Angajatorii oferă tinerilor fără experiență salarii de 4.500 de lei pe lună. Ce trebuie să facă

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 13.07.2024 - 07:53
Angajatorii oferă tinerilor fără experiență salarii de 4.500 de lei pe lună. Ce trebuie să facă Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

În ultima lună, angajatorii au publicat aproximativ 7.500 de joburi adresate celor fără calificare sau diplomă de studii medii sau superioare.

SHARE

În România, cererea pentru angajați în sectoarele de retail, turism și HoReCa este în creștere constantă. Aceste domenii oferă joburi pentru tinerii absolvenți de liceu care nu au promovat Bacalaureatul, cu peste 6.000 de locuri de muncă disponibile în prezent care nu necesită această diplomă.

Majoritatea acestor poziții sunt în categoria locurilor de muncă necalificate și presupun prezența fizică zilnică la locul de muncă.

În ultima lună, angajatorii au publicat aproximativ 7.500 de joburi adresate celor fără calificare sau diplomă de studii medii sau superioare.

Angajatorii oferă tinerilor fără experiență salarii de 4.500 de lei pe lună. Ce trebuie să facă

Retailul a dominat cu o treime din aceste posturi, urmat de industria alimentară cu 20%, iar turismul a ocupat locul al treilea în ceea ce privește numărul de joburi disponibile pentru această categorie de candidați, urmat de sectoarele de transport/logistică, servicii, call-center/BPO, producție și construcții.

„Vorbim despre joburi de lucrător în depozit, manipulant marfă, curieri, ospătari, șoferi, lucrători comerciali.

Citeşte şi: Salariile bugetarilor cresc din nou. Care sunt norocoșii care vor avea venituri mai mari

În domenii precum retail, turism sau horeca aplică inclusiv tinerii studenți, dar ei sunt interesați de aceste joburi doar pentru o perioadă limitată de timp, pentru a câștiga experiență sau, pur și simplu, pentru a-și suplimenta veniturile.

Pe măsură ce se apropie de finalizarea studiilor, se îndreaptă însă spre domeniile în care vor să își construiască parcursul profesional pentru care s-au pregătit”, spune Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs.

Se caută angajați remote

Pentru astfel de joburi, salariile variază între 3.500 și 4.500 de lei net, potrivit datelor salariale.

„Deși joburile compatibile cu acest nivel de pregătire presupun, în cea mai mare parte a lor, prezența fizică la birou, dacă ne uităm la aplicări, vedem un procent peste media generală (pe toate categoriile de candidați) direcționat către joburile remote.

Citeşte şi: 1.300.000 de români primesc sute de lei în plus la salariu. Cine sunt aceștia și când iau banii?

Dacă la nivel general 14% dintre aplicări merg către joburile remote, în cazul candidaților necalificați, procentul crește la 18,5%. În cazul celor foarte tineri, o explicație ar putea fi faptul că vor să lucreze pe timp de vară, dar și să se pregătească pentru sesiunea de Bacalaureat din toamnă, iar cea mai la îndemână metodă pentru a le putea face pe toate ar fi să lucreze de acasă”, mai spune Ana Călugăru.

Joburile din retail, turism, servicii, call-center/BPO, industria alimentară și transport/logistică sunt cele mai căutate de acești candidați.

În ultima lună, s-au înregistrat aproape 9.000 de aplicări pentru locuri de muncă în străinătate, cele mai mari interes fiind pentru destinații precum Olanda, Germania, Belgia, Italia și Franța.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te