Rănile ascunse ale războiului. Milioane de ucraineni nu se vor vindeca nici când invazia va înceta

DE Ellie Cook | Actualizat: 23.06.2024 - 14:34
Un cuplu la un centru de maternitate din Ucraina
PROCESUL DE VINDECARE Oleksandr Androshchuk se uită la gaura de glonț dintr-o fotografie în care apare alături de fratele său. El s-a ascuns în garaj în timp ce rușii îi ocupau casa.
Tinerii explorează dărâmăturile unei clădiri distruse în noiembrie 2022, în Borodyanka, lângă Kiev
O sală de joacă pentru copii la Centrul de tineret din Harkov. Astfel de spații sunt folosite pentru programul de formare a maeștrilor de la Mooli Lahad
NĂSCUT ÎN RĂZBOI Igor Bazanov, pe 13 februarie 2024, împreună cu fetele sale gemene de 4 luni, în Zaporizhzhia, Ucraina
O femeie înlăcrimată în zona de excludere de la Cernobîl
Organizația caritabilă Repair Together curăță molozul
Oleksandr Sapozhnikov trăiește într-un buncăr al unei fabrici
O ceremonie pentru soldatul „Erou al Ucrainei“ Dmytro Kotsiubailo
O mănăstire poloneză care a găzduit 80 de ucraineni

În urma conflictului cu Rusia, 10 milioane de ucraineni sunt afectați de probleme de sănătate mintală. Acum, un program condus de o comunitate le oferă cetățenilor instrumentele de care au nevoie pentru a-i ajuta să își depășească traumele.

SHARE

Fotografii Ed Ram

De multe ori, cicatricile fizice ale invaziei Rusiei din 2022 în Ucraina sunt prezentate în detalii minuțioase - sângele, orașele distruse și clădirile dărâmate sunt vizibile.

Citește și: VIDEO România ia drone de război din Germania. Același model e folosit de Ucraina să spioneze Rusia

Rănile ascunse ale războiului. Milioane de ucraineni nu se vor vindeca nici când invazia va înceta

Cu toate acestea, mai puțin clară, la prima vedere, este povara mentală pe care războiul în curs de desfășurare a provocat-o pentru mulți ucraineni, atât în interiorul granițelor țării măcinate de lupte, cât și în alte părți ale lumii.

Se crede că aproape 10 milioane de ucraineni sunt expuși riscului de a suferi sau trăiesc cu o afecțiune mintală, a evaluat Organizația Mondială a Sănătății în martie 2024. „Nevoia în creștere rapidă de servicii de sănătate mintală și de sprijin psihosocial a cerut un răspuns puternic și soluții inovatoare din partea autorităților sanitare“, a declarat OMS.

O echipă condusă de profesorul Mooli Lahad, expert israelian în traume, speră să fie o parte din răspunsul la această cerere tot mai mare de sprijin pentru persoanele care se luptă cu tulburarea de stres post-traumatic și cu efectele de durată ale războiului.

Citește și: Putin, hotărât să meargă până la capăt în războiul din Ucraina: Înfrângerea însemnă sfârșitul Rusiei

Lahad se află în fruntea unui program conceput pentru a oferi cetățenilor obișnuiți instrumentele necesare pentru a-i dota pe ucrainenii dezrădăcinați de viețile lor cu modalități de a face față situației.

Tinerii explorează dărâmăturile unei clădiri distruse în noiembrie 2022, în Borodyanka, lângă Kiev

El speră că un pic de pregătire poate ajuta în mare măsură un număr mare de persoane afectate de traume, în condițiile în care există atât de puțini profesioniști pe deplin calificați care să le ofere ajutor.

„Credem că ceea ce predăm este transferabil“, a declarat Lahad pentru Newsweek, adăugând că programul său este conceput astfel încât cunoștințele să poată fi transmise de la formatori la cursanți, care apoi preiau ștafeta pentru a împărtăși altora cunoștințele nou dobândite.

Povești de evadare

O parte a efortului se desfășoară în Polonia, în colaborare cu filiala locală a organizației non-profit European Leadership Network.

Polonia și-a deschis porțile pentru refugiații ucraineni la începutul anului 2022, iar aproape un milion de persoane au fugit acolo până la sfârșitul anului 2023. Multe alte milioane au trecut prin această țară pentru a călători mai departe.

