-de-inaugurare-a-centrului-european-de-instruire-f-16,---in-baza-86-aeriana – RO & https://english.mapn.ro/cpresa/6113_inauguration-ceremony-of-the-european-f-16-training-center,-at-the-86th-air-base - EN)”.

Newsweek Romania semnalează că „analiza” militarilor ruși a pornit de la anunțul oficial al Comandamentului Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Citește și: Rusia acuză că avioanele F-16 pentru Ucraina sunt, deja, în România. Care sunt rutele de atac?

Șeful aviației din cadrul Comandamentului Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei, Sergi Golubțov, a declarat, într-un interviu acordat postului Radio Svoboda, că „unele dintre avioanele F-16 pe care partenerii le vor preda Ucrainei vor fi depozitate în baze aeriene securizate din străinătate.”

Potrivit acestuia, „există un număr de avioane care vor veni în Ucraina și un anumit număr de avioane care vor fi depozitate în baze aeriene sigure, nu în Ucraina, astfel încât să nu fie ținte aici”.

Citește și: Interviu cu un pilot ucrainean de F-16. Când va intra în luptă împotriva Rusiei

„Și aceasta va fi rezerva noastră, dacă este necesar, pentru a înlocui aeronavele avariate. Adică, pentru a ne asigura că putem avea întotdeauna un anumit număr de aeronave în flota operațională, care va corespunde numărului de piloți pe care îl vom avea. Dacă vor fi mai mulți piloți, vor fi mai multe avioane în Ucraina", a declarat Golubțov.

Ori, din punctul de vedere al analiștilor Rybar, România și Polonia ar putea fi țările partenere și vecine cu Ucraina care ar putea găzdui în siguranță avioanele F-16 destinate Ucrainei.

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că „dacă avioanele F-16 vor fi folosite de pe aerodromuri din țări terțe, acestea devin pentru noi ținte legitime, oriunde s-ar afla”.

Și tot surse ucrainene au dat și faptul că piloți ucraineni se antrenează deja în România.

Un pilot militar al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene a povestit într-un interviu cu Maria Prus, jurnalist la VOA -Ucraina, despre cum merge antrenamentul și când vor intra în luptă, iar explicația de pe pagina front_ukrainian/X era: „Pilot ucrainean cu indicativul „Phantom” la antrenament în 🇹🇩România/🇺🇸SUA”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te