NATO blochează rutele maritime în regiunea Kaliningrad a Rusiei cu 50 de nave de luptă și 85 avioane

DE Adina Mutăr | Actualizat: 11.06.2024 - 19:42
NATO blochează rutele maritime în regiunea Kaliningrad a Rusiei cu 50 de nave de luptă și 85 avioane - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

NATO blochează rutele maritime în regiunea Kaliningrad a Rusiei cu 50 de nave de luptă și 85 avioane. Printre țările implicate se numără și România.

SHARE

NATO blochează rutele maritime în regiunea Kaliningrad a Rusiei cu 50 de nave de luptă și 85 avioane.

Serviciul de presă al Forțelor Navale ale Statelor Unite în Europa și Africa a anunțat Exercițiul maritim multinațional anual BALTOPS 24 care are loc în Marea Baltică.

Antrenamentul din acest an a fost marcat de cele mai numeroase contramăsuri împotriva minelor din istoria de aproape 70 de ani a exercițiului.

NATO blochează rutele maritime în regiunea Kaliningrad a Rusiei cu 50 de nave de luptă și 85 avioane

Țările implicate în exercițiu sunt Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Turcia, Regatul Unit și Statele Unite.

Exercițiul este condus de Forțele Navale SUA Europa-Africa/S.U.A. Flota a 6-a și este comandat de Forțele Navale de Lovitură și Sprijin NATO (STRIKFORNATO), cu sediul în Airaça, Portugalia.

Sediul STRIKFORNATO va găzdui o mare coaliție multinațională de ofițeri de legătură din fiecare țară participantă.

„BALTOPS joacă un rol important în dezvoltarea unui nivel ridicat de interoperabilitate cu țările NATO din regiunea baltică”, se arată în comunicat, potrivit mil.in.ua.

Exercițiul a început la 7 iunie și se va încheia la 20 iunie. Acesta implică peste 50 de nave, peste 85 de avioane și 9.000 de militari.

Citește și: Rusia acuză că avioanele F-16 pentru Ucraina sunt, deja, în România. Care sunt rutele de atac?

Rusia urărește cu atenție exercițiile ample din Marea Baltică catalogându-le ca parte a pregătirii NATO pentru un conflict armat direct cu Moscova.

„În special, pe insula Gotland, unitățile NATO se antrenează pentru a respinge un atac asupra unui avanpost, inclusiv o aterizare amfibie. Și acesta este doar un punct din sarcinile care se desfășoară în cadrul exercițiului”, scrie canalul Telegram/Rybar cu referire la teritoriul presupus revendicat de Rusia.

Citește și: Rusia și Belarus pregătesc războiul nuclear. Dictatorii reîncep exercițiile cu arme nucleare tactice

Aviația Alianței efectuează recunoașteri, desfășoară lupte aeriene și respinge atacurile cu rachete și drone asupra bazelor sale, „în timp ce gruparea navală învinge vasele inamice și blochează principalele rute maritime de pe coasta regiunii Kaliningrad și în Golful Finlandei”, scrie Telegram/Rybar, avertizând că „fiecare astfel de exercițiu pare provocator și urmărște escaladarea conflictului”.

„Pe fundalul permisiunii de a folosi arme cu rachete cu rază lungă de acțiune împotriva teritoriilor rusești, practicarea blocadei Mării Baltice și loviturile asupra Kaliningrad și Sankt Petersburg, împreună cu participarea Scandinaviei la exercițiu, vor servi în mod clar pentru a crește tensiunea în regiune.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te