Fost deputat maghiar, acuzat de corupție: Orban finantează firmele din Ardeal care cer „autonomia”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.07.2024 - 08:47
Fost deputat maghiar, acuzat de corupție: Orban finantează firmele din Ardeal care cer „autonomia” - Foto: Profimedia images

Fost deputat mahiar, acuzat de corupție: Orban finantează firmele din Ardeal care cer „autonomia”. György Simonka, fost deputat în Parlamentul maghiar și actual primar al orașului Pusztaottlaka, acuzat de corupție „aruncă bomba” la adresa „autonomiei” din Ținutul Secuiesc.

SHARE

Procesul penal al lui Simonka, acuzat de corupție și implicat într-un caz de fraudă bugetară de 1,4 miliarde forinți, se află în desfășurare de peste patru ani.

Fost deputat maghiar, acuzat de corupție: Orban finantează firmele din Ardeal care cer „autonomia”

În luna noiembrie va fi audiat unul dintre martorii cheie ai acuzației, Gábor J.

Numele lui J. Gábor, care este martorul principal al cazului, a apărut deja în cazul Questor, el "livrându-l" pe legendarul stroman, Béla Orgován, șefului firmei de brokeraj falimentare, Csaba Tarsoly. Gábor J. a intrat în cercul lui Simonka în 2012, sarcina sa fiind, printre altele, aceea de a oferi companiilor din rețeaua de firme țesută de Simonka și colegii săi manageri eficienți.

Potrivit biroului procurorului, J. Gábor a participat, de asemenea, la comiterea infracțiunilor de corupție, astfel încât era încă suspect atunci când a început urmărirea penală, dar a făcut o înțelegere cu biroul procurorului în schimbul mărturiei sale incriminatoare.

Martorul-cheie a declarat că Simonka avea un „plan B” în cazul în care era încolțită de procurori.

Citește și: Viktor Orban, în vizită în România, poftește la Transivania. „A fost 1.000 de ani în Regatul Ungar"

Potrivit martorului-cheie, Simonka i-a mai spus că știa despre companii și persoane finanțate de Ungaria pentru a ridica și sprijini aspirațiile de autonomie ale Ținutului Secuiesc. Se presupune că a fost abordat de mai multe ori de autoritățile române pentru informații, dar le-a refuzat. De asemenea, Simonka ar fi spus că știe cum să treacă „frontiera verde”, astfel încât să poată trece în România dacă este necesar. 

Procesul a trenat atât de mult deoarece un nou judecător a preluat funcția în 2022, astfel încât procesul a trebuit să înceapă din nou. În luna februarie a acestui an, procesul a început din nou pentru a doua oară din cauza unei schimbări în componența instanței penale, iar Legea privind procedura penală prevede că procesul trebuie să înceapă de la zero, potrivit telex.hu.

Citește și: Tema autonomiei maghiarilor din Transilvania, reînviată după propunerea lui Macron pentru Corsica

În procesele anterioare, Simonka a negat toate acuzațiile, afirmând că acestea se bazează pe mărturia unor persoane care au făcut o înțelegere cu procuratura și "au spus ceea ce aveau de spus pentru că au fost exonerați".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te