La București se trăiește mai bine ca la Budapesta și Varșovia. De ce nu mai avem motive să emigrăm?

DE Florin Budescu | Actualizat: 07.05.2024 - 19:31
La București se trăiește mai bine ca la Budapesta și Varșovia. De ce nu mai avem motive să emigrăm? - Foto: Wikipedia/inggroup/CC BY 2.0
La București se trăiește mai bine ca la Budapesta și Varșovia. De ce nu mai avem motive să emigrăm? - Foto: Flickr/Jorge Franganillo

La București se trăiește mai bine ca la Budapesta și Varșovia. De ce nu mai avem motive să emigrăm? Ungaria se luptă să aibă un oraș cu adevărat mare, a declarat Gergely Karácsony, primarul de opoziţie.

SHARE

La București se trăiește mai bine ca la Budapesta și Varșovia. De ce nu mai avem motive să emigrăm? Ungaria se luptă să aibă un oraș cu adevărat mare, a declarat Gergely Karácsony, primarul de opoziţie al Budapestei.

Capitala Ungariei produce 37% din PIB-ul ţării. Karácsony a spus că nu este unul dintre cei care măsoară creșterea economică în funcție de PIB, dar, dacă trebuie întocmit un bilanț, doar Slovenia și Cehia se dezvoltă mai lent decât Ungaria.

La București se trăiește mai bine ca la Budapesta și Varșovia. De ce nu mai avem motive să emigrăm?

"Și Polonia, și Ţările Baltice au trecut deja pe lângă noi", a spus edilul capitalei maghiare.

Gergely Karácsony a făcut referire la cea mai recentă cercetare Eurostat, conform căreia, pe baza veniturilor raportate la paritatea puterii de cumpărare, Ungaria ocupă ultimul loc în UE, iar România se descurcă deja mai bine.

Anume, situaţia PIB pe capul de locuitor arată astfel: Praga - 207%; Bucureşti - 177%; Varșovia - 162%; Budapesta - 158%; Bratislava - 146%, unde statele UE27 reprezintă 100%, potirvit presei de la Budapesta, consultată de Newsweek.

Citeşte şi: Când a fost scris primul text in limba română cu litere latine? Găsit într-un muzeu din Budapesta

Potrivit lui Tibor Navracsics, comisar euro,pean pentru coeziune şi reformă, Ungaria din afara capitalei sale nu poate prospera fără Budapesta, iar Budapesta nu poate prospera fără Ungaria.

Dar o regiune care se desprinde sau se află într-o poziție dezavantajată are nevoie de mult mai multe resurse decât Budapesta.

La urma urmei, soldul migrației interne din Ungaria, în ultimii 32 de ani, reflectă că există o migrație foarte puternică din estul țării, către vestul țării. Cealaltă tendință este mutarea din conurbaţie și aglomerație într-o zonă mai aerisită.

Foto: Flickr/Jorge Franganillo - Palatul Parlamentului din Budapesta

Citeşte şi: Ungaria pare că se cuminţeşte de tot. Care este ultima mişcare făcută de Budapesta

De exemplu, populația din oraşul de provincie Érd a crescut de la 70.000 la 78.000 de locuitori în câțiva ani, ceea ce reprezintă o problemă serioasă pentru localitate.

Tata, Dunaújváros, Kecskemét, Szolnok, Eger și Székesfehérvár funcționează deja de facto ca suburbii ale Budapestei.

Citeşte şi: China a dat lovitura în Europa. Ce pact a încheiat cu Orban, aliatul lui Putin

Győr, Szombathely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Pécs, Szeged, Békéscsaba, Debrecen, Miskolc pot fi potențiale subcentre ale economiei și societății maghiare.

Aşadar, din unele puncte de vedere Ungaria ne este superioară, în sensul că se comportă ca un stat mediu ca dezvoltare în Europa, dar din alte puncte de vedere am început să o depăşim, cum ar fi nivelul de trai din capitala noastră.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te