VIDEO Legendarul Porsche 911 nu a scăpat de electrificare. T-Hybrid de 541 de cai, de la 178.000 €

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 29.05.2024 - 11:04
Legendarul Porsche 911 nu a scăpat de electrificare. T-Hybrid de 541 de cai, de la 178.000 € - Foto: Porsche
Legendarul Porsche 911 nu a scăpat de electrificare. T-Hybrid de 541 de cai, de la 178.000 € - Foto: Porsche
Legendarul Porsche 911 nu a scăpat de electrificare. T-Hybrid de 541 de cai, de la 178.000 € - Foto: Porsche
Legendarul Porsche 911 nu a scăpat de electrificare. T-Hybrid de 541 de cai, de la 178.000 € - Foto: Porsche

Legendarul Porsche 911 nu a scăpat de electrificare. După 60 de ani în care a fascinat cu performanțele motoarelor boxer aspirate și turbo, 911 face pasul hybrid. Dar, nu vă panicați. Nu face niciun metru electric și 911 GTS T-Hybrid e mult mai rapid decât GTS-ul anterior.

SHARE

Porsche 911 este o legendă vie, printre puținele mașini cu un design evolutiv continuu (la orice model pot fi regăsite liniile primului 911 din 1964) și, probabil, cel mai cunoscut model de mașină din lume. „Bântuie” visele copiilor, încă de la cele mai fragede vârste, dar și pe cele ale pasionaților trecuți de a doua tinerețe. 

Legenda a început cu motoare boxer, cu 6 cilindri opuși, răcite cu aer, a continuat cu era turbo și acum ajunge în era turbo electrificată, hybrid, din cauza războiului deschis cu emisiile de noxe. Boxer-ul cu 6 pistoane, însă, rămâne la locul lui! 

Legendarul Porsche 911 nu a scăpat de electrificare. T-Hybrid de 541 de cai

Sistemul T-Hybrid de pe noul Porsche 911 GTS nu are vreo legătură cu sistemele hybrid „cuminți” de la Toyota, Honda sau Dacia, de exemplu. E un sistem hybrid de performanță, ca cele utilizate de câțiva ani în motorsport, care reduce noxele și consumul, dar oferă un plus de putere suficient pentru a contrabalansa kilogramele în plus și face mașina și mai rapidă decât modelul precedent. 

Noul 911 Carrera GTS este primul Porsche 911 omologat cu sistem de propulsie hybrid.

„Inima” este un motor boxer turbo, cu 6 cilindri opuși, de 3,6 litri. Iar sistemul T-Hybrid vine cu un turbocompresor electric inovator. Un motor electric integrat, plasat între compresor și elicea turbinei, aduce instantaneu turbocompresorul la turație, acumulând imediat presiunea de supraalimentare.

Citește și: Mașinile hybrid, plug-in hybrid și mild-hybrid, în mare vogă după 125 de ani

Motorul electric din turbocompresor funcționează și ca generator. Acesta generează până la 11 kW (15 CP) de energie electrică, extrasă din fluxul de gaze de evacuare. Iar turbocompresorul electric, fără wastegate, permite utilizarea unui singur turbocompresor în locul celor două precedente, ceea ce asigură o livrare de putere mai dinamică și mai receptivă.

„Am dezvoltat și testat o mare varietate de idei și abordări pentru a ajunge la sistemul hibrid care s-ar potrivi perfect modelului 911. Rezultatul este o unitate fidelă conceptului general al 911, dar care îi îmbunătățește semnificativ performanța”, a declarat Frank Moser, vicepreședinte pentru liniile de modele Porsche 911 și Porsche 718.

Citește și: VIDEO Porsche a îmbunătățit modelul electric Taycan în toate direcțiile. Cel mai ieftin, 107.115 €

Sistemul de propulsie include, de asemenea, un motor sincron cu magnet permanent integrat în noua transmisie, mai puternică, cu opt trepte, cu dublu ambreiaj (PDK). Chiar și la ralanti, oferă motorului boxer un cuplu suplimentar de antrenare de până la 150 Nm și permite o creștere a puterii de până la 40 kW.

Porsche 911 cuplează ambele motoare electrice la o baterie de înaltă tensiune, ușoară și compactă. Aceasta corespunde ca dimensiune și greutate unei baterii de pornire convenționale, de 12 volți, dar stochează până la 1,9 kWh de energie (brută) și funcționează la o tensiune de 400 V. Pentru o greutate totală optimizată, Porsche a instalat o baterie litiu-ion ușoară, pentru sistemul electric de bord de 12 V.

911 Carrera GTS Coupé T-Hybrid accelerează 0-100 km/h în 3 secunde, 312 km/h viteza maximă

Fără asistență electrică, motorul boxer oferă 485 de cai putere și un cuplu de 570 Nm. În total, puterea sistemului este de 541 de cai și 610 Nm. Creșterea puterii față de predecesorul său este de 61 CP.

