Semnal de alarmă: biodiversitatea din Mediterana s-a „prăbușit” în ultimii 30 de ani

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.06.2021 - 17:54
Marea Mediterană s-a confruntat în ultimii 30 de ani cu o "prăbuşire" a biodiversităţii sale, considerată una dintre cele mai importante din lume. / Foto: worldatlas.com

Marea Mediterană s-a confruntat în ultimii 30 de ani cu o "prăbuşire" a biodiversităţii sale, considerată una dintre cele mai importante din lume, dar grav ameninţată cu dispariţia, au alertat oamenii de ştiinţă francezi într-un raport, relatează AFP.

SHARE

Raportul "Mediterranee vivante" ("Mediterana vie") se bazează pe cercetări aprofundate asupra studiilor publicate în ultimii 30 de ani, reunind monitorizările ce au vizat recensămintele realizate pentru peste 80.000 de populaţii de animale din această regiune a lumii, unde, potrivit autorilor, "modificările climatice sunt mai rapide şi impactul activităţilor umane este mai puternic decât în alte zone".

Documentul a fost redactat de specialiştii de la Institutul de cercetări pentru conservarea zonelor umede mediteraneene Tour du Valat, situat în sudul Franţei.

Citește și: Anchetă în Cipru: mii de cetăţeni non-UE au primit ilegal cetăţenie. Prețul pașaportului: +2,5 mil.€

La scară mondială, nivelul mării a crescut cu aproximativ 15 centimetri în secolul al XX-lea, iar creşterea urmează o evoluţie accelerată, potrivit Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC).

Populaţia adultă a tonului roşu a scăzut cu 90%

Autorii raportului au constatat că populaţiile de vertebrate din bazinul mediteraneean au scăzut cu 20% între 1993 şi 2016, scăderea fiind chiar de 52% în ecosistemele marine (pelagice şi costiere) şi de 28% în ecosistemele cu apă dulce (zone umede şi râuri).

Dintre toate speciile recenzate în acest studiu, peştii sunt cel mai grav afectaţi, fiind victime ale pescuitului excesiv. Populaţia adultă a tonului roşu a scăzut cu 90%.

Citește și: UE cere „reciprocitate” SUA şi Chinei în ceea ce priveşte călătoriile în contextul COVID

"Cele mai multe specii suportă cu greu efectele activităţilor umane şi ale modificărilor climatice, a căror amploare ar trebui să crească pe parcursul deceniilor următoare", a declarat Thomas Galewski, coordonatorul studiului.

"Mai mult decât atât, un procent important din aceste specii sunt endemice bazinului mediteranean şi evoluează în arii de repartizare restrânse, fapt care le face încă şi mai vulnerabile", a adăugat el.

Mediterana, una dintre regiunile lumii cu cel mai mare număr de specii endemice

Mediterana, una dintre regiunile lumii cu cel mai mare număr de specii endemice, este singura mare de pe Terra care este înconjurată de trei continente.

Leagăn al multor civilizaţii, Mediterana este înconjurată în zilele noastre de regiuni cu un grad foarte mare de urbanizare, care concentrează peste 500 de milioane de locuitori şi 360 de milioane de turişti în fiecare an (27% din turismul mondial).

Cercetătorii au dezvăluit totodată impactul "încurajator" al mai multor acţiuni de conservare, precum limitarea vânătorii şi a pescuitului, protejarea habitatelor celor mai rare specii, controlarea surselor de poluare şi consolidarea efectivelor prin reintroducerea unor exemplare în mediul lor natural.

Anumite specii, precum capra alpină, vulturul-negru, pelicanul-creţ şi ţestoasele marine din specia Caretta au fost salvate prin astfel de măsuri.

Însă cercetătorii atenţionează şi asupra marjelor de progres obţinute în eforturile de conservare a naturii şi solicită, mai ales, o mai bună colaborare între toate ţările, deplângând "o lipsă de date" despre anumite specii, "întrucât mare parte din informaţiile recenzate provin din ţările aflate la nord de Mediterana". 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te