Veste bună pentru tătici. Câte zile au liber la nașterea copilului? Iohannis a semnat

DE Florentina Enache | Actualizat: 21.06.2024 - 14:15
Veste bună pentru tătici. Câte zile au liber la nașterea copilului? Iohannis a semnat - Foto: Pexels.com (Imagine cu rol ilustrativ)

O lege promulgată astăzi prevede acordarea concediului paternal tuturor taților care au calitatea de salariat, în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă.

SHARE

Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea care prevede acordarea concediului paternal tuturor taţilor care au calitatea de salariat, în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, încheiat legal.

Masurile adoptate se referă și la extinderea duratei actuale a concediului paternal, de la cinci zile lucrătoare, la 10 zile lucrătoare.

Veste bună pentru tătici. Câte zile au liber la nașterea copilului? Iohannis a semnat

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 117/2022, prin care se prevede transpunerea unor dispoziţii din Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor şi de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului, transmite News.ro.

Citește și: Un tată și-a dat fiul în judecată pentru că nu i-a înapoiat banii dați în timpul facultății

Principalele măsuri din actul normativ se referă la:

- acordarea concediului paternal şi a indemnizaţiei aferente acestuia tuturor taţilor care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, încheiat conform legii, şi eliminarea prevederilor care fac trimitere la calitatea de asigurat a titularului în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat;

- introducerea unei prevederi prin care se asimilează salariaţilor şi următoarele categorii de persoane: cele care au încheiate contracte de activitate sportivă, convenţii de muncă individuale, contracte de mandat, contracte de management, cele care desfăşoară activităţi ca urmare a unei funcţii de demnitate publică şi cele care au contracte de management şi de administrare, încheiate potrivit Legii nr.95/2006;

- extinderea duratei actuale a concediului paternal, de la 5 zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare;

- completarea reglementărilor actuale privind interdicţia de concediere a salariatului pe perioada efectuării concediului paternal;

- introducerea de reglementări privind sancţiunile în cazul nerespectării prevederilor legislaţiei naţionale care transpun prevederile directivei.

Citește și: De ce fiul lui Octavian Cotescu și al Valeriei Seciu s-a călugărit și a plecat din România?

Concediul paternal nu este același lucru cu concediul de creștere a copilului. Primul este mai scurt, iar cel de-al doilea mai lung, durând de o lună până la aproape doi ani, după caz. În ambele situații, pentru a putea beneficia de aceste tipuri de concedii, părintele trebuie să aibă o vechime în muncă de cel puțin douăsprezece luni în ultimii doi ani, înainte de nașterea bebelușului, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te