Stellantis, averizat după lansarea modelului electric Grande Panda produs în Serbia

DE Mona Lazăr | Actualizat: 13.07.2024 - 16:31
Stellantis, averizat după lansarea modelului electric Grande Panda produs în Serbia FOTO Stellantis

Ministrul italian al Industriei, Adolfo Urso, a declarat că Stellantis NV ar trebui să facă alegeri "responsabile" privind locurile de muncă pentru fabricile sale auto şi pentru furnizorii săi locali, după ce compania a lansat noul model produs în Serbia, transmite Bloomberg.

SHARE

Ministrul italian al Industriei, Adolfo Urso, a declarat că Stellantis NV ar trebui să facă alegeri "responsabile" privind locurile de muncă pentru fabricile sale auto şi pentru furnizorii săi locali, după ce compania a lansat noul model Panda produs în Serbia, transmite Bloomberg.

Urso, vorbind la un eveniment la Torino cu ocazia celebrării a 125 de ani de la înfiinţarea mărcii Fiat, a declarat: "nu ne resemnăm să vedem Torino transformat într-un muzeu".

Citește și: VIDEO Fiat aruncă în luptă concurentul direct pentru Dacia Spring. Cât costă Grande Panda?


La fabrica Mirafiori din Torino, care asamblează modelul electric Fiat 500, producţia a scăzut cu 63% în primul semestru din 2024, şi va fi din nou oprită în perioada 15 iulie - 25 august, au anunţat două sindicate locale.

Urso este îngrijorat de păstrarea locurilor de muncă, după ce producţia de maşini a Stellantis în Italia a scăzut cu 36% în primele şase luni din acest an. El avertizase săptămâna aceasta că ar putea redirecţiona în 2025 subvenţiile pentru vehiculele electrice (EV) dacă Stellantis nu majorează producţia pe plan local.

Stellantis, averizat  după lansarea modelului electric Grande Panda produs în Serbia

Grande Panda, primul din seria care are la bază stilul pătrăţos al modelului Panda din anii '1980, va avea atât versiuni electrice cât şi hibride. Maşina va avea o lungime de aproape patru metri, va fi proiectată pentru cinci pasageri iar versiunea EV va costa sub 25.000 euro (27.200 dolari).

În octombrie vor putea fi lansate comenzile pentru modelul electric Grande Panda, iar clienţii îl vor putea obţine la începutul anului viitor, a afirmat directorul general al mărcii Fiat, Olivier Francois. La scurt timp după lansarea versiuni electrice va fi disponibilă şi cea hibridă. Noul Grande Panda va concura cu Dacia Spring, care este asamblat în China.

Elementul esenţial îl reprezintă preţul Grande Panda, în condiţiile în care Stellantis caută să facă faţă modelelor low-cost din China.

Grande Panda va costa mai puțin de 25.000 de euro deci va fi un concurent direct pentru Dacia Spring. Spre comparație, la un moment dat Spring ajunsese preț a ajuns la 21.800 de euro, dar acesta nu a fost unul fix. Noul Fiat Grande Panda va fi disponibil atât în versiune electrică, cât și hibridă.

Producătorii auto, de la Ford la Volkswagen şi Renault, dezvoltă vehicule electrice mai accesibile, pentru a-i atrage pe consumatori, afectaţi de dobânzile ridicate, arată Agerpres. Şi firmele din China îşi majorează exporturile. Gigantul BYD Co intenţionează să aducă anul viitor în Europa modelul Seagull, care se vinde pentru mai puţin de 10.000 dolari în China.

Citește și: Războiul prețurilor mașinilor electrice: Model cu 200 km autonomie, ieftinit de la 8.200$ la 5.500$

Este mult mai ieftin să produci maşini în Serbia decât în Italia. Directorul financiar Natalie Knight avertiza în aprilie că încetinirea cererii în Europa va continua să afecteze marjele de profit, înainte de o îmbunătăţire spre finalul acestui an.

Din cauza divergenţelor cu autorităţile de la Roma, Stellantis a redenumit noul model Alfa Romeo produs în Polonia, şi a eliminat abţibildul cu culorile drapelului italian de pe maşinile Fiat Topolino fabricate în Maroc.

Anul acesta, acţiunile Stellantis au scăzut cu 12%.

Stellantis, al patrulea producător auto mondial, a fost înfiinţat în 2021, în urma fuziunii dintre grupul francez PSA şi cel italiano-american Fiat Chrysler, şi regrupează sub aceeaşi umbrelă mărci precum Fiat, PSA, Chrysler, Jeep, Citroen şi Alfa Romeo. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te