Polonia va trimite tancuri în Ucraina. Germania va livra 88 de tancuri "Leopard"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.04.2022 - 10:01
Polonia anunță că va trimite tancuri în Ucraina. Germania va livra 88 de tancuri "Leopard" /FOTO: Pixabay

Polonia trimite tancuri în Ucraina și va primi în schimb vehicule blindate din Marea Britanie. De asemenea, producătorul german de arme Rheinmetall s-a oferit să vândă Ucrainei 88 de tancuri de luptă Leopard, potrivit unor documente obţinute de dpa.

SHARE

Cotidianul conservator Die Welt a fost primul care a informat despre această potenţială vânzare. Potrivit ziarului, aprobarea pentru livrare a fost solicitată săptămâna trecută la ministerul economiei.

Guvernul german a primit, de asemenea, o altă cerere din partea Rheinmetall pentru a i se permite să livreze Ucrainei 100 de vehicule blindate Marder. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, a declarat luni că o decizie va fi luată în curând.

Compania de armament Krauss-Maffei Wegmann (KMW), mai informează Die Welt, doreşte să livreze şi 100 de obuziere autopropulsate. Ţările de Jos vor, de asemenea, să livreze aceste piese de artilerie grea, care pot lovi ţinte la o distanţă de 40 de kilometri.

Citește și: Turcia se opune unor baze NATO în regiunea Mării Negre și cere României și Bulgariei să nu acționeze

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a confirmat această informație în direct la postul de televiziune Polsat News, întrebat dacă sunt adevărate declarațiile premierului britanic Boris Johnson privind livrarea de tancuri de către Varșovia către Kiev, potrivit Agrepres.

"Da", a spus Morawiecki.

În același timp, el a refuzat să dezvăluie numărul exact, invocând probleme de securitate.

Citește și: Predicția oamenilor de știință: Lumea va rămâne fără mâncare în 27 de ani 

"Vom informa despre acest lucru la momentul potrivit, dar având în vedere securitatea în primul rând a vecinilor și prietenilor noștri ucraineni, nu vom vorbi despre acest lucru astăzi", a spus Morawiecki.

Polonia nu va trimite avioane de luptă MIG-29 în Ucraina

El a precizat că problema livrării de către Polonia a unor avioane de luptă MiG-29 către Ucraina a fost "închisă".

"Nu există o astfel de necesitate, nu există astfel de cereri, nu există astfel de solicitări", a spus șeful guvernului polonez.

Anterior, Morawiecki a declarat că Polonia a trimis arme în valoare de 7 miliarde de zloți (1,6 miliarde de dolari) Ucrainei, potrivit Ukrinform.

În urmă cu câteva zile, Ministerul britanic al Apărării a confirmat că Londra va livra tancuri Challenger 2 Poloniei pentru a înlocui tancurile T-72 pe care Polonia le va trimite în Ucraina.

Anterior, Varșovia și-a anunțat disponibilitatea de a preda americanilor avioanele sale MiG-29 la baza aeriană Ramstein, cu un posibil transfer către Ucraina. Cu toate acestea, Statele Unite au respins propunerea.

Este cunoscut faptul că Kievul a cerut în repetate rânduri aliaților occidentali, în special țărilor din fostul lagăr socialist, să îi dea Ucrainei avioane de luptă de fabricație sovietică, care se află fie în arsenalul lor, fie în depozite.

Potrivit mai multor instituții media, Polonia trimite Ucrainei aproximativ 100 de tancuri T-72M1R modernizate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te