Premierul belgian Alexander De Croo va demisiona, în urma eşecului în alegeri

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.06.2024 - 12:52
Premierul belgian Alexander De Croo va demisiona, în urma eşecului în alegeri - Foto: Profimedia Images

Premierul belgian Alexander De Croo va demisiona, în urma eşecului în alegeri. Coaliția de guvernare a lui Alexander De Croo și-a pierdut capacitatea de a forma o majoritate.

SHARE

Premierul belgian Alexander De Croo va demisiona, în urma eşecului în alegeri. Coaliția de guvernare a lui Alexander De Croo și-a pierdut capacitatea de a forma o majoritate, în timp ce o creștere așteptată pentru extrema dreaptă, Vlaams Belang, nu s-a materializat.

Belgia se îndreaptă către un nou guvern după alegerile generale în care o creștere așteptată a partidului de extremă dreapta Vlaams Belang nu s-a materializat, iar coaliția de guvernare aflată în funcție condusă de premierul liberal Alexander De Croo și-a pierdut capacitatea de a forma o majoritate.

Premierul belgian Alexander De Croo va demisiona, în urma eşecului în alegeri

Principalul rival al lui Vlaams Belang, partidul naționalist N-VA (Noua Alianță Flamandă) era pe cale să rămână cel mai mare partid din parlamentul Belgiei duminică, în timp ce partidul liberal al lui De Croo, Open VLD, a prăbușit în Flandra, o parte a țării vorbitoare de olandeză.

„Necrologurile noastre au fost scrise, dar am câștigat aceste alegeri”, a spus liderul N-VA Bart De Wever, care acum pare un pariu bun pentru a deveni următorul prim-ministru al Belgiei, conform The Guardian.

De Croo va rămâne prim-ministru interimar până când se va forma o nouă coaliție, care implică în prezent șapte partide. Potrivit protocolului, el își va preda luni demisia regelui Filip al Belgiei, la palatul regal din Bruxelles.

Citeşte şi: Acuzații grave la adresa unui asistent de la Parlamentul European. Este suspectat de ingerență rusă

„Este o seară deosebit de dificilă pentru noi, semnalul de la alegători a fost clar”, le-a spus De Croo susținătorilor, ștergându-și o lacrimă din coada ochiului.

Partidul liberal francofon Mouvement Reformateur a fost cel mai mare din Bruxelles și din Valonia francofonă, punând țara pe cursul lunilor de discuții provocatoare ale coaliției.

Rezultatul a venit într-o zi de alegeri triple pentru belgienii care votau și pentru alegerile regionale și europene , în care extrema dreaptă a obținut și cele mai mari câștiguri, au arătat rezultatele preliminare.

Citeşte şi: Răspândea propaganda rusă la Bruxelles şi Strasbourg. Percheziţii la sediile Parlamentului European

Cu peste 90% din voturi numărate, N-VA a avut un avantaj clar față de Vlaams Belang, partidul lui De Croo coborând pe locul al nouălea, arată rezultatele parțiale publicate pe site-ul Ministerului de Interne.

Nici N-VA, nici Vlaams Belang – care are politici anti-imigranți și dorește să despartă Belgia – nu fac parte din actuala coaliție de guvernare formată din șapte partide.

În ciuda faptului că a obținut aproximativ 22% din voturi pentru parlamentul flamand și 14% pentru parlamentul federal, Vlaams Belang părea pregătit să rămână exclus de la putere.

Euroscepticii anti-imigrație au sperat că o manifestare dominantă îi va vedea forțat în guvernul regional, la fel cum a făcut-o aliatul Geert Wilders pe scena națională din Țările de Jos, cu o victorie anul trecut.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te