VIDEO Mulți șoferi se enervează că motocicliștii și scuteriștii trec printre mașini. Ce spune legea

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 05.07.2024 - 12:18
Mulți șoferi se enervează că motocicliștii și scuteriștii trec printre mașini. Ce spune legea - Foto: YouTube/WILDWHISKEYWOLF
Mulți șoferi se enervează că motocicliștii și scuteriștii trec printre mașini. Ce spune legea - Foto: eatsleepride.com

Mulți șoferi români se enervează că motocicliștii și scuteriștii trec printre mașini, se strecoară printre coloanele de vehicule oprite la semafor, de exemplu. Dacă în alte țări precum Germania „filtrarea traficului” e legiferată clar, Codul Rutier din România e ambiguu.

SHARE

Peste tot în lume, profitând de gabaritul mult mai mic al autovehiculelor lor față cel al mașinilor sau al camioanelor, motocicliștii și scuteriștii se strecoară prin trafic pentru a fi mult mai rapizi, făcând ceea ce se cheamă „traffic filtering” ori „lane splitting”.

Dacă în multe țări însă „filtrarea traficului” e permisă și legiferată clar, existând și amenzi pentru șoferii opriți în coloană care nu fac loc autovehiculelor pe două roți, în România legislația lasă loc de interpretări. Adică, manevra e sau nu considerată depășire dacă se calcă sau nu marcajul dintre benzi. 

Mulți șoferi se enervează că motocicliștii și scuteriștii trec printre mașini. Ce spune legea

„Traffic filtering” sau „lane splitting” presupune strecurarea motocicliștilor și a scuteriștilor printre autovehiculele aflate în deplasare sau în staționare (de ex: la semafoar sau la trecerea la nivel cu calea ferată).

California a fost printre primele state care au modificat Codul Rutier, în 2016, permițând această manevră. Apoi, manevra a fost legiferată clar și în multe țări din Asia Centrală și Europa, precum Germanai, Austria, Belgia, Croația, Cipru, Estonia, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania sau Turcia.

În România, manevra de „traffic filtering” sau „lane splitting”, este permisă și nu prea. Există anumite condiții ce pot fi interpretate ușor. 

Citește și: Prima motocicletă, mică și ușoară sau mare și puternică? Ce spun specialiștii: Poți să scapi viu

Potrivit Art. 45 din OUG 195/2002 republicată, alin.1-6:
(1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.
(2) Conducătorul vehiculului care se angajează în depăşire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în faţa sau în spatele lui nu a iniţiat o asemenea manevră.
(3) Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separa sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.
(4) Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.
(5) Depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit. Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreapta.
(6) Tramvaiul aflat în mers poate fi depăşit şi pe partea stângă atunci când drumul este cu sens unic sau când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există spaţiu suficient.

Citește și: OFICIAL Șoferii români cu permis categoria B pot conduce și motociclete. Află condițiile

Prin urmare, motociclistul sau scuteristul poate „filtra traficul” dacă s-a asigurat că autovehiculul din față sau cel din spate nu efectuează o astfel de manevră, iar dacă trece de axul drumului ce separă sensul de circulație să se asigure că din sens opus nu se apropie un alt autovehicul, după care este obligat să reintre pe banda sa de circulație după ce s-a asigurat, a semnalizat și efectuat manevra în siguranță (art.118 din Reg. de aplicare a OUG 195/2002-rep.). Caz în care, însă, „filtrarea traficului” se consideră depășire. 

Totodată, manevra nu trebuie să contravină Art.120 din Reg. de aplicare a OUG 195/2002-rep., adică depășirea nu se poate efectua:
a) în intersecții cu circulatia nedirijata;
b) în apropierea vârfurilor de rampă, cand vizibilitatea este redusa sub 50 m;
c) în curbe si in orice alte locuri unde vizibilitatea este redusa sub 50 m;
d) pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri si in tuneluri. Prin exceptie, pot fi depasite in aceste locuri vehiculele cu tractiune animala, motocicletele fara atas, mopedele si bicicletele, daca vizibilitatea asupra drumului este asigurata pe o distanta mai mare de 20 m, iar latimea drumului este de cel putin 7 m;
e) pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare si marcaje;
f) pe trecerile la nivel cu calea ferata curenta si la mai putin de 50 m înainte de acestea;
g) in dreptul statiei pentru tramvai, atunci cand acesta este oprit, iar statia nu este prevazuta cu refugiu pentru pietoni;
h) in zona de actiune a indicatorului "Depasire interzisa";
i) cand pentru efectuarea manevrei se incalca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circula, chiar si partial, pe sensul opus, ori se incalca- marcajul care delimiteaza spatiul de interzicere;
j) cand din sens opus se apropie un alt vehicul; iar conducatorul acestuia este obligat sa efectueze manevre de evitare a fcoliziunii;
k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule in asteptare, daca prin aceasta se intra pe sensul opus de circulatie.

Citește și: VIDEO „Celebra” Mobra, singura motoretă produsă în România, dădea clasă scuterelor actuale de 50 cmc

Concret, în România, motociclistul și scuteristul poate face legal „traffic filtering” sau „lane splitting” dacă nu calcă marcajul dintre benzi și nu trece succesiv de pe o bandă pe alta, manevră ce se consideră „condus agresiv”.

Noțiunea de „filtrare a traficulului” nu este prevăzută în legislația rutieră din România, însă, „în conformitate cu prevederile art. 45 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, depășirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe același sens de circulație, prin schimbarea direcției de mers şi ieșirea de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care s-a aflat inițial”, potrivit Poliției Române.

„Conducerea unui vehicul cu două roți pe drumurile publice într-un șir de vehicule, astfel încât să nu fie efectuată în acest mod manevra de depășire, este permisă de legislația rutieră națională”, mai spune Poliția Română.

Altfel, dacă se calcă marcajul dintre benzi, „traffic filtering” sau „lane splitting” e considerat depășire. Iar conform Codului Rutier depășirea unei coloane de autovehicule în așteptare la semafor, de exemplu, e interzisă.

Fapta se sancționează cu amendă contravențională prevăzută în clasa a III a de sancțiuni, și se aplică și sancțiunea complementară de reținere a permisului de conducere, în vederea suspendării dreptului de a conduce pe drumuri publice pe o perioadă de 60 de zile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te