Polonia se pregătește pentru o revoltă în Belarus. Kremlin: „Rusia îl va apăra pe Lukașenko”

DE Adina Mutăr | 25.05.2023 - 19:03
Protest în Belarus împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2020-Foto: Profimedia Images

Generalul polonez Waldemar Skrzypczak, fost comandant al Forțelor Terestre poloneze, consideră că există o perspectivă reală a unei revolte armate în Belarus și face apel la Varșovia să se pregătească pentru o astfel de eventualitate.

SHARE

Potrivit generalului, în cazul în care contraofensiva ucraineană va avea succes, bielorușii înarmați care luptă acum de partea forțelor ucrainene ar putea trece la răsturnarea regimului autoproclamatului președinte al Belarusului, Alexandru Lukașenko.

„Să ne pregătim pentru o revoltă în Belarus, pentru că se va întâmpla. Nu putem rata acest moment. Trebuie să fim pregătiți să sprijinim trupele care vor conduce operațiunea împotriva lui Lukașenko. Avem motive să-i ajutăm, deoarece îi ajutăm și pe ucraineni”, a spus Skrzypczak la postul TV Polsat, potrivit European Pravda.

Polonia se pregătește pentru o revoltă în Belarus

Generalul polonez crede că poporul bielorus îi va sprijini pe voluntarii care luptă acum în Ucraina și „se va ridica împotriva lui Lukașenko cu entuziasm”.

„Lukașenko nu mai are capacitatea militară de a preveni o astfel de revoltă. Rusia nu îl va ajuta prea mult, pentru că va avea propriile probleme", a adăugat generalul, îndemnând autoritățile poloneze să se pregătească pentru un aflux masiv de bieloruși în Polonia într-un astfel de eveniment.

Citește și: Ron DeSantis intră în luptă cu Trump pentru președinție. „Singurul care îl poate învinge pe Biden”

Locația dictatorului din Belarus și starea sa de sănătate sunt necunoscute de ceva vreme.

Pe fondul zvonurilor despre starea sănătății autoproclamatului președinte, Sviatlana Tsikhanouskaya, liderul opoziției unite din Belarus, le-a cerut colegilor să se pregătească pentru „orice scenariu”.

Citește și: Șeful mercenarilor Wagner cere Legea Marțială. „Altfel, va fi revoluție ca în 1917”

Lukașenko a declarat marți că nu s-a simțit bine, dar nu a avut timp să primească tratament din cauza programului său încărcat și i-a asigurat pe toată lumea că „nu va muri încă”.

Rusia îl va apăra pe Lukașenko

Secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va „elibera” Belarusul dacă oamenii se vor ridica împotriva lui Lukașenko, potrivit European Pravda.

„Rusia va interveni în cazul unei revolte armate populare în Belarus ca să răstoarne regimul președintelui Alexandru Lukașenko”, a declarat Peskov, potrivit agenției de știri RIA Novosti.

„Această țară vecină este partenerul, aliatul și statul nostru fratern. Desigur, Federația Rusă are obligații în ceea ce privește asigurarea securității Belarusului, ceea ce vom face în fața unei amenințări atât de evidente."

Peskov a numit Polonia stat „ostil” Rusiei, susținând că acum este „înghițit de isteria rusofobă”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te