Deși nu mai sunt în Ucraina, experiența războiului nu a fost lăsată în urmă atunci când au fugit. Acesta este un lucru pe care Beata Zwierzyńska îl știe foarte bine.

Beata a fondat un grup de voluntari din Polonia și Ucraina, în orașul Zduńska Wola, din centrul Poloniei, pentru a-i ajuta pe cei care au scăpat de război.

O sală de joacă pentru copii la Centrul de tineret din Harkov. Astfel de spații sunt folosite pentru programul de formare a maeștrilor de la Mooli Lahad

A început cu furnizarea de bunuri de primă necesitate pentru femeile și copiii ucraineni care fugeau de violențe. Beata a făcut apoi parte din grupul de inițiativă care a oferit sprijin psihologic ucrainenilor care sufereau de sindromul de stres post-traumatic.

În primele săptămâni ale conflictului, Beata și colegii ei voluntari care împărțeau provizii ucrainenilor recent sosiți nu au putut distinge simptome de traumă printre vizitatori.

În scurt timp, „am auzit povești complete despre evadarea lor“, a declarat Beata, care a participat la programul de pregătire a masteranzilor de la Lahad, pentru Newsweek. „Ne-au arătat fotografii ale caselor, [apartamentelor] care au fost distruse sau ale familiilor lor care au fost lăsate în urmă“.

În mod crucial, nu avea abilitățile necesare pentru a ajuta dincolo de furnizarea de provizii fizice, a spus ea. Cu toate acestea, după ce a primit pregătirea lui Lahad, „ni s-au deschis ochii“, a spus ea.

„Am putut să-i identificăm unul câte unul pe cei afectați, să înțelegem ce se întâmpla și să știm exact care ar trebui să fie reacția noastră“, a spus Beata.

Formarea este adaptată, a spus Lahad. Uneori, aceasta înseamnă oferirea unui set de instrumente de resurse pentru începători, iar pentru alții, cum ar fi lucrătorii comunitari sau profesorii de școală, instruirea este concepută pentru a consolida abilitățile pe care le au deja.

Se îmbină teoria cu instruirea practică. Sunt folosiți mentori și supraveghetori, iar totul se bazează în mare parte pe ceea ce el a numit BASIC Ph, un model formulat pentru a ajuta la înțelegerea modului în care oamenii procesează traumele. Modelul se concentrează pe încercarea de a atenua simptomele anxietății și ale traumei, redându-le un sentiment de control asupra vieții lor.

Procesul de grup

Cu toate acestea, modelul trebuie să țină cont de câteva considerente cheie. Tratamentele actuale pentru stresul post-traumatic sunt construite pe tratarea individuală a afecțiunii, a spus Lahad.

Prin urmare, programul implementat de echipa lui Lahad încearcă să găsească o modalitate de a oferi un pic de confort mai multor persoane, deodată.

O metodă este folosirea artelor într-un studio deschis; o altă metodă este o tehnică cunoscută sub numele de „teatru playback“. Aceasta se concentrează pe reconstituirea unor experiențe trăite, folosind adesea actori profesioniști, iar participanții pot modifica producția ca parte a călătoriei lor terapeutice.

NĂSCUT ÎN RĂZBOI Igor Bazanov, pe 13 februarie 2024, împreună cu fetele sale gemene de 4 luni, în Zaporizhzhia, Ucraina

„Ei dobândesc controlul asupra poveștii prin acest proces, iar acesta este un proces de grup“, a spus
Lahad. „Dar mai sunt încă multe de dezvoltat la nivel de grup, din cauza numărului de persoane care au nevoie de sprijin“.

Lahad și echipa sa plănuiesc, de asemenea, mai multe tratamente online pentru a extinde rețeaua de influență. Lipsa de personalizare, de contact direct de la persoană la persoană, este un dezavantaj, recunoaște Lahad, dar este mai bine decât nimic.

„Probabil că va fi unul dintre lucrurile pe care va trebui să le folosim în zilele noastre, având în vedere numărul mare de persoane care suferă“, a spus Lahad.

O femeie înlăcrimată în zona de excludere de la Cernobîl

O altă problemă care se ridică este că o abordare unică trebuie să recunoască faptul că persoanele în vârstă ar putea reacționa diferit față de copii. Tinerii sunt mai puțin predispuși la flashback-uri decât adulții, a spus Lahad. Persoanele în vârstă „nu reconstituie trauma instantaneu“, a continuat el. „Copiii o fac“.

