Care țară „putere nucleară” ar urma să trimită soldați împotriva Ucrainei? SUA monitorizează atent

DE Florin Budescu | Actualizat: 26.06.2024 - 17:44
Care țară ar urma să trimită soldați împotriva Ucrainei? SUA monitorizează - Foto: Pexels/Serhii Bondarchuk

Care țară ar urma să trimită soldați împotriva Ucrainei? SUA monitorizează. Statele Unite vor monitoriza posibila desfășurare a armatei Coreei de Nord, pentru a ajuta Rusia.

SHARE

Care țară ar urma să trimită soldați împotriva Ucrainei? SUA monitorizează. Statele Unite vor monitoriza posibila desfășurare a armatei Coreei de Nord, pentru a ajuta Rusia, în războiul împotriva Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, a comentat despre informaţiile conform cărora o presupusă unitate de inginerie a armatei nord-coreene va fi desfășurată în Donețkul ocupat.

Care țară ar urma să trimită soldați împotriva Ucrainei? SUA monitorizează

„Este cu siguranță ceva la care să fii atent. Cred că, dacă aș fi conducerea personalului militar nord-coreean, mi-aș pune la îndoială alegerile privind trimiterea forțelor mele, să fie carne de tun într-un război ilegal, împotriva Ucrainei”, a spus generalul Pat Ryder.

Pe 19 iunie, Rusia și Coreea de Nord au semnat un acord de parteneriat strategic cuprinzător. Acesta prevede asistență reciprocă, în caz de agresiune împotriva uneia dintre părți.

Citeşte şi: VIDEO SUA anunță dacă trimit sau nu soldați în Ucraina. „Nu putem lăsa Ucraina să piardă războiul”

După semnarea acordului, președintele rus a declarat că nu este nevoie să se folosească soldați nord-coreeani în Ucraina, ca parte a componentei de apărare a acordului strategic cu RPDC.

„În ceea ce privește posibilitatea de a folosi cumva capacitățile celuilalt în acest conflict, ei bine, nu cerem nimănui acest lucru, nimeni nu ni l-a oferit, așa că nu este nevoie”, a spus președintele rus.

Este de remarcat faptul că, conform articolului 4 din tratatul ruso-coreean, dacă una dintre țări este invadată și este în război, cealaltă trebuie să „folosească imediat toate mijloacele” pentru a oferi „asistență militară și de altă natură”.

Citeşte şi: Secretarul General NATO: „Ucraina poate să câștige războiul”. Ce sprijin va primi Ucraina de la NATO

„În cazul în care oricare dintre părți se află în stare de război, ca urmare a unei invazii armate a unui singur stat sau a mai multor state, cealaltă parte va furniza fără întârziere asistență militară și de altă natură, prin toate mijloacele de care dispune, în conformitate cu articolul 51 al Cartei ONU și a legilor Coreei de Nord și ale Federației Ruse”, se arată în articolul 4 al acordului.

Articolul 51 din Carta ONU prevede dreptul unui stat membru de a lua măsuri de autoapărare individuală sau colectivă, conform mil.in.ua.

Statele Unite consideră că Coreea de Nord ar putea cere tehnologie pentru îmbunătățirea rachetelor cu rază lungă de acțiune și a armelor nucleare, în schimbul asistenței militare ruse.

Citeşte şi: Pentagon: „Dacă Ucraina pierde, NATO se va lupta cu Rusia”. Încă trei țări trimit trupe în Ucraina

La rândul său, secretarul general al NATO a spus că acordul dintre Rusia și RPDC demonstrează coerența tot mai mare între statele autoritare și subliniază importanța ca democrațiile să vorbească cu o singură voce.

Anul trecut, Rusia a primit loturi mari de obuze de artilerie nord-coreene, de 122 mm și 152 mm, din Coreea de Nord, care, în ciuda calității lor scăzute, au îmbunătățit semnificativ capacitățile armatei de ocupație. Rusia a primit și rachete balistice de la nord-coreeani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te