Putin și Lukașenko recurg la arma „migranților” cu mercenari Wagner pregătiți să atace frontierele

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.07.2023 - 21:39
Putin și Lukașenko recurg la arma „migranților” cu mercenarii Wagner, pregătiți să atace frontierele (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: CNBC

Putin și Lukașenko recurg la arma „migranților” cu mercenari Wagner pregătiți să atace frontierele Europei. 60 de vehicule Wagner au intrat în Belarus în weekend.

SHARE

Putin și Lukașenko recurg la arma „migranților” cu mercenari Wagner pregătiți să atace frontierele Europei.

Un convoi de 60 de vehicule Wagner au intrat în Belarus în weekend și nu  se cunoaște ce misiune au, din moment ce liderul companiei, Evgheni Prigojin, nu se știe dacă este liber sau dacă mai este viu, în timp ce președintele rus a început să nege existența grupului de mercenari.

Putin și Lukașenko recurg la arma „migranților” cu mercenari Wagner pregătiți să atace frontierele

Unii experți cred că mercenarii Wagner ar putea fi folosiți de președintele bielorus Aleksandr Lukașenko în scopuri interne, unul sugerând pentru Express că aceștia ar putea fi folosiți pentru a agita UE de-a lungul graniței de vest cu Belarusul.

Pavel Slunkin, analist politic și fost diplomat care a servit în regimul lui Lukașenko, consideră că Grupul Wagner are mai multe misiuni, dintre care una ar putea aduce înapoi criza forțată a migranților europeni din 2021 dinspre Belarus.

Pe atunci, Lukașenko a reacționat la sancțiunile occidentale permițând migranților din Orientul Mijlociu și Africa de Nord să treacă prin țara sa și spre Polonia, Letonia și Lituania.

Slunkin consideră că forțele Wagner prezente acum în Belarus ar putea foarte bine să înceapă să „ajute” fluxul de migranți care trec în Europa peste punctele de trecere a frontierei, așa cum au făcut autoritățile țării în 2021 și 2022.

Acesta ar fi un alt element la conflictul aflat în desfășurare în Europa, deschizând un spațiu pentru războiul hibrid, o tehnică ce se combină cu războiul politic pentru a crea nemulțumiri și presiuni nu numai din partea forțelor inamice, ci și a populațiilor interne.

„Lukașenko a organizat atacuri împotriva migranților pe care i-a luat ca ostatici și i-a făcut să atace granițele UE și NATO în Polonia, Lituania și Letonia”, a spus Slunkin.

„Se întâmpla în 2021, când migranții au luat cu asalt granițele, iar serviciile speciale din Belarus i-au ajutat să atace frontierele acestor trei țări.

„Îmi pot imagina că printre acești migranți vor apărea niște soldați Wagner și îi vor ajuta să o facă și mai direct, să o facă și mai agresiv, provocând conflicte la granițe - ar putea fi al treilea val potențial la granițe”.

Armata poloneză a început să-și întărească granița cu Belarus, după ce canalul Telegram Wagner Z Group a scris că mercenarii vor avea  garnizoană permanentă în Belarus.

Putin revine la retorica „Wagner nu există”

Slunkin consideră că mercenarii ar putea oferi protecție personală pentru președintele bielorus, dar nu ar avea nevoie de mii de soldați pentru asta.

El vrea mai mult să arate că dușmanilor săi din străinătate că are armată privată, dar și să-i implice în războiul hibrid cu migranți..

Citește și: Liderul Partidului Comunist Transnistrean, laureat al Premiului Lenin, împușcat mortal

Îngrijorător este faptul că președintele rus a revenit la retorica sa veche despre mercenarii Wagner.

Vineri, Putin a făcut comentarii surprinzătoare în presă susținând că „Grupul de mercenari Wagner nu există”.

Citește și: VIDEO Rusia acuză Ucraina, SUA și Marea Britanie pentru atacul asupra "Podului lui Putin"

El a declarat pentru ziarul rus Kommersant că „nu există nicio lege privind organizațiile militare private, pentru că acestea pur și simplu nu există”.

Keir Giles, un expert rus în securitate de la Chatham House, a declarat pentru The Sun: „Vrea să se întoarcă la ficțiunea că Wagner nu aparține statului rus, pășind înapoi în zona de confort că negru este alb și alb este negru”.

Dar acxceastă negare îi permite să-i trimită pe mercenarii Wagner să execute misiuni prin care să încalce orice lege a războiului, să comită asasinate și sabotaje ce vor duce la escaladarea conflictului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te