Un inel creştin cu efigia Bunului Păstor, descoperit în Marea Mediterană după 1.700 de ani

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.12.2021 - 16:47
Un inel creştin cu efigia Bunului Păstor, descoperit în Marea Mediterană după 1.700 de ani. / Foto: agerpres.ro
Un inel creştin cu efigia Bunului Păstor, descoperit în Marea Mediterană după 1.700 de ani. / Foto: agerpres.ro

Autorităţile din Israel au prezentat sute de obiecte arheologice descoperite în urma unor cercetări subacvatice realizate în Marea Mediterană, inclusiv un inel din aur care a stat sub apă 1.700 de ani şi care este gravat cu efigia Bunului Păstor, o alegorie a lui Iisus.

SHARE

Obiectele au fost descoperite în ultimele luni în Marea Mediterană în largul portului antic Caesarea, între oraşele israeliene Tel Aviv şi Haifa, unde două ambarcaţiuni s-au scufundat în urmă cu 1.700 de ani, respectiv 600 de ani, a anunţat Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi (AIA), relatează Reuters.

Cercetările marine le-au permis arheologilor să descopere un inel din aur, decorat cu o piatră preţioasă verde, care este gravată cu imaginea unui tânăr cioban îmbrăcat cu o tunică şi care poartă pe unul dintre umeri o oaie sau un berbec.

Citește și: FOTO Daciana Sârbu a plecat în căutarea lui Moș Crăciun, în Laponia. Victor Ponta a rămas acasă

Helena Sokolov, specialistă în conservare în cadrul AIA şi care a studiat inelul, afirmă că imaginea Bunului Păstor, care îl descrie pe Iisus ca pe un cioban care îşi mână oile, figurează arareori pe un inel, deşi este destul de răspândită în arta creştină.

Judecând după dimensiunile sale reduse, inelul a aparţinut probabil unei femei, a adăugat ea.

Bunul Păstor este unul dintre cele mai timpurii simboluri folosite de comunităţile creştine orientale, a precizat unul dintre arheologii israelieni, adăugând că inelul datează de la jumătatea secolului al III-lea e.n, relatează Reuters.

Citește și: FOTO Bianca Drăgușanu și-a dorit „ochi de pisică”, ca Shakira, și și-a făcut operație de cantopexie

În Evanghelia lui Ioan din Noul Testament, Iisus s-a numit pe sine "Bunul Păstor" care îşi apără turma de credincioşi.

Descoperirea inelului lângă Caesarea este una logică, deoarece acel oraş antic a fost în trecut capitala locală a Imperiului Roman în secolul al III-lea e.n. şi principalul port al acestuia, a precizat Helena Sokolov.

"În acea perioadă, creştinismul se afla la începuturile sale, dar se dezvolta fără îndoială, mai ales în oraşe mixte precum Caesarea", a adăugat aceeaşi cercetătoare.

Faptele Apostolilor din Noul Testament îl descrie pe apostolul Petru botezându-l pe centurionul roman Cornelius în Caesarea. Acest oraş a fost unul dintre cele mai timpurii centre ale creştinismului şi a găzduit una dintre primele comunităţi creştine din lume, potrivit Reuters.

Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi a prezentat miercuri câteva sute de obiecte din argint şi bronz datând din epoca romană, precum şi alte câteva sute de obiecte care datează din secolul al XIV-lea, în special din perioada mamelucă. O piatră preţioasă roşie a fost de asemenea descoperită, precum şi vase de ceramică şi mai multe figurine.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te