VIDEO Atac în premieră cu HIMARS în Rusia. O bază militară din orașul rus Belgorod, pulverizată

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.06.2024 - 12:59
Atac în premieră cu HIMARS în Rusia. O bază militară din orașul rus Belgorod, pulberizată - Foto: Profimedia images

Atac în premieră cu HIMARS în Rusia. Forțele ucrainene au primit „verde” din partea SUA pentru a lansa lovituri în profunzimea Rusiei, oportunitate pe care Kievul o cerea de mai multă vreme. De acum rușii vor simții pe „pielea lor” putearea armelor Occidentale.

SHARE

Forțele ucrainene au așteptat mai puțin de 24 de ore după ce au primit undă verde din partea Washingtonului, Londrei, Parisului și Berlinului pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei cu muniție ghidată cu precizie trasă de artileria de top fabricată în SUA, potrivit rapoartelor, lansând zeci de salve de rachete din HIMARS și sistemul MLRS M270 cu rază lungă de acțiune peste granița în Federația Rusă.

Atac în premieră cu HIMARS și M270 în Rusia. O bază militară din orașul rus Belgorod, pulberizată

Sistemele de artilerie grea rusească, concentrațiile de trupe și cel puțin un pod important au fost ținta loviturilor ucrainene începând cu primele ore ale dimineții de duminică.

Oficialii ruși au confirmat că atacurile au avut loc, iar principalele media rusești au identificat armele folosite ca fiind rachete M42 trase de lansatorul de rachete M270 montat pe șenile și de lansatorul de rachete HIMARS montat pe roți.

Ambele sisteme și muniția acestora sunt fabricate în SUA. Administrația președintelui american Joe Biden a anunțat vineri că va permite utilizarea de către Kiev a acestor arme puternice împotriva unor ținte din Rusia, după cum a relatat Forbes, "ștergând o linie roșie".

Citește și: Germania se pregătește de război. Stațiile de metrou, beciurile devin buncăre. Recrutare obligatorie

Armata ucraineană a confirmat luni că au avut loc lovituri transfrontaliere și că au fost atinse obiective militare, dar a oferit puține detalii.

Mass-media majoră rusă a confirmat că forțele ucrainene au folosit mai multe salve de rachete M42 de 122 mm, unele înarmate cu muniție cu dispersie, în loviturile transfrontaliere.

Potrivit platformelor de informare controlate de Kremlin, atacurile ucrainene au vizat locuințe și întreprinderi civile, insă relatările propagandiștilor sunt contrazise de imagini care circulă pe rețelele de socializare.

Citește și: SUA în alertă. Submarinul rusesc nuclear „Kazan”, echipat cu rachete Kalibr-M, la 100 km de Florida

Canalul de știri Vesti, difuzat la nivel național în Rusia, a prezentat imagini cu presupuse bucăți de rachete M42 care ar fi fost găsite în și în jurul orașului Shebekino, un oraș situat la aproximativ șapte kilometri nord de granița ruso-ucraineană, în regiunea Belgorod.

Cel puțin unul dintre atacurile ucrainene a avariat grav o bază de trupe și o zonă de depozitare a armamentului greu din districtul Korochanskiy din orașul Belgorod, rănind trei membri ai serviciilor armatei ruse și incendiind și distrugând "mai multe echipamente militare".

Un sistem sol-sol Iskander-2, un lansator care trage o rachetă grea și teoretic capabilă să producă rachete nucleare, cu un focos de o jumătate de tonă, s-a numărat printre principalele arme rusești distruse în atacul asupra unei baze a armatei ruse, potrivit Astra.

Unele imagini din satelit au arătat pagube substanțiale pe o suprafață mare a sitului.

Citând declarații oficiale ale guvernatorului din Belgorod, Viaceslov Gladkov, și ale altora, platformele de știri rusești, inclusiv Astra, au raportat că șeful adjunct al districtului Korochanskiy, Igor Nechiporienko, a fost ucis de o "detonare de muniție", iar oficialii regionali Andrei Vedenin și Igor Șevliakov au fost răniți moderat.

Toți interveniseră la fața locului în urma unor informații privind explozii în apropiere. 

Rapoarte neconfirmate au declarat că Nechiporienko a murit după ce o muniție cu dispersie care zăcea pe jos a explodat în timp ce se apropia de ea.

Imaginile apărute pe rețelele de socializare rusești duminică și luni de la un depozit industrial de pe autostrada Rzhevskoe Shosse din Belgorod arătau ziduri distruse, grinzi de oțel răsucite, utilaje arse și - potrivit unor analiști - rămășițe ale unei rachete sol-sol Iskander-2 a armatei ruse.

Imaginile cu pagubele mari de pe situl geolocalizat de Kyiv Post și de alte persoane se referă în general la grila 50.41049425, 36.90641726, la nord de granița de la orașul ucrainean Vovchansk, unde se desfășoară lupte grele.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te