Care este singurul politician democrat care îl învinge pe Donald Trump

DE Florin Budescu | Actualizat: 03.07.2024 - 21:06
Care este singurul politician democrat care îl învinge pe Donald Trump - Foto: Profimedia Images

Care este singurul politician democrat care îl învinge pe Donald Trump. Fosta primă doamnă Michelle Obama ar fi singura în măsură să obţină mai multe voturi.

SHARE

Care este singurul politician democrat care îl învinge pe Donald Trump. Fosta primă doamnă Michelle Obama ar fi singura în măsură să obţină mai multe voturi decât Donald Trump.

Aceasta în cazul în care Joe Biden s-ar retrage din cursa la fotoliul de la Casa Albă, arată un sondaj Ipsos.

Care este singurul politician democrat care îl învinge pe Donald Trump

Sănătatea lui Joe Biden îngrijorează şi mai mult, după dezbaterea televizată de la 27 iunie, la CNN, cu Donald Trump, iar unii democraţi se întreabă despre o menţinere a candidaturii în alegerii prezidenţiale, prevăzute în noiembrie, a preşedintelui democrat.

Potrivit acestui isondaj Ipsos, realizat pe 1.000 de persoane, o singură personalitate publică ar fi în măsură să obţină un rezultat mai bun decât Joe Biden, împotriva lui Donald Trump, în cazul în care alegerile prezidenţiale ar avea loc acum: Michelle Obama.

Fosta Primă Doamnă a Statelor Unite ar obţine 50% dintre sufragii împotriva miliardarului, care s-ar clasa pe locul doi, cu 39%. Aproximativ 3% dintre cei chestionaţi ar alege alt candidat, iar 4% s-ar abţine, potrivit acestei anchete.

Citeşte şi: Donald Trump primește imunitate în ancheta asaltului asupra Capitoliului: „Nu e mai presus de lege”

Michelle Obama ar obţine un scor mai bun decât Joe Biden, creditat cu 40% dintre voturi, la egalitate cu Donald Trump. Cu doar patru luni înaintea alegerilor, acest sondaj arată impasul în care se află Partidul Democrat.

Nici o altă persoană testată nu ar obţine un scor mai bun decât preşedintele democrat - guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, ar obţine 39%, iar Donald Trump 42%, guvernatoarea Michiganului Gretchen Whitmer 39% (Donald Trump 41%).

Guvernatorul din Kentucky, Andy Beshear, 36% (Donald Trump 40%), iar guvernatorul Illinoisului, J.B. Pritzker, ar obţine 34% şi ar fi înfrânt de Donald Trump, cu 40%.

Citeşte şi: Joe Biden s-a decis! SUA închide granița cu Mexicul. Care este motivul?

Aceste scoruri sunt însă de abordat cu prudenţă, deoarece nici un alt democrat nu şi-a anunţat candidatura. De asemenea, din cauza tipului alegerilor - scrutin indirect, prin mari electori -, a fi prezentat învingător la nivel naţional nu înseamnă neapărat a ajunge preşedinte.

În 2016, Donald Trump a obţinut mai puţine voturi (46%) decât Hillary Clinton (48%), dar a fost ales de către un număr mai mare de mari electori - 304 la 227, conform News.ro.

În mod teoretic este posibil, potrivit statutului Partidului Democrat, să fie ales alt candidat - atât înainte, cât şi după Convenţia Democrată, la care urmează să fie desemnat pretendentul la Casa Albă, la 19 august, însă este puţină probabilă o schimbare a candidatului după Convenţie.

Nimic, în practică

În practică, există şanse mari să nu se întâmple nimic. Joe Biden a obţinut 90% dintre cei aproximativ 4.000 de delegaţi aflaţi în joc, în alegerile primare democrate, aleşi în baza numelui preşedintelui, care urmează să voteze cu el, la Convenţie.

Casa Albă respinge de luni de zile, uneori iritată, orice întrebări cu privire la facultăţile fizice şi mentale ale preşedintelui democrat, a cărui uşurinţă fizică şi verbală a intrat în declin.

Nume grele în partid şi-au exprimat în mod public susţinerea până acum faţă de Joe Biden, însă, după dezbaterea de joi, nervozitatea a crescut în rândul simpatizanţilor şi donatorilor acestuia, iar unii reproşează cercului apropiat al şefului statului o lipsă de transparenţă, cu privire la facultăţile intelectuale ale acestuia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te