Marea dilemă a războiului: Va fi „vânat” Putin cu avioanele F-16 ? Rusia amenință România și NATO

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 13.07.2024 - 08:35
Marea dilemă a războiului: Va fi „vânat” Putin cu avioanele F-16 ? Rusia amenință România și NATO Foto: profimediaimages.ro

Dacă utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază medie sau chiar mai mare de acțiune împotriva unor ținte din Rusia pare „bătută în cuie” cu unele restricții, operarea cu avioane F-16 de către piloții Kievului împotriva unor ținte similare este un subiect negociabil.

SHARE

Dacă utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază medie sau chiar mai mare de acțiune împotriva unor ținte din Rusia pare „bătută în cuie” cu unele restricții, operarea cu avioane F-16 de către piloții Kievului împotriva unor ținte similare este un subiect negociabil.

„Permisiunea Ucrainei de a lovi în interiorul Rusiei cu F-16 furnizate de danezi va „depinde de circumstanțe”, a declarat prim-ministrul danez Mette Frederiksen pentru RFE/RL pe 12 iulie, confirmând că aceasta va fi permisă în unele cazuri.

Copenhaga a indicat anterior că F-16-urile sale, care ar trebui să fie deja în drum spre Ucraina, pot fi folosite de Kiev pentru a ținte în Rusia „în conformitate cu regulile războiului”.

Citește și: Rusia amenință România cu „Operațiunea Contele Dracula” împotriva avioanelor F-16 destinate Ucrainei

Întrebat despre această problemă de către un reporter RFE/RL din Washington, Frederiksen a spus: „Nu poți să pui acea întrebare și să te aștepți la răspunsuri simple, deoarece totul depinde de circumstanțe. Trebuie să fie conform dreptului internațional”. „Dar este posibil să se atingă ținte în afara Ucrainei, da”, a adăugat premierul.

Marea dilemă a războiului: Va fi „vânat” Putin cu avioanele F-16 ? Rusia amenință România și NATO

Pe lângă Danemarca, Țările de Jos, Belgia și Norvegia au promis că vor furniza Ucrainei avioanele lor F-16. Avioanele promise au fost până acum la 79, inclusiv 19 de la Copenhaga. Olanda a indicat că va permite Ucrainei să lovească în interiorul Rusiei, în timp ce Belgia a spus că F-16-urile sale sunt destinate numai utilizării pe teritoriul ucrainean, conform kyivindependent.com.

Reamintim că prim-ministru britanic, Keir Starmer, a declarat că Ucraina ar putea folosi rachete Storm Shadow furnizate de Marea Britanie pentru a lovi ținte militare aflate în interiorul Rusiei. Rachetele trebuie „în mod evident să fie utilizate în conformitate cu dreptul umanitar internațional” și „în scopuri defensive”, dar „Ucraina trebuie să decidă cum să le utilizeze în aceste scopuri defensive”, a declarat prim-ministrul în timpul summitului NATO de la Washington.

Citește și: Germania vrea ca România să doboare dronele Rusiei care atacă Ucraina. Polonia va distruge rachetele

Conform unor surse, Ucraina ar fi folosit rachete Storm Shadow furnizate de Marea Britanie, cu o rază de acțiune de până la 250 de kilometri, pentru a lovi obiective militare rusești din Crimeea, un teritoriu anexat ilegal de Rusia.

Reacția Kremlinului

Kremlinul a afirmat vineri că a luat notă de declarațiile unor țări occidentale la summitul NATO din această săptămână, care permit Kievului să folosească arme furnizate de acestea pentru a lovi teritoriul rus, Moscova susținând că este vorba de o escaladare periculoasă, transmite Reuters.

„Vedem declarații ale reprezentanților unor capitale, Londra și așa mai departe, care nu văd nicio restricție în această privință, și vedem țări care încearcă să păstreze echilibrul și spun că sunt împotriva unei astfel de relaxări a condițiilor de utilizare a rachetelor cu rază lungă de acțiune”, a declarat vineri presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Peskov a spus că Moscova crede că astfel de arme sunt deja folosite pentru a lovi solul rusesc.

Operațiunea Contele Dracula

În plus, Rusia amenință România cu „Operațiunea Contele Dracula” împotriva avioanelor F-16 destinate Ucrainei. Planurile secrete ale NATO de desfășurare a avioanelor de vânătoare americane F-16 au fost „dezvăluite” de surse militare ruse.

Potrivit unor rapoarte publicate de surse militare ruse, până în toamna anului 2024, Ucraina va avea gata planurile de atac asupra regiunilor Belgorod, Rostov, Kursk, Crimeea și Krasnodar.

Analiștii militari ruși amenință că România, unde ar fi ajuns primul lot de avioane de luptă, va avea în curând câteva surprize, potrivit mk.ru.

„Nu vor avea nimic gata până în nicio toamnă. România va avea câteva surprize. Operațiunea Contele Dracula. Va fi o adevărată durere", amenință unul dintre canalele militare ruse. De remarcat că a existat „Operațiunea Dracula” în al Doilea Război Mondial. Aceasta a constat într-un atac aerian și amfibiu  al forțelor britanice și anglo-indiene asupra Rangoon, ocupat de japonezi, în timpul campaniei din Birmania.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te