Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.05.2024 - 19:11
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de sodați antrenați de NATO - Foto: Profimedia Images

O nouă fază a războiului din UCraina. Rusia atacată cu arme occidentale de sodați antrenați de NATO. Cel puțin așa lasă să se înțeleagă două state occidentale.

SHARE

Șeful Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului francez, Jean-Louis Bourlange, a cerut autorităților să permită Ucrainei să lanseze lovituri cu arme franceze pe teritoriul rusesc.

Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest, de sodați antrenați de NATO

Literal din scrisoarea lui Bourlange către conducerea franceză: "Se pare că a sosit momentul... Dreptul la autoapărare exclude dreptul la inviolabilitatea teritoriului agresorului".

Citește și: VIDEO Putin, vânat cu rachete și cu avioane F-16 chiar la Moscova. Occidentul și-a dat acordul

El a cerut renunțarea la "reținere și o decizie" după exemplul Marii Britanii, care a permis trupelor ucrainene să folosească armele împotriva Rusiei. Bourlange a subliniat că acest lucru ar fi absolut legal, deoarece ar pune capăt asimetriei dintre agresor și victimă.

Citește și: Putin a ordonat pregătirea „Apocalipsei” cu arme nucleare de 4 ori mai puternice decât la Hiroshima

În același timp, politicianul a subliniat că nici Franța și nici ceilalți parteneri occidentali ai Ucrainei nu doresc să lupte împotriva Rusiei, așa că "nu este vorba de intervenția lor în teatrul de război, ci de ridicarea unui tabu nejustificat".

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, Ucrainei i s-a restricționat constant dreptul de a folosi armele primite de la țările occidentale pentru a lovi teritoriul rusesc. Această restricție a fost explicată în Occident prin faptul că se dădeau arme Ucrainei pentru a se apăra de Rusia, nu pentru a o ataca, scrie pravda

Estonia vrea trupe NATO în Ucraina

Temerile aliaților NATO că trimiterea de trupe în Ucraina pentru a instrui soldații țării i-ar putea atrage într-un război cu Rusia "nu sunt întemeiate", a declarat premierul estonian Kaja Kallas într-un interviu acordat Financial Times publicat pe 20 mai.

Unele state membre NATO discută posibilitatea de a trimite instructori sau contractori militari în Ucraina pentru a instrui trupele ucrainene și a ajuta la repararea echipamentelor, a relatat săptămâna trecută New York Times.

Kievul a cerut Statelor Unite și altor țări NATO să ajute la antrenarea a 150.000 de soldați mai aproape de linia frontului, a scris publicația.

"Există țări care antrenează deja soldați pe teren", a declarat Kallas pentru FT citat de presa ucraineană, adăugând că au făcut acest lucru pe propriul risc.

Premierul nu a numit nicio țară anume și nici nu a oferit detalii suplimentare despre presupusele lor operațiuni.

În cazul în care Rusia ar ataca personalul de instruire, nu ar declanșa automat articolul 5 al NATO privind apărarea reciprocă, potrivit premierului.

NU va duce la escaladarea războiului. Oare?

Kallas a declarat că ajutorul pentru antrenarea trupelor ucrainene pe propriul teritoriu, mai degrabă decât în altă parte în Europa, nu va duce la escaladarea războiului cu Rusia.

"Nu îmi pot imagina că, dacă cineva este rănit acolo, cei care și-au trimis oamenii vor spune 'este articolul 5'. Hai să... bombardăm Rusia'. Nu așa funcționează lucrurile. Nu este automat", a declarat Kallas.

Dezbaterea privind potențiala prezență a trupelor NATO în Ucraina a fost declanșată de comentariile făcute de președintele francez Emmanuel Macron în februarie, în care a luat în considerare posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina dacă i se va solicita.

Statele Unite și mai mulți aliați europeni, precum și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-au distanțat de declarația lui Macron. Cu toate acestea, mai multe țări nu au exclus trimiterea de trupe pentru misiuni necombatante, cum ar fi instruirea militarilor ucraineni.

Ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur, a declarat la 14 mai că ideea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina nu a avansat nici în Estonia, nici la nivelul UE, deoarece "nu există o înțelegere clară între aliați cu privire la ceea ce ar aduce acest lucru".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 1

Popa Ion 20 mai 2024 20:37
#1

Carevasazica, ce tot spune Putin e adevarat. Inclusib previziunea lui de acum 2 ani ca se vor termina ucrainienii.

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te