Veste uriașă pentru Schengen-ul terestru. Șefa Consiliului UE vrea o dată de aderare pentru România

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.04.2024 - 13:38
Veste uriașă pentru Schengen-ul terestru. Șefa Consiliului UE vrea o dată de aderare pentru România - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a anunțat joi, la Sofia, că a propus Consiliului Uniunii Europene să stabilească în acest an data la care se vor elimina controalele interne la frontierele terestre pentru România și Bulgaria.

SHARE

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, şi comisarul European pentru Afacerile Interne, Ylva Johansson au participat, la Sofia, la o întâlnire cu ministrul de Interne bulgar, Kalin Stoyanov, cu privire la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Veste uriașă pentru Schengen-ul terestru. Șefa Consiliului UE vrea o dată de aderare pentru România

"Această propunere va fi discutată în cadrul următorului Consiliu din iunie. Şi ştiu că este o prioritate şi pentru preşedinţia belgiană.

Vreau să vă spun că am avut un schimb foarte constructiv de opinii, unde ambii miniştri, Stoyanov şi Predoiu, au vorbit despre îmbunătăţirile realizate atât în Bulgaria, cât şi în România.

De asemenea, am observat, prin diferite misiuni de fact-finding şi evaluări ale Comisiei, că aceste două ţări, Bulgaria şi România, sunt de fapt mai bine pregătite să respecte toate cerinţele Schengen decât unele dintre celelalte state membre", a spus comisarul european.

Citește și: Austria încă ține România în așteptare la „poarta” Schengen-ului terestru: Karner: "Avem interese"

România și Bulgaria, progrese majore în securizarea granițelor externe ale UE

Ylva Johansson a adăugat că atât Bulgaria, cât şi România sunt în avans faţă de unele dintre celelalte state membre în ceea ce priveşte implementarea, datorită tuturor eforturilor depuse la frontierele externe.

"Este impresionant să vedem toate aceste progrese. Şi ultimul lucru pe care aş dori să-l spun este că aceasta a fost o problemă foarte importantă pentru Comisie, dar şi pentru mine personal, să văd Bulgaria şi România ca membri deplini ai spaţiului Schengen.

Citește și: Karner spulberă visul României de aderare la Schengen: „Cred că e greşit să speculăm următorul pas”

Şi sunt absolut convins şi foarte motivată să văd ultima decizie de eliminare a controlului la frontiera terestră în timpul mandatului meu de comisar european", a afirmat Johansson.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, la rândul său, că atât România, cât şi Bulgaria sunt pregătite pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre.

Citește și: Austria pierde miliarde € doar ca să nu lase România în Schengen. 2% din migranți vin din România

"Suntem pregătiţi să o facem. Am implementat cu succes decizia luată în 2023. Am luat măsurile necesare pentru a securiza frontierele noastre şi frontierele europene pentru a combate migraţia ilegală şi crima organizată transfrontalieră.

Şi este adevărat, suntem aici pentru a sărbători un rezultat important obţinut anul trecut.

Dar suntem şi aici pentru a ne organiza eforturile pentru a continua munca noastră în beneficiul cetăţenilor noştri în 2024 până când vom finaliza acest important proiect european, care este extinderea acquis-ului Schengen la toate frontierele pentru România şi Bulgaria", a spus Predoiu.

El a menţionat că au fost discutate în detaliu toate măsurile pentru a integra eforturile poliţiştilor români la frontiera internă pentru a combate crima organizată, pentru a lupta împotriva migraţiei ilegale.

"Sunt sigur că împreună cu comisarul Johansson şi cu restul statelor membre UE vom atinge obiectivele noastre anul acesta. Vă mulţumesc foarte mult şi abia aştept să colaborez cu dumneavoastră", a afirmat Predoiu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 1

Denes Kovacs 22 aprilie 2024 15:17
#1

Schengen nu fuctionaza pentru ca sunteti Complici la Grup de Crima Organizat Transfrontalier comnadat din Germania privind Uciderea tatalui meu faptuitorii au fost prinsi si cazul este musamalizat Politic la nivel inalt Milionarul din Germnaia care a comandat Crima venea la Casele de Copii din Romnaia din ani 1990 cazul poate ascunde o structura de Crima organizata mult mai vasta si mai grava . Solicit Demisia Ministului de Intrne Catalin Predoiu

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te