Misterul râului subacvatic gigantic care curge pe fundul Mării Negre. Are și cascade. Cum se explică

DE Alex Darvari | Actualizat: 15.07.2024 - 09:57
Misterul râului subacvatic gigantic care curge pe fundul Mării Negre. Are și cascade. Cum se explică - Foto: Profimedia Images
Misterul râului subacvatic gigantic care curge pe fundul Mării Negre. Are și cascade. Cum se explică - Fot? Profimedia Images

Misterul râului subacvatic gigantic care curge pe fundul Mării Negre. Are și cascade și dacă ar fi fost la suprafață ar fi fost al șaselea râu ca lungime din lume. Cercetătorii au o explicație.

SHARE

Oamenii de știință au descoperit un râu subacvatic masiv care curge pe fundul Mării Negre - o descoperire care ar putea ajuta la explicarea modului în care viața reușește să supraviețuiască în adâncurile oceanelor, departe de apele bogate în nutrienți din apropierea uscatului.

Misterul râului subacvatic gigantic care curge pe fundul Mării Negre. Are și cascade. Cum se explică

Se estimează că, dacă s-ar afla pe uscat, râul submarin ar fi al șaselea ca mărime din lume în ceea ce privește volumul de apă care curge prin el.

Cercetătorii care lucrează în Marea Neagră au descoperit curenți de apă de 350 de ori mai mari decât râul Tamisa care curg de-a lungul fundului mării, creând canale asemănătoare unui râu pe uscat, relatează The Hindu.

Râul submarin, care are o adâncime de până la 40 de metri pe alocuri, are chiar și cascade, la fel ca echivalentele sale terestre.

Oamenii de știință de la Universitatea din Leeds au folosit un submarin robotizat pentru a studia un canal adânc descoperit pe fundul mării și au descoperit un râu de apă foarte sărată care curge de-a lungul canalului adânc de pe fundul Mării Negre, creând maluri și câmpii inundabile asemănătoare unui râu de pe uscat.

Dan Parsons, de la Școala de Pământ și Mediu a universității, a declarat: "Apa din canale este mai densă decât apa de mare din jur, deoarece are o salinitate mai mare și transportă foarte multe sedimente. Ea curge de-a lungul platformei marine și iese în câmpia abisală la fel ca un râu pe uscat. Câmpiile abisale ale oceanelor noastre sunt ca deșerturile lumii marine, dar aceste canale pot furniza nutrienții și ingredientele necesare vieții peste aceste deșerturi."

"Aceasta înseamnă că ele ar putea fi de o importanță vitală, ca niște artere care furnizează viață în adâncurile oceanului. Principala diferență pe care am descoperit-o față de râurile terestre a fost că, pe măsură ce curgerea trece prin curbă, apa se spiralează în sens opus râurilor de pe uscat", a declarat Dr. Parsons.

Râul submarin descoperit de Parsons și colegii săi, care nu a primit încă un nume, provine de la apa sărată care se varsă prin strâmtoarea Bosfor din Marea Mediterană în Marea Neagră, unde apa are un conținut mai scăzut de sare.

Acest lucru face ca apa densă din Marea Mediterană să curgă ca un râu de-a lungul fundului mării, creând un canal cu maluri de aproximativ 115 picioare adâncime și 0,6 mile lățime. Acesta este singurul râu submarin activ descoperit până în prezent.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te