20.000 de români au murit în străinătate în ultimii 10 ani. Unde au fost cele mai multe decese?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 26.06.2024 - 16:58
20.000 de români au murit în străinătate în ultimii 10 ani - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Aproximativ 5.000.000 de români trăiesc în străinătate. Ei trimit bani rudelor rămase în țară. Însă este și un bilanț sumbru: zeci de mii de conaționali au murit acolo.

SHARE

Avem un bilanț sumbru: aproape 20.000 de români au murit în străinătate în ultimii 10 ani. Un deputat PNL propune un fond de repatriere finanțat din taxe consulare. 

Cele mai multe decese ale românilor au fost înregistrate în Italia.

Câți români au murit în străinătate în ultimii 10 ani? Unde s-au înregistrat cele mai multe decese?

Un număr mare de cetățeni români își pierd viața în afara țării, iar un parlamentar liberal lansează o inițiativă pentru a facilita repatrierea lor.

Potrivit deputatului PNL Valentin Făgărășian, în ultimii 10 ani, nu mai puțin de 19.156 de români au decedat în străinătate. Italia se remarcă ca țară cu cel mai mare număr de decese înregistrate, atingând 4.710, urmată de Germania, Spania, Franța și Marea Britanie, unde comunitățile românești sunt de asemenea numeroase.

Citește și: Cum sunt ademeniți românii din diaspora să vină acasă. „Jumătate din bani acum, jumătate după un an”

Costurile repatrierii internaționale fiind extrem de ridicate, adesea depășind miile de euro, multe familii se confruntă cu dificultăți financiare în a-și aduce rudele decedate acasă.

"19.156 de cetăţeni români şi-au pierdut viaţa în străinătate în ultimii 10 ani! Aproape un sfert dintre decese s-au înregistrat numai în Italia, adică 4.710, unde comunitatea de români este foarte numeroasă. Numărul este foarte mare şi în Germania, Spania, Franţa sau Marea Britanie, adică acolo unde locuiesc şi muncesc milioane de români”, a scris, marţi, pe pagina sa de Facebook, deputatul PNL Valentin Făgărăşian.

Deputatul Făgărășian a propus constituirea unui fond dedicat repatrierii, finanțat din taxele percepute de secțiile consulare pentru serviciile prestate cetățenilor străini.

Citește și: Țara unde românii pot câștiga aproape 10.000 € lunar. La acestea se adaugă multe alte beneficii

”Eu am propus, prin proiectul legislativ care a fost adoptat încă de anul trecut de Senatul României şi urmează să fie adoptat şi de Camera Deputaţilor, constituirea unui fond de repatriere a cetăţenilor români, care se va alimenta din taxele percepute de secţiile consulare pentru servicii prestate cetăţenilor străini”. 

El a precizat că legea nu are impact bugetar, pentru că veniturile nu sunt de la buget, ci din prestări servicii pentru străini.

”Este de dorit ca acest proiect să intre la votul final din Parlament cât mai repede, pentru a veni în sprijinul miilor de familii care, anual, îşi pierd rudele în străinătate şi care nu au soluţii pentru a-i aduce în ţară”, a mai precizat deputatul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te