Șeful de la imigrări lua zeci de mii € mită. Oficial, trăia din salariu și avea 100.000 lei datorii

DE Alex Darvari | Actualizat: 05.06.2024 - 14:01
Șeful de la imigrări lua zeci de mii € mită. Oficial, trăia din salariu și avea 100.000 lei datorii - Foto: INQUAM PHOTOS / Virgil Simonescu

Șeful de la imigrări lua zeci de mii € mită. Oficial, trăia din salariu și avea 100.000 lei datorii, potrivit declarației sale de avere. Vali Mituș a fost reținut pentru că lua bani pentru a obține documente de muncă și ședere migranților.

SHARE

Şeful Biroului pentru Imigrări al judeţului Caraş-Severin, Vali Mitruş, a fost reţinut de procurorii DNA Timişoara. El este acuzat că, alături de alte personae, lua mită pentru a facilita unor cetățeni străini pentru emiterea unor cărți de muncă sau de ședere, toate ilegale.

Șeful de la imigrări lua zeci de mii € mită. Oficial, trăia din salariu și avea 100.000 lei datorii

Vali Mituș, acuzat că lua mită, alături de alte 3 persoane și 22.000 de euro, apare ca fiind sărac în documentele oficiale.

Potrivit declarației sale de avere pe care o publicăm mai sus, Mitruș era un om mai degrabă sărac. El are un modest apartament de 70 de metri pătrați, o mașină veche din 2005 model Touran și o Honda ceva mai nouă din 2017. 

Mitruș nu are bani în cont. În schimb, are o datorie de 70.000 de lei la bancă. Pentru că o ducea rău cu banii și-a făcut un CAR de 30.000 de lei. Salariul său este la secret, „un abuz” legalizat de guvern în urmă cu mai mulți ani.

Citește și: 2020: Șefii Poliției și ai Jandarmeriei române, cu veniturile la secret

Soția sa este asistent medical și are 6.000 lei net.

Cine a fost ridicat de DNA?

 iar pentru alte trei persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar, pentru infracţiunile de luare şi dare de mită, abuz în serviciu şi acces ilegal la un sistem informativ, într-un dosar referitor la emiterea avizelor de muncă şi prelungirea ilegală a dreptului de şedere în România pentru 1.137 de cetăţeni străini, majoritatea din Pakistan şi Bangladesh.

Citește și: EXCLUSIV Câți migranți ce „amenințau Austria” au fost prinși în 2022 la granița României cu Ungaria

Potrivit unui comunicat remis de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Timişoara, şeful Biroului pentru Imigrări al judeţului Caraş-Severin, Vali Mitruş, a fost reţinut, în timp ce măsura controlului judiciar a fost dispusă faţă de Andrei-Cătălin Huniadi şi Cristian-Arthur Oncică, ambii funcţionari în cadrul Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin, şi faţă de un administrator al unei societăţi comerciale.

"În sarcina celor 4 inculpaţi a fost reţinută comiterea unor infracţiuni de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic, comise în formă simplă şi continuată, forma participaţiei penale fiind autoratul, complicitatea şi instigarea", se arată în comunicatul DNA Timişoara.

Şeful Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin urmează să fie prezentat miercuri Tribunalului Timiş, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

"În perioada 2022 - 2023, direct sau prin intermediar, inculpaţii Mitruş Vali şi Huniadi Andrei Cătălin, cu ajutorul colegului lor, Oncica Cristian-Arthur, ar fi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, printre care şi inculpatul P.C.S., implicaţi în migraţia ilegală, sume de bani cuprinse între 2.100 lei şi 22.000 euro şi alte foloase necuvenite, pentru emiterea avizelor de muncă şi prelungirea nelegală a dreptului de şedere în România în cazul a peste 1.137 cetăţeni străini (majoritatea din Pakistan şi Bangladesh (peste 80% ), dar şi din Sri Lanka, India, Nepal şi Sudan)", se precizează în documentul citat de Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te