Noul 911 Carrera GTS îl învinge pe predecesorul său la sprintul până la 100 km/h, în special la plecarea de pe loc. 911 Carrera GTS Coupé accelerează de la zero la 100 km/h în 3,0 secunde și atinge o viteză maximă de 312 km/h. 

Hibridul performant oferă caracteristici de conducere extrem de dinamice, reducând în același timp emisiile de CO₂ cu o greutate suplimentară semnificativ mai mică în comparație cu vehiculele hibride plug-in.

Creșterea în greutate față de predecesorul său este de doar 50 de kilograme.

Citește și: Macan, primul Porsche pe benzină și diesel transformat în mașină electrică. Cel mai ieftin, 86.600 €

Facelift exterior și interior. Buton de pornire, în loc de cheie

Noul 911 are, de asemenea, un design înnoit, o aerodinamică mai bună, un interior proaspăt, echipamente standard îmbunătățite și conectivitate extinsă.

Porsche a optimizat designul exterior al modelului 911 cu detalii atent selectate. Majoritatea măsurilor îmbunătățesc aerodinamica și performanța mașinii sport. Modificările includ bare de protecție noi, specifice modelului.

Pentru prima dată, Porsche a integrat, de asemenea, toate funcțiile de iluminare în farurile cu LED-uri matrice, acum standard, ale modelului 911, cu grafica lor caracteristică, în patru puncte. Acest lucru face posibilă omiterea luminilor de zi din față și creează spațiu pentru orificii de răcire mai mari, în partea frontală a mașinii.

La modelele 911 Carrera GTS, partea frontală are cinci clapete de aer de răcire active, dispuse vertical, vizibile din exterior și o altă clapă ascunsă pentru închiderea bypass-ului pe fiecare parte.

Pentru prima dată la 911, acestea sunt completate de difuzoare frontale adaptive în partea de jos a caroseriei, care sunt controlate împreună cu clapetele de aer de răcire.

Aceste elemente direcționează fluxul de aer după cum este necesar: atunci când cerințele de putere sunt minime, clapetele închise optimizează aerodinamica. Când cererea de putere este mare – de exemplu în situații de circuit – clapetele direcționează cantități mari de aer către radiatoarele mașinii.

La variantele coupé, Porsche a proiectat interiorul noului 911 - ca standard - cu două locuri. O configurație cu 2+2 locuri este disponibilă ca opțiune, fără costuri suplimentare.

În cockpit, Porsche combină ADN-ul familiar al designului 911 cu tehnologia modernă: conceptul de control Porsche Driver Experience se concentrează pe axa șoferului și pe operarea intuitivă și mai rapidă. Elementele de control esențiale au fost aranjate direct pe sau în jurul volanului.

Printre acestea se numără comutatorul standard pentru modul de conducere, pârghia revizuită de asistență a șoferului și, pentru prima dată la 911, un buton de pornire – în partea stângă a volanului, desigur.

În compartimentul de depozitare al consolei centrale al noului 911, există un compartiment răcit pentru smartphone-uri, cu funcție de încărcare prin inducție.

Adio, turometru analog, cu ac 

Pentru prima dată, 911 are un panou de bord complet digital. Ecranul curbat de 12,6 inci se încadrează elegant în noul concept de control și afișare și poate fi personalizat extensiv. Acesta oferă până la șapte afișaje, inclusiv unul clasic, exclusivist, inspirat de designul tradițional al bordului Porsche, cu cinci cadrane, cu tahometru central.

Sistemul Porsche Communication Management (PCM) este în continuare operat prin intermediul afișajului central de înaltă rezoluție, pe un ecran de 10,9 inci. Cu toate acestea, personalizarea modurilor de conducere și funcționarea sistemelor de asistență a șoferului au fost îmbunătățite semnificativ.

911 actualizat are și noi funcții de conectivitate. Un cod QR simplifică semnificativ procesul de conectare la PCM cu ID-ul Porsche. Apple CarPlay este mai profund integrat în mașină. Dacă se dorește, acesta afișează informații în panoul de bord și permite operarea funcțiilor vehiculului direct în ecosistemul Apple, de exemplu prin intermediul asistentului vocal Siri.

Pentru prima dată, streamingul video este disponibil opțional și atunci când mașina este parcată. Aplicații precum Spotify și Apple Music pot fi folosite ca aplicații native în PCM, fără să fie nevoie de un smartphone conectat.

Porsche oferă noul 911 Carrera în varianta coupé la un preț de pornire de 135.241,12 de euro, inclusiv TVA și echipamente specifice țării.

Prețurile pentru 911 Carrera GTS Coupé încep de la 177.918,09 de euro. Livrările în Romania vor începe la sfârșitul verii pentru 911 Carrera și în ultima parte a anului 2024 pentru 911 Carrera GTS.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te