Acest lucru se întâmpla frecvent, și-a amintit Beata. Jocul de-a războiul poate ajuta copiii mai mici, a spus ea, dar dacă jocul devine violent, „acesta este un semn al traumei copiilor, sau poate chiar PTSD“, a spus ea.

Ajutarea reciprocă

În cadrul programului lui Lahad, există în prezent aproximativ 45 de formatori în Polonia și același număr în Ucraina, cu un total de puțin sub 7.000 de participanți în cele două țări.

Pentru unii formatori, dorința de a se alătura vine din recunoașterea unor istorii distincte, dar legate între ele.

Khaleda Naseer, o fostă angajată a Organizației Națiunilor Unite care a trăit și a lucrat în capitala afgană Kabul, a crescut în umbra conflictului și a vărsării de sânge care a urmărit Afganistanul la sfârșitul secolului XX.

Organizația caritabilă Repair Together curăță molozul

În prezent, ea trăiește în Polonia împreună cu familia sa și descrie în mod viu rănile psihice pe care ciocnirile violente le-au provocat ei și rudelor apropiate. „M-am născut în război“, a declarat ea pentru Newsweek.

„Nu am știut cum arată pacea“, a spus ea, devenind vizibil emoționată. La ani de zile după copilărie, Khaleda este o altă participantă entuziastă la programul lui Lahad. Ajutorul acordat altora a ajutat-o în propria călătorie printre traume.

Când vorbim despre Ucraina, tulburarea de stres post-traumatic este un termen doar parțial relevant. Războiul este încă în desfășurare - evenimentul traumatic nu s-a încheiat cu adevărat.

Oleksandr Sapozhnikov trăiește într-un buncăr al unei fabrici

Terapia trebuie să se concentreze pe a-i învăța pe ucraineni cum să facă față traumei repetitive, tratând-o ca pe un eveniment recurent, a spus Lahad. „Trebuie să îi înveți diverse metode de a trăi alături de o amenințare“, a spus el. „Acesta este un lucru care reprezintă o adevărată provocare“.

Programul, prin natura sa, recrutează și participanți ucraineni. Speranța este ca aceștia să poată prelua abilitățile de a „menține viața în ciuda a ceea ce se întâmplă“, fie că este vorba de stres, bombardament sau criză, a spus Lahad. Și apoi, a adăugat el, le vor transmite mai departe.

O ceremonie pentru soldatul „Erou al Ucrainei“ Dmytro Kotsiubailo

Povara stigmatizării

Ucraina a început propriul său efort pentru tratamentul sănătății mintale. Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, și-a petrecut anii războiului militând pentru conștientizarea sănătății mintale. Mai mult, în Ucraina au apărut o serie de inițiative pentru a susține accesul la serviciile de sănătate mintală.

Acestea sunt extrem de necesare. Mai mult de o cincime dintre persoanele care au trecut prin războaie și conflicte în ultimul deceniu suferă de depresie, anxietate, tulburare de stres post-traumatic, tulburare bipolară sau schizofrenie, potrivit OMS.

O mănăstire poloneză care a găzduit 80 de ucraineni

„Anterior, serviciile de sănătate mintală erau furnizate în instituțiile medicale din marile orașe“, a declarat Zelenska, în iulie 2023. „Dar acestea purtau o povară grea de stigmă. Era o medicină punitivă și coercitivă. Trebuie să schimbăm atitudinea față de sănătatea mintală și să aducem serviciul mai aproape de consumator“.

Prima doamnă a Ucrainei a găzduit, de asemenea, un summit privind sănătatea mintală în capitala ucraineană, în septembrie 2023, pentru a aprofunda „problema tot mai mare a stării de sănătate mintală a națiunii ucrainene“.

Un cuplu la un centru de maternitate din Ucraina

În Ucraina și în alte părți, recunoașterea unei nevoi profunde există. Pentru cei din afara granițelor Ucrainei, există o înțelegere a faptului că reverberațiile mai puțin evidente ale războiului afectează încă mii de oameni și că activitatea trebuie să continue pentru a oferi o mână de ajutor tuturor celor care o doresc. „Ei pot părăsi războiul lor, pot părăsi Ucraina, dar nu se pot părăsi pe ei înșiși“, a spus Khaleda